Een aantal weken geleden ontvingen wij een e-mail van een lezer met de vraag over het geluid dat inductiekookplaten maken. Ik adviseerde haar bij een showroom te gaan kijken en luisteren. Wat bleek: zij had al een inductiekookplaat maar het geluid dat geproduceerd werd leek haar niet in orde: alsof er een krekel in zat. Wat nu? Hieronder lees je hoe het verhaal is afgelopen: over geluid, vermogen, koper op de spoelen en kwaliteit van pannen…
Inductiekoken – Geluid (deel 2)
In afwachting van de afloop had ik nog niet gereageerd, gelukkig is alles goed gekomen.
Ik wil graag uitleggen hoe en wat, ook met de gedachte dat het gas in Nederland gaat verdwijnen en er veel meer mensen een inductie kookplaat zullen kopen.
Het wordt wel een lang verhaal. :)
We hebben 10 jaar terug dit huis gekocht, en toen was het 10 jaar oud. Er zat toen een keramische kookplaat in en een combi magnetron/oven boven de koekast. Ongeveer 7 jaar geleden kochten vrienden van ons een nieuwe keuken en toen hebben wij hun keramische kookplaat in combinatie met een oven (samen op 1 perilex stekker) overgenomen.
Nu was onze koelkast kapot, onze afzuigkap versleten, en ook 1 plaat van de kookplaat kapot.
We hebben daarom een keuken- en interieurbouwer gevraagd om de spullen te vervangen.
Hij is gaan kijken wat de mogelijkheden waren en omdat hij al vrij snel weer een combinatie van kookplaat en oven tegen kwam heeft hij ons deze geoffreerd.
Ik heb nog op internet gekeken en dat zag er op zich niet slecht uit en zijn dus akkoord gegaan.
Direct na het plaatsen van de inductiekookplaat, hebben wij bij hem aangegeven dat we vonden dat er een rare piep in zat. Vooral de hoge toon ervan was irritant en zoals ik aangaf net een krekel. De toon sloeg aan en af. De keukenbouwer is komen luisteren en hij vond het ook “bijzonder”. De monteur van de fabriek is vervolgens langs geweest en hij zei dat het aan de combinatie van de pannen en de kookplaat ligt. En dat er niets kapot was aan de kookplaat. Wij gaven aan dat het allemaal nieuwe inductie pannen waren! Hij haalt uit zijn bus een heel oud (vies) pannetje en die piepte inderdaad niet. Zijn advies was om bij andere mensen te vragen welke pannen ze hebben, of nieuwe pannen kopen en ze vervolgens weer ruilen totdat je de “goede” hebt. Wij waren te verbaasd en boos over dit advies en hebben weer de klantenservice gebeld. Vervolgens is er een andere monteur gekomen, ook hij gaf aan dat het aan de combinatie van de pannen en de kookplaat ligt. Hij legde uit (en ik ga ervan uit dat hij niet loog) dat er tegenwoordig soms minder koper op de spoel zit en dat dit de oorzaak van het geluid is. Monteur nr1 gaf ook aan dat de standen van deze kookplaat zijn verdeeld in groepen. Deze kookplaat had maar weinig groepen en als je dan een lage stand hebt in de groep, dan hoeft de “pit” niet zo hard te werken en slaat hij dus aan en ook weer af. Dat gaf ook dat geluid.
Vervolgens weer contact gehad met de keukenbouwer en hij weer met zijn vertegenwoordiger. Deze gaf aan dat hij geen contact mag hebben met klanten dus toen belde de klantenservice op.
Toevallig nam mijn man de telefoon op en hij gaf toch wel heel duidelijk aan dat wij deze kookplaat niet gingen houden. We gaven ook aan dat het gewoon een slecht product is wat gewoon niet op de markt had mogen komen. Toen nog even wat heen en weer discussie. Vervolgens geeft mijn man aan dat we wel wilde bijbetalen om de kookplaat om te ruilen naar een goed product en toen was dit ineens akkoord. Ik blij. (en de bijbetaling is achteraf lager als het verschil in adviesprijs, nog een keer blij)
We hebben een monteur geraadpleegd om te kijken of we een normale kookplaat en oven op deze stekker konden of er “iets” bij moesten maken. Tot onze verbazing kon de monteur door de telefoon zeggen dat dit in ons huis geen probleem is want toen der tijd maakten ze voor een kookplaat een driefase in de meterkast. (Als we dat van te voren hadden geweten)
Het nieuwe model wat ik uit heb gekozen was een stuk duurder om te voorkomen dat er weer een rare piep in zou zitten.
We hebben de nieuwe kookplaat ongeveer twee weken en ik ben er heel blij mee. Hij maakt inderdaad wel wat geluid, maar als je eenmaal aan het koken bent dan hoor je het niet meer.
Ook wil ik nog extra informatie met je delen.
Tijdens het koken op de eerste kookplaat kwam ik erachter dat het helemaal niet werkt om te koken met een kookplaat met zo weinig watt. (Wat in dit geval zo was omdat het anders niet ging samen met een oven op 1 stekker.)
Als ik bijvoorbeeld op twee pitten wat een het bakken was, en dan vervolgens nog water aan de kook wilde brengen voor de pasta, dan ging dat gewoon niet. De beschrijving geeft ook aan dat er op een gegeven moment niet het maximale uit twee pitten kan komen, maar ik had niet verwacht dat ik daardoor gewoon ook niet fatsoenlijk een maaltijd kon bereiden.
Ook kwam ik erachter dat tijdens het koken mijn eten niet mooi doorkookte. Of het kookte te hard, en als je het een stand lager zette dan kookte het afwisselend wel en niet. Dat had dus te maken met de verdeling van de standen, zoals hierboven beschreven.
Mijn conclusie is dat als je van keramisch over gaat op inductie je even moet wennen aan het geluid. Als je net als ons een irritante piep hebt, dat je je niet af moet laten schepen met een pannen verhaal en bijbetalen dus de oplossing is. En dat ook het aantal watt erg belangrijk is om fijn te koken.
Groeten, M.
(Op verzoek informatie over merk en model van de apparatuur verwijderd).
Beste M.,
Afgelopen week dacht ik: Hoe zou het zijn afgelopen met de inductiekookplaat van M.?
Ik had niet verwacht dat je nog zou reageren, immers: als het probleem is opgelost dan is dat voor de meeste mensen reden om niet te ‘blijven hangen’ in de negativiteit van het probleem. Is het probleem niet opgelost dan is meestal reeds contact gelegd met fabrikant en ligt daar de mogelijke oplossing. Mijn rol is dan meestal uitgespeeld.
De informatie die je geeft over het vermogen van de kookplaten en de daarbij mogelijk voorkomende problemen (geluid, niet ‘door’ kunnen koken) is relatief nieuw voor mij. Ik krijg regelmatig vragen over de werking van pannen op inductie (de kwaliteit van de pan en dan met name de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem) maar zelden hoor ik over de kwaliteit van de kookplaat zelf. Ik zal hier meer informatie over zoeken want ik vermoed dat mensen het geluid en het onregelmatige koken gewoon maar voor lief nemen.
Wat me opvalt in je verhaal is dat die eerste monteur dus met een oud pannetje op de eerste kookplaat voor elkaar kreeg wat jullie met de nieuwe pannen niet voor elkaar kregen: koken zonder krekel-geluid. Ik vermoed (met de nadruk op ‘vermoed’) dat het oude pannetje van de eerste monteur een pannetje was van plaatstaal of gietijzer, of in ieder geval een pannetje waarvan de bodem volledig is voorzien van magnetiseerbaar metaal (gietijzer of plaatstaal). Hierdoor hoefde de spoelen van de kookplaat minder hard te werken om de energie over te brengen op de pan, waardoor ze minder geluid maakten en dus de krekel niet of nauwelijks hoorbaar was.
Als mijn vermoeden klopt dan had de eerste monteur dus wel een beetje gelijk in dat het aan de pannen ligt (het geluid), maar dat is natuurlijk alleen ‘waar’ in de wetenschap dat de monteur het product (de kookplaat) niet kan afvallen. Inderdaad: als je volledig gietijzeren/plaatstalen pannen gebruikt dan hoeft de kookplaat niet zo hard te werken dus dan maakt hij dat geluid niet. Maar niemand gebruikt alleen gietijeren/plaatstalen pannen dus moet die kookplaat ook kunnen werken met pannen van RVS/aluminium met en toevoeging van gietijzer/plaatstaal in de bodem (dagelijks gebruik).
De kookplaat is dus in feite een model dat aan de minimale eisen voldoet: hij verwarmt wel maar dan onregelmatig (verdeelt de energie over de zones) en geeft daarbij een hard geluid. Maar hij verwarmt wel – dus is hij niet defect. Dus zou je de pannen de schuld kunnen geven. De fabrikant van de pannen kan de kookplaat de schuld geven: hun pannen worden toch warm? Dus zijn ze niet defect – het is de kookplaat die onvoldoende vermogen heeft (te weinig koper op de spoelen, etc.)
En jij zit daar dan ’tussenin’ en moet proberen tot een oplossing te komen. Ik vind het knap dat het gelukt is – met bijbetalen kom je vaak sneller tot een oplossing inderdaad, ik denk dat het verstandig was om dat te doen: je bent er nu vanaf, hebt wat je wilt en kunt terugkijken op een leerzame maar stressvolle ervaring (vermoed ik).
Ik ben van mening dat er een standaard moet komen voor de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem van pannen, zodat pannen die geschikt zijn voor inductie ook echt goed werken op inductie.
Maar ik dwaal af…
Ik ben je erg dankbaar voor het delen van je verhaal en hoop dat je nog vele jaren kunt genieten van hetgeen je bereikt hebt (uiteindelijk een krekel-loze goed werkende kookplaat) – het is voor mij aanleiding dieper te duiken in de verschillen tussen de kookplaten, ook omdat wij de aanschaf van een nieuwe keuken plannen hier thuis.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
A van Iwaarden zegt
onze pelgrim inductiekookplaat maakt ook veel geluid door de koeling er is door de fabrikant al een element vervangen maar er is helaas niets veranderd onze vraag is wat zou de oorzaak kunnen zijn
Marian zegt
Het ligt er aan wat voor geluid de kookplaat maakt: tikken en brommen en is het geluid bij verschillende soorten pannen anders?? Dan zijn het de spoelen. Zoemen? Dan is het de ventilator.
MuTe zegt
Wij hebben een nieuwe inductie kookplaat, de AEG HK874400FB. Deze is sinds kort ook gaan piepen.
Ik heb het geluid opgenomen, en gemaild naar de leverancier. Het is een soort pulserend piep geluid. Als ik 1 pan van de plaat til dan houd het op, echter kan het geluid op ieder moment weer beginnen. Wij hebben nieuw inductie pannen gekocht van Tefal.
Dit geluid is niet normaal, en ik ga hier niet mee akkoord.
Marian zegt
Ik zou eens een gietijzeren pan op de kookplaat zetten en kijken of de piep dan anders is. Maakt niet uit hoe oud de pan is, als het maar gietijzer is.
Die piep heeft mogelijk iets te maken met de spoelen in de kookplaat en met hoeveel koper erop zit en hoeveel magentiseerbaar metaal in de panbodem is verwerkt.
Piep zegt
Hallo,
Ik heb hetzelfde aan de hand met een nieuwe AEG IKE95454 FB inductie kookplaat. Getest met meer dan 5 verschillende merken van kookpannen, waaronder van het merk BK en Demeyere. Het meest storende is het hoge schelle piepgeluid, dat soms pijn doet aan de oren.
Ik vraag mij af of dit bij alle AEG-kookplaten zo is, en of dit bij andere merken zoals Bosch of Siemens niet zo is. Heeft u hier ervaring mee?
Komt dit eerder wel of niet voor bij koppelbare zones of bij flex-zones ?
Alvast veel dank
Florian zegt
Dit lijkt helaas voor te komen bij veel inductiekookplaten van verschillende merken, ook bij modellen zonder koppelbare zones en flexzones.
Het heeft, voor zover ik weet, te maken met de (hoeveelheid koper op de) spoelen van de kookplaten en de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem van de gebruikte pannen. Minder magnetiseerbaar metaal in de bodem van de gebruikte pannen geeft meer geluid als de spoelen weinig koper bevatten.
Kookpannen worden voorzien van magnetiseerbaar metaal om ze geschikt te maken voor inductie, hoeveel magnetiseerbaar metaal er in wordt gestopt is alleen voor de fabrikant inzichtelijk, helaas. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid koper op de spoelen van de kookplaten.
Om deze theorie te testen kan je een gietijzeren pan op de kookplaat gebruiken; het is mijn ervaring dat het geluid dan minimaal of helemaal afwezig is bij een kookplaat met degelijke spoelen. Dit komt doordat gietijzer zeer goed magnetiseerbaar is, dus hebben de spoelen geen ‘moeite’ warmte op te wekken in de pan.
Het probleem is dat fabrikanten van pannen verwijzen naar fabrikanten van kookplaten, en andersom. De consument is altijd ‘het haasje’.
‘Keukenboeren’ vertellen vrijwel altijd “koop nieuwe pannen van een goed merk’ maar er verandert niets aan de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem van een pan als deze pan ouder wordt, dus de leeftijd van een pan is voor inductie niet relevant. Goede zware pannen met een dikke bodem bevatten meer magnetiseerbaar metaal dus werken die meestal beter op elke warmtebron, ook inductie. Maar ook ‘goede merken’ zijn niet transparant over de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal in de bodem van een pan, dus wat is dan goed genoeg?
piep zegt
We hebben intussen een technieker van AEG over de vloer gekregen, die zei dat het geluid ‘normaal’ was voor een AEG-kookplaat.
We hebben gelukkig de kookplaat mogen omruilen waar we ze gekocht hebben, voor een ander merk. Want het geluid van de AEG was echt te storend.
We hebben nu de Siemens EH975 LVC 1E. Deze is véél beter, en deze heeft enkel de ‘normale’ geluidjes van inductie, helemaal niet storend (zelfs niet met slechte kwaliteit kookpotten).
MuTe zegt
Het AEG piep geluid heeft 100% te maken met de pannen. Wij hadden al pannen die geschikt waren voor inductie, maar wel altijd op gas gebruikt. Sinds we de AEG inductieplaat hebben begon die enorm te piepen bij 2 pannen. We hebben nu nieuwe inductie pannen gekocht (Tefal), en nu geen last meer.
Florian zegt
De pannen spelen een grote rol inderdaad, niet zozeer of ze nieuw zijn maar meer hoeveel magnetiseerbaar metaal er door de fabrikant verwerkt is in de bodem van de pan. Als de panbodem veel magnetiseerbaar metaal bevat dan hebben de spoelen schijnbaar minder ‘moeite’ met het opwekken van de warmte (kunnen ze de energie beter kwijt) in de panbodem en maken de spoelen minder geluid. Een goed idee is het om een gietijzeren pan (die is in z’n geheel goed magnetiseerbaar) te testen: die zou weinig tot geen geluid moeten geven. Daarna is het zoeken naar kookpannen met veel magnetiseerbaar metaal in de bodem, want fabrikanten geven niet aan hoeveel er in zit. Voor koekenpannen, braadpannen, grillpannen etc. is het gemakkelijk: kies voor gietijzer of plaatstaal; dat is gewoon volledig magnetiseerbaar, dan zit je altijd goed met inductie.