Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Ik moet koken met electra, wat zijn de mogelijkheden?
Ik wilde u vragen ?
momenteel ben ik genoodzaakt om electrisch te koken ,ik haat dit,
het duurt zolang voordat het uberhaupt een beetje heet word
ik kook het liefst op gas, maar dat is waar ik woon in een flat niet mogelijk
is er nog een alternatief? bijv inductie of iets anders .maar kan dit wel met het oog dat iedereen in deze flat electrisch moet koken
dank u voor uw antwoord
Het komt vaker voor dat koken op gas niet mogelijk is in flats of oudere woningen, omdat een gasaansluiting simpelweg niet is aangelegd of omdat het te gevaarlijk is. Je bent dan aangewezen op electrisch koken, en zoals jij al aangeeft: electrisch koken gaat langzaam en je kunt niet snel je temperatuur aanpassen zoals dit met gas kan.
Ik heb zelf een aantal weken moeten koken met electrische kookplaatjes en vond dit echt vervelend.
Er zijn echter goede alternatieven voor de ouderwetse zwarte kookplaatjes die jij beschrijft en waar we beiden een hekel aan hebben. Deze alternatieven werken allen op electra dus als de aansluiting in jouw keuken genoeg vermogen heeft dan kan dit allemaal (je zou voor vragen over het vermogen van je aansluiting bij je verhuurder terecht kunnen, en als het een koopwoning betreft dan zou je een electriciën kunnen laten komen om te bekijken wat er bij jou mogelijk is en eventueel de aansluiting aan te passen).
Dit zijn de alternatieven voor koken op een electrische kookplaat:
Koken op een keramische kookplaat – Bij een keramische kookplaat worden spiralen onder de vitrokeramische kookplaat verwarmd door stroom. Keramisch koken werkt sneller dan de ouderwetse electrische kookplaat maar vereist wel pannen die volledig vlak zijn (dus niet eerder gebruikt op gas en niet te oud) om goed te werken. Een keramische kookplaat is niet al te duur en is heel eenvoudig schoon te maken.
Lees hier meer over keramisch koken
Koken op inductie – Bij een inductiekookplaat worden spoelen onder de kookplaat gemagnetiseerd in verschillende richtingen, zo snel achter elkaar dat metaal dat vlakbij staat (een pan) door de wrijving van het magnetisme verwarmd wordt. Dit is een proces dat zeer snel werkt, je hebt dus goede controle over de temperatuur, net als bij koken op gas. Je hebt er pannen voor nodig die gemagnetiseerd kunnen worden, maar veruit de meeste pannen bevatten ijzer dus werken op inductie. Je kunt het voor de zekerheid testen met een magneetje: blijft deze aan de pan plakken? Dan werkt de pan op inductie. Ook de inductiekookplaat is heel eenvoudig schoon te maken maar is wel duurder dan de keramische kookplaat. Je bespaart wel geld doordat je minder stroom verbruikt bij koken op inductie dan bij elke andere manier van koken.
Lees hier meer over koken op inductie
Koken op halogeen – Onder de kookplaat bevinden zich halogeen lampen, deze kunnen zoveel warmte opwekken dat je ermee kunt koken. Ook bij deze vorm van koken zijn gladde pannen nodig die niet eerder op gas zijn gebruikt. De halogeen kookplaat is eenvoudig schoon te maken en is relatief goedkoop in aanschaf, maar is niet zo populair omdat koken op halogeen niet zo efficient is en duurder dan koken op keramisch (aanschaf) en zeker duurder dan koken op inductie (gebruik).
Voor mij zou de keuze snel gemaakt zijn en zou ik navragen of er genoeg vermogen is in de keuken voor een inductiekookplaat: geen nieuwe pannen nodig, eenvoudig schoon te maken en efficiënt (goedkoop) in gebruik. De aanschafprijs ligt hoger dan bij de andere vormen van koken maar is zeker terug te verdienen in het lage verbruik. Bekijk hier een overzicht van inductiekookplaten en aandachtspunten bij de aanschaf.
Overigens hebben alle vormen van electrisch koken een hoog vermogen nodig van de electra-aansluiting dus je zult altijd even moeten navragen wat het vermogen is en of dit uitgebreid kan worden. De verhuurder hoort je hiermee te helpen.
Misschien zijn dit interessante artikelen om verder te lezen:
Inductie, keramisch of toch gewoon koken op gas?
Inductie koken – Vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie
Inductie kookplaat – Wat kost een inductie kookplaat en wat is een goede koop?
Inductie pannen – Welke pannen materialen werken op inductie?
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken? Informatie over de juiste pannen
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!