Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Hoe kan ik wokken op inductie?
Ik ben pas overgegaan op inductie en moet nog erg wennen. Ik wok nogal veel en omdat de bodem van mijn grote stalen wok (zelf ooit ingebrand) magnetisch is dacht ik er zo mee aan de slag te kunnen.
Ik stel de temperatuur in en zet de wokring met wok op de kookplaat. De Ataq plaat schakelt zichzelf uit omdat blijkbaar de afstand van de ronde bodem te groot is, ik weet het niet.
U had het in uw artikel toch over de wok op een ring.
Wat doe ik verkeerd, of ligt het aan de pan, misschien is doorsnee 41 cm te groot? of ligt het aan Ataq.
Graag antwoord op dit probleem.
vriendelijke groet,
F.
Beste F.,
Bedankt voor je bericht.
Er zijn bij dit probleem veel variabelen in het spel, en daardoor is het aanwijzen van een oorzaak lastig, maar ik ga een poging wagen de mogelijke oorzaken uit te leggen.
De wok heeft een ronde bodem, en zou door de kookplaat gedetecteerd moeten worden, aangezien je schrijft dat deze ‘magnetisch’ is – ik neem aan dat je ‘magnetiseerbaar’ (Ferromagnetisch) bedoelt, want als de wok zelf metaal aantrekt (met andere woorden: hij fungeert als een magneet) dan is de wok zelf gemaakt van magnetisch of gemagnetiseerd metaal, en dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk.
Goed, de inductiekookplaat moet de wok dus detecteren. Maar is er genoeg metaal dicht op de kookplaat, genoeg metaal en dicht genoeg om door de kookplaat gedetecteerd te worden?
De wokring dient voor stabiliteit, maar sommige wokringen dienen ook om warmte op te wekken, met andere woorden: ze zijn zelf gemaakt van magnetiseerbaar metaal en worden dus opgewarmd door de inductiekookplaat. Ik weet niet of dat in dit geval aan de orde is.
Ook weet ik niet of de inductiekookplaat zelf krachtig genoeg is, er zijn verhalen bekend waarbij de kookplaat zelf te zwak is om pannen met weinig magnetiseerbaar metaal (of weinig magnetiseerbaar metaal dicht op de kookplaat) te kunnen verwarmen. In dit geval blijkt er weinig draad op de spoelen te zitten (scheelt in de kosten) en daardoor zijn deze spoelen zwak.
Dus: of er komt niet genoeg magnetiseerbaar metaal van de wok dicht genoeg bij de kookplaat voor detectie, of de kookplaat zelf is te zwak, of een combinatie van beiden.
Wat ik zelf zou doen in dit geval is mijn wok meenemen naar iemand die ook een inductiekookplaat heeft, van een ander merk, en daar mijn wok even proberen. Schakelt ook die kookplaat uit? Dan ligt het waarschijnlijk aan de wok (al betwijfel ik dit, maar ik weet niet om welke wok het gaat). Verwarmt die inductiekookplaat de wok wel gewoon goed? Dan ligt het aan de inductiekookplaat die je hebt. Ik zou in dat geval contact opnemen met de fabrikant, en hen het probleem voorleggen. Zij zullen mogelijk een monteur sturen, die test dan een pan van zichzelf, en die pan zal wel gewoon werken, leert de ervaring.
Wellicht is dit verhaal van Marieke over haar problemen met de inductiekookplaat interessant.
Zij had een soortgelijk probleem en ruilde haar inductiekookplaat van merk A in voor een krachtiger model van merk B, juist omdat de spoelen van de kookplaat van merk A niet krachtig genoeg waren.
Meer lezen over wokken op een inductiekookplaat kan hier.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!