Pizza wordt gemaakt van bloem, met gist, water en zout. Je kunt de bloem echter eenvoudigweg vervangen door volkorenmeel, je krijgt dan een volkoren pizza die gezonder is dan een pizza gemaakt van bloem, net zoals volkorenbrood gezonder is dan wit brood. Zeker voor mensen die op hun bloedsuiker moeten letten is het bakken van pizza met volkorenmeel een goed alternatief voor de ‘gewone’ pizza. Hieronder vind je het recept.
Pizza van volkorenmeel recept
Ik heb volkorenmeel van tarwe gebruikt, eenvoudig te koop in de supermarkt voor weinig. Het kneden laat ik doen door mijn keukenmachine met kneedhaak, je kunt dit ook zelf doen (goede beweging!) of bijvoorbeeld in een broodbakmachine. Ik heb het rijsproces gebruikt zoals de Italianen dat doen: een nacht in de koelkast en dan een dag laten rijzen (of zelfs een dag en nacht in de koelkast en daarna een dag rijzen uit de koelkast). Het resultaat is een zeer luchtig deeg dat egaal is gerezen en overal belletjes bevat: precies zoals je dat wilt voor het bakken van een pizza. Toegegeven: pizzadeeg van bloem rijst mooier dan deeg van volkorenmeel, maar de volkorenpizza is zeker net zo lekker!
Ingrediënten voor de bodem (4 pizza’s)
- 500 gram volkorenmeel (van tarwe)
- 7 gram droge gist
- Theelepel zout
- 250 mililiter lauwwarm water
- Scheutje olijfolie (om de kom in te vetten voor het rijzen)
Ingrediënten voor de topping
- 1 blik tomatenblokjes (gepureerd met een staafmixer en een snufje zout)
- 2 tomaten (dun gesneden in plakjes
- 2 uien (dun gesneden in ringen)
- Kaas (geraspt of in kleine plakken)
Optioneel
- Mozzarella (in stukjes – uitgelekt)
- Parmezaanse kaas (geraspt)
- Hollandse kaas (geraspt)
- Blauwschimmelkaas (gebrokkeld – tip!)
- Olijven (gehalveerd)
- Kappertjes
- Salami
- Ham
- Shoarma (gebakken)
- Pepers (gesneden)
- Ananas (uitgelekt)
- Witlof (din gesneden – tip!)
- Ruccola (op de pizza leggen nadat hij gebakken is – tip!)
- Champignons (in plakjes)
- Alles wat je er nog meer op wilt doen
Bereiding deeg in de keukenmachine
- Doe het lauwwarme water in de mengkom van de keukenmachine (ik zet meestal de mengkom op de keukenweegschaal en laat er water in lopen, wel zo makkelijk)
- Doe het volkorenmeel in de mengkom en maak in het midden een kuiltje
- Doe de gist in het kuiltje
- Strooi het zout over het volkorenmeel in de mengkom
- Sluit de kneedhaak aan
- Sluit de keukenmachine
- Zet de keukenmachine aan op stand 1 en laat even draaien, ziet alles er goed uit zet hem dan hoger, op stand 2 bijvoorbeeld
- Na een paar minuten is alles goed gemengd en begint het echte kneden, je zult dit merken aan de keukenmachine die nu andere geluiden maakt (kneden is zwaar werk)
- Laat de keukenmachine ongeveer 20-25 minuten kneden
Bereiding deeg met de hand
- Doe het volkorenmeel in een kom
- Maak ik het midden een kuiltje en doe daar de gist in
- Voeg nu het zout toe
- Voeg een beetje van het water in het midden toe en roer dit rustig met een vork door het volkorenmeel tot het erin is opgegaan
- Voeg nu telkens wat water toe en roer het door het volkorenmeel
- Als je al het water hebt toegevoegd kun je gaan kneden
- Kneed net zo lang totdat je een elastisch deeg hebt, dit is zwaar werk dat je ongeveer een uur kost, als het te zwaar is kneed dan kleinere stukken deeg en voeg ze later bij elkaar als je alles hebt gekneed
Rijzen van volkorendeeg
- Doe het deeg in een ingevette bak of mengkom (vet in met de olifolie) en dek af met plasticfolie. De bak moet groot genoeg zijn want het deeg gaat zeker 2x zo groot worden
- Zet het deeg een nacht in de koelkast
- Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast en zet het op een warme plek (kamertemperatuur of iets hoger), laat het plasticfolie er op
- Laat het deeg nu een paar uur rijzen, je zult zien dat het sterk in volume toeneemt en er belletjes vormen, dit is goed
Maak de volkoren pizza’s
- Haal het deeg uit de kom en kneed het even door elkaar
- Maak 4 bollen deeg en rol ze stuk voor stuk uit op een werkblad met wat bloem erop
- Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat en vouw de randen naar binnen
- Doe nu 1-2 eetlepels van het tomatenmengsel op de pizza en spreid dit uit met de bolle kant van de lepel
- Beleg de pizza nu met uienringen, tomatenplakjes en alles wat je er nog meer op wilt
- Bak de pizza in een voorverwarmde over op 250 graden Celsius, plaats de pizza zo hooge mogelijk op een rooster en bak 14 minuten goudbruin en gaar
- Doe wat ruccola op de pizza, dit smaakt heerlijk en is gezond
Invriezen? Bak de pizza niet 14 maar 10 minuten en vries de pizza in. Laat hem voor het eten ontdooien en bak hem nog 5-10 minuten af (even in de gaten houden).
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!