We hebben er allemaal wel eens last van: je eet de hele week verse groenten, fruit, noten en maakt zelf je pasta, quinoa en volkoren rijst. En als je dan die ene keer een gebakje eet, dan wordt je gevraagd of het wel goed met je gaat, zegt men “ik dacht dat jij dat soort dingen niet at?” of erger:”ooh dat jij dat weg krijgt!”. Hieronder vijf manieren waarop anderen je een schaamtegevoel geven over wat je eet – en hoe je er op zou moeten reageren om de schaamte ‘onschadelijk’ te maken.
“Waar LAAT je het toch allemaal!”
Op het eerste gezicht lijkt het erop alsof deze persoon je prijst met je bovenmenselijke stofwisseling en spijsverteringskanaal, dus waarom voel je dit dan niet als compliment maar eerder als een klap in je maag? Omdat deze persoon je eigenlijk laat weten dat je heel erg veel en verkeerd eet. Maar het gaat helemaal niet om jou, het gaat om degene die de opmerking maakt.
“Mensen zijn geneigd eerder negatief commentaar te geven en te oordelen over eten als ze zich eigenlijk niet prettig voelen in hun eigen eetpatroon”, legt Dr. Peeke uit, die een expert is op het gebied van voedselverslaving.
“Gemengde gevoelens spelen een rol – men is jaloers dat jij die dingen eet en de persoon die de opmerking maakt niet, maar ook angst dat jouw eetgedrag van slechte invloed kan zijn op degene die de opmerking maakt en dat hij/zij hierdoor de verleiding niet kan weerstaan zelf ook iets te gaan eten dat niet gezond zou zijn.
Wat te doen? “Niet reageren, glimlachen en het onderwerp veranderen” adviseert Dr. Peeke.
“Dat eten wij hier niet.”
Mensen die zelf iets niet willen eten, uit overtuiging van het één of ander en obsessief bezig zijn met deze keuze, zijn vaak veel strenger voor anderen, die deze drang niet hebben. Waar iemand met suikerziekte soms jaloers naar jouw tweede stuk slagroomtaart kan gluren maar geniet van zijn suikervrije taartje, is de gekozen vegetariër of de part-time Coeliakie-patiént veel directer in het afkeuren van jouw keuzes: dat eten wij hier niet. Als jij een glas wijn drinkt en de geheelonthouder springt op van tafel omdat jij het in je hoofd haalt jezelf te vergiftigen, tsja, wat moet je dan?
“Vrouwen zijn eerder geneigd naar het perfectioneren van hun eetgewoontes, maar dit soort gedrag maakt de weg vrij voor een ongeordend eetpatroon”, aldus Dr. Peeke. En het is besmettelijk: anderen nemen dit gedrag over. Dus de volgende keer als een obsessieve part-time Coeliakie-patiënt je uitnodigt voor een glutenvrije avond, sla de uitnodiging dan beleefd af.
Lees verder bij deel 2 van dit bericht.
(Origineel artikel op Health.com)

Geef een reactie