Onderstaande vraag over Slowcookers werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Slowcookers of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Crock Pot CR 026X – hoe laten starten terwijl je niet thuis bent?
De eerste ervaringen zijn tot nu erg smakelijk.
Mijn vraag is: bij het maken van m’n keuze heeft o.a. de functie Timer een rol gespeeld. Daarbij ging ik er vanuit dat hiermee bedoeld wordt: vooraf instellen wanneer het proces moet starten. Noem het een ‘uitgestelde start’. Erg handig wanneer je de hele dag weg bent en bij thuiskomst direct wilt eten.
Op de CR 026X zit een Timer functie maar dan met de betekenis, dat je in stappen van 30 minuten kunt programmeren hoe lang hij moet ‘koken’. Vanaf dat moment start het proces. Dat is dus niet wat ik voor ogen had met de functie Timer.
Hebben jullie tips hoe dit dilemma te ondervangen? Hoe kun je de Crock Pot op een vooraf ingesteld moment laten starten wanneer je niet thuis bent om dat zelf te doen?
De functie ’timer’ is bij veruit de meeste slowcookers inderdaad uit te leggen als ’tijdsduur waarop het ingestelde programma (high/low) zal verwarmen’ en niet ‘startuitstel’. Ik begrijp je aanname overigens: ik dacht in eerste instantie ook dat dit werd bedoeld met ’timer’.
De reden dat startuitstel weinig voorkomt bij slowcookers en ook sterk wordt afgeraden door fabrikanten is voedselveiligheid. Stel je voor: je legt ’s ochtends om 7:00 uur voordat je naar je werk gaat een rauwe kip met wat groente in de slowcooker en laat deze op kamertemperatuur staan tot 15:00 uur om hem daarna het programma te laten volgen van 3 uur.
Als dit zou kunnen dan zou je dus een rauwe kip 8 uur lang op kamertemperatuur laten liggen. Dit is een feestje voor bacteriën en schimmels, en kan tot een voedselvergiftiging leiden. Dit is dan ook de reden dat bij slowcookers zonder timer (je kunt deze dus alleen aanzetten op een temperatuurstand (high/low/warmhouden) en niet voor een bepaalde tijdsduur instellen) in de handleidingen wordt vermeld dat het gebruiken van een tijdklok ten zeerste wordt afgeraden.
Er zijn wel apparaten die met startuitstel werken, een aantal slowcookers en multicookers, maar je bent dan beperkt in wat je ermee maakt. Rauwe kip, vis, vlees, zuivel; dit wordt allemaal afgeraden te maken met startuitstel.
Wat ik je zou willen aanraden, en wat ik zelf ook regelmatig doe, is een gerecht kiezen dat lang kan garen: stoofvlees, soep, bonenschotel, etc. Dit kan je ’s ochtends aanzetten op de lage stand (ingrediënten in de koelkast ’s avonds en dan ’s morgens in de slowcooker doen). Gerechten die 8+ uur op lage stand moeten slowcooken zijn dan helemaal goed als je ’s avonds thuiskomt, het huis ruikt heerlijk en je kunt zo aanschuiven.
Je zou eens stoofvlees of erwtensoep uit de slowcooker kunnen proberen, dat moet echt een hele dag staan maar is dan heel erg lekker:
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
De reden van het afraden van een uitgestelde start begrijp ik volkomen.
Omdat wij meestal vegetarische eenpansgerechten maken is het bezwaar van bederf niet of nauwelijks van toepassing.
Gerechten zonder vlees hebben een veel kortere bereidingstijd, zelfs met linzen.
Wel eten we af en toe vis, maar ook dat is veel sneller klaar dan vlees.
In ieder geval dank voor het meedenken en de suggesties!
Ik begrijp het: vis wordt droog en moet, ook in de slowcooker, relatief kort.
Wat je zou kunnen overwegen is het omruilen van de slowcooker voor een multicooker: in de multicooker kan je in zeer korte tijd (minuten) hetzelfde bereiken als met een slowcooker, doordat je onder hoge druk kunt garen.
De textuur van het voedsel (zeker groenten) blijft behouden evenals vitaminen/mineralen. Je kunt met bepaalde multicookers ook slowcooken, dus je kunt dan slowcooken als een gerecht lang duurt/je de tijd ervoor hebt, of heel kort koken als het nodig is. Je zou dan in de ochtend je ingrediënten kunnen klaarmaken en in de koeling zetten, dan bij thuiskomst alles in de multicooker en dan aanzetten, afhankelijk van het gerecht ben je dan binnen 10-35 minuten klaar.
Ter vergelijking: erwtensoep bereiden wij 10 uur in de slowcooker, of 40 minuten in de multicooker (zie recept hier). Het resultaat is gelijk, de kooktijd verschilt echter enorm.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je (om wat voor reden dan ook) geen heil ziet in het onder hoge druk koken, dan is de multicooker natuurlijk geen optie. Maar mocht je het interessant vinden: het model dat wij hebben (Crock Pot Express) heeft ook een slowcooker-stand, dus hij kan ook echt als slowcooker werken, net zoals elke andere slowcooker (high/low/warmhouden+timer) en hij kost ongeveer hetzelfde als de CR026X.
Een review van de multicooker kan je hier vinden.
Als laatste zou een analoge slowcooker (die dus aan of uit kan met een schakelaar) in combinatie met een tijdklok kunnen werken voor jouw situatie, maar zoals gezegd: de fabrikanten raden dit af, en het zal daarom als onjuist gebruik worden beschouwd mocht er iets misgaan (schade/brand etc.) Dit is dus echt op eigen risico.
Er zijn ook slowcookers die wel een uitstelstand hebben, maar ze zijn dun gezaaid en ik kan er zo geen noemen.
Bovenstaande vraag over Slowcookers werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!