Onderstaande vraag over BK pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over BK pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Hete handvatten bij pannen
Bij een spaaractie kan ik sparen voor BK flow pannen.
Nu was ik benieuwd of deze handvatten warm worden of niet.
Zo kwam ik uit bij jullie stukje over Fissler pannen, waaronder BK ook valt.
Daarbij staat dat Fissler de eerste zijn met metalen handvatten die niet warm worden,
maar misschien geldt dat niet voor alle merken?
Er is namelijk ook een BK flow Cool lijn met kunststof handvatten.
Kunnen jullie mij misschien meer informatie geven?
Kan op internet namelijk verder niet veel vinden.
Alvast bedankt voor uw tijd en moeite:)
Groetjes, C.
Beste C.,
Bedankt voor je bericht.
Wat handvatten van pannen betreft kan je ervan uitgaan dat ze altijd allemaal warm worden, zeker als je kookt op gas omdat de warmte van de gasvlam langs de pan omhoog komt, en daar zitten de handvatten, dus die warmen op. De echt koele handvatten zijn dus, helaas, een sprookje. Immers: als er een materiaal zou bestaan dat niet kan opwarmen dan zou dat vele sectoren in de wereld volledig veranderen (denk maar eens aan de ruimtevaart).
Wat wel bestaat zijn handvatten die warmte minder goed geleiden dan het materiaal waarvan de pan is gemaakt waardoor ze minder snel opwarmen dan de pan zelf. Immers: een pan moet juist warmte zo goed mogelijk geleiden om de inhoud van de pan te verwarmen. Zo heeft het Nederlandse BK een ‘Flow Cool‘ serie pannen. Handvatten van hetzelfde materiaal als de pan zullen dus sneller warm worden dan handvatten van ander, minder warmtegeleidend materiaal. Ook is het mogelijk de handvatten te isoleren van de pan zelf, zodat de warmte van de pan zo min mogelijk leidt tot verwarming van de handvatten, echter worden ook deze handvatten uiteindelijk warm – hoe langer je ermee kookt, hoe meer warmte er ook in de handvatten kan worden opgebouwd.
Kook je op inductie dan gaat er veel minder warmte langs de pan omhoog dus worden ook de handvatten minder warm. Bij koken op een keramische kookplaat is het ook minder dan bij koken op gas, maar wel meer dan bij koken op inductie.
Het is dus lastig om te zeggen van welke pannen de handvatten het langst koel blijven, want het hangt af van hoe je kookt, hoe lang je kookt, hoe groot de gasvlam/de kookzone is en van welk materiaal de handvatten zijn gemaakt en of ze al dan niet geïsoleerd zijn van de panwanden.
Ik kan je dat niet per merk en model zeggen. Voor dit specifieke geval zou ik contact opnemen met BK – zij hebben een klantenservice die voor dit soort vragen in het leven is geroepen. Je vindt de website van BK hier.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over BK pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!