Onderstaande vraag over Combi-ovens werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Combi-ovens of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Combi-oven of stoomoven?
Ik mag een nieuwe keuken gaan uitzoeken, joepie!!
Ik ben mij nu aan het oriënteren op de keukenapparatuur die ik in mijn keuken wil gaan plaatsen, voornamelijk de ovens. Ik bak graag taarten, maar ook braad ook graag vlees. Ik kokkerel er graag op los.
Nu heb ik al de keuze gemaakt dat ik met 2 ovens wil gaan werken. 1 oven wordt een hetelucht oven van 60/70 liter, zodat ik meerdere platen tegelijk kan gaan bakken. Voor de tweede oven ben ik in dubio.
Ik ben mij ondertussen bewust van het verschil tussen een combi-magnetron en een combi-oven. Voor mij zou het dan een combi-oven worden, aangezien ik de oven functionaliteit belangrijk vind dan de magnetron. Ik heb echter ook begrepen dat je voor een stoomoven zou kunnen kiezen. Ook hier kun je goed je eten in opwarmen( hetgeen waar ik de magnetron voor zou gebruiken), maar dat het ook een voordeel voor andere bereidingen kan opleveren.
Mijn vraag is dan ook: Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met een combi-oven vs een stoomoven?
Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord.
Beste M.,
Echt wel leuk: een nieuwe keuken uitzoeken! :-)
Twee ovens lijkt me een hele goede keuze – wij hebben dat ook in de planning staan voor onze nieuwe keuken.
Ik moet je zeggen dat wij (nog) geen stoomoven hebben, we hebben wel een multicooker met stoom-functie en dat werkt heel erg fijn, dus koken met stoom heeft zeker voordelen, maar een stoomoven hebben wij niet.
Wat ik erover heb gevonden is dat je kunt kiezen tussen een oven met gedeelteijk stoom of volledig stoom (dus in feite een oven met stoom-functie of een stoom-oven), de ‘gedeeltelijk stoom’-oven is handig want met bakken gebruikt ie dan in het begin stoom daarna hete lucht, dus een combi geeft meer mogelijkheden maar wellicht een minder resultaat (in vergelijking tot volledig stoom) maar geeft wel meer mogelijkheden. Ga je dus vooral stomen dan is een volledig-stoom oven beter.
Ik zou zelf even op zoek gaan naar de voor- en nadelen van koken met stoom, want als je de sotom-oven als tweede (naast de heteluchtoven) wilt gebruiken dan kan je gewoon voor volledig stoom gaan – je hebt voor de hetelucht er nog een broertje naast. Maar zijn de volledidg-stoom gerechten niet wat je gewend bent/wilt gaan maken, dan is een oven met stoom-functie (oven met gedeeltelijk stoom) wellicht een bere optie.
Ik denk zeker dat stomen voordelen heeft boven magnetron, maar de magnetron is zeker sneller (direct beschikbaar, stoom moet worden opgewekt) voor ontdooien en snel opwarmen (boter smelten bijvoorbeeld).
Ik ben bang dat ik je niet verder kan helpen door een gebrek aan ervaring, ik hoop toch dat ik je op weg heb kunnen helpen en wens je heel veel plezier in je nieuwe keuken!
Bovenstaande vraag over Combi-ovens werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
ik heb een combi stoomoven welke ook volwaardig kan worden gebruikt als stoomoven of als hete lucht oven of als boven en onderwarmte oven. Ook de combinatie van dezen met stoom zijn mogelijk. Ik heb een aparte magnetron voor opwarmen.
Welke merk en model heb je?
Bosch, model HSG856X.1
Aha, helaas: “Dieses Produkt ist nicht mehr verfügbar”, aldus Bosch.
Jammer, deze oven heeft een water reservoir van ca 1 liter. Om een groente aardappel maaltijd (1 tot 5kg) volledig met alleen stoom te garen is dit net genoeg voor een tijdsduur van 25 minuten. Dat is meestal ruim tot net voldoende. Als je langer wilt dan moet je onderwijl dat reservoir bijvullen. De meeste combi ovens die ik destijds heb onderzocht hadden een veel kleiner water reservoir en voor mij dus niet acceptabel. Je hebt ook stoomovens met een wateraansluiting maar die zijn vaak veel duurder. Ik zou zoiets wel overwegen al er geen beschikbaar is met een waterreservoir van 1 liter of groter.
Ikzelf heb een Bosch oven met added steam, is identiek aan Siemens. Heb deze al 1 jaar en ben er super tevreden van. Ik heb dan ook een traditionele microgolf oven. Beiden vullen elkaar aan.
Welk model heb je van Bosch?
Heerlijk een nieuwe keuken, ook ik heb net een nieuwe uit gezocht.
Ik heb me eerst georiënteerd, een voorlichtingsochtend bij Miele, een bij bosch en een bij atag.
Toen alle voor en tegens afgewogen, maar zeker ook de prijzen.
Uiteindelijk alle apparatuur van atag, miele was misschien iets betere keuze maar scheelde in alle aperatuur samen ruim 6.000 euro.
In de bijkeuken zet ik mijn (huidige) kleine magnetron straks, die gebruik ik nu al bijna nooit maar de combi-stoomoven gaat echt mijn apparaat worden.
Ieder heeft andere voorkeuren, schrijf die allemaal op en ga langs de fabrikanten, investeer daarom, dat is echt de moeite waard en van hun krijg je eerlijk advies.
Succes