Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Blauwe schijn op potten en pannen bij inductiekoken
Wij koken op inductie en verscheidene van mijn potten krijgen blauwe schijn op de onderste rand precies of ze worden veel te warm. Deze schijn gaat er niet af wat wel spijtig is voor zulke mooie potten.
Wat kunnen we er aan doen?
Met vriendelijke groeten,
Guy
Hallo Guy,
De blauwe schijn ken ik nog niet, maar ik denk wel dat ik weet hoe het komt: bij inductiekoken wordt de pan zelf verhit, en dan specifiek de bodem van de pan. Bij een gasvlam wordt ook de zijkant van een pan verhit, en het zal wellicht zo zijn dat de blauwe schijn bij jouw pannen op gas wellicht wat meer verdeeld zou zijn over de pan. Bij inductie geeft die blauwe schijn mogelijk precies aan waar de meeste hitte in de pan ontstaat.
Afhankelijk van het merk en type pannen kan ik er niet veel meer over zeggen, behalve dan dat het mogelijk niet met de manier van koken (inductie) te maken heeft maar eerder met het materiaal van de pannen, en dan met name het materiaal van een mogelijke coating, die blauwe schijn kan vertonen bij verhitting.
Ik vrees dat er weinig aan gedaan kan worden, wellicht is contact met de fabrikant van de pannen een goed idee? Een kleurgarantie wordt vaak niet gegeven maar mogelijk duidt de blauwe schijn op een productiefout?
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Dacht van een degelijk merk gekocht te hebben maar de prijs zegt niet alles.
Mvg
Guy
Helaas is het bij pannen zo dat we ‘aan de buitenkant’ (prijs, uiterlijk, merk) niet kunnen zien hoe ‘goed’ de pannen zijn, en specifiek hoe goed ze werken op inductie. De ervaring leert echter dat de bekende merken die voornamelijk reputatie hebben op gebied van pannen het goed doen, zeker als het op kookpannen aankomt.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Thea Zaal zegt
Ook de bodems van mijn pannen werden op een gegeven moment blauw. Dat gebeurde pas na 4 jaar, toen ik Finish Quantum wastabletten ging gebruiken. Toeval???Of zijn
die wastabletten de oorzaak. Daarvoor had ik altijd wastabletten van een ander merk die ook goedkoper waren. Daar was geen probleem. Ben nu weer overgestapt naar andere wastabletten.
Als inderdaad de Quantum tabletten de oorzaak zijn moet daar wat aan gedaan worden.