Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Inductiekoken: pannen met iets holle bodem?
Om een goede en efficiënte warmte geleiding te krijgen op inductie moet hij toch vlak zijn?
Omdat het weekend is heb ik hierover nog niet geschreven met de winkel waar ik de pannen gekocht heb, ik wil graag eerst weten wat jullie ervan vinden.
In afwachting van jou reactie en met vriendelijke groet
Pieter
Beste Pieter,
Bedankt voor je bericht.
Ik begrijp de verwarring en snap zeker je vraag, maar het antwoord stelt je hopelijk gerust:
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Bij andere vormen van koken waarbij de wamte van de kookplaat moet worden overgebracht op de panbodem, daarbij speelt de mate van vlakheid van de panbodem een grote rol, immers: hoe meer direct contact hoe beter de warmte wordt overgebracht van kookplaat op pan. Maar bij inductie wordt de warmte in de pan opgewekt, dus er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de kookplaat op de pan.
Bedenk het zo: een rechte spijker kleeft aan een magneet, maar een kromme spijker kleeft ook aan een magneet. Het maakt voor de magneet niet uit of de spijker recht of krom is: zolang de spijker zich in het magneetveld bevindt, wordt hij door de magneet aangetrokken. En zo is het ook met inductiekoken: zolang de panbodem zich in het magneetveld van de inductiespoel bevindt, zal de panbodem worden opgewarmd.
Dit is dan ook de reden dat je een tijdschrift op de inductiekookplaat kunt leggen en daarop je pan kunt zetten: de pan zal door het magneetveld gewoon worden opgewarmd, door het tijdschrift heen dus (zie video onderaan deze pagina).
Dit is één van de voordelen van inductiekoken: ook niet 100%-vlakke panbodems werken prima op inductie. Beschadigde panbodems kunnen de kookplaat beschadigen (krassen) maar het heeft voor het koken zelf geen invloed op de panbodem volledig vlak is of iets hol of bol.
Ik hoop dat ik je gerust heb kunnen stellen en wens je veel plezier in de keuken met je nieuwe pannen!
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Beste,
Rationele en aanvaardbare uitleg. Ik herken het volledig en toch ben ik niet helemaal (helemaal niet!) met je eens . Ik kook met Falcon klassiek.
Het probleem is dat de geleidbaarheid van de bodems niet zo perfect zijn als voorgesteld. Duidelijk merkbaar als je een ruime pan water opzet. Water begint in het centrum te koken en blijft daar ook voornamelijk aan de kook.de buitenzijden van de pan koken niet! Geen probleem bij alle vloeistoffen maar wel bij vlees. In het centrum te heet, buitenzijden liggen te sudderen.
Mijn demeyere 7 ply heb ik afgedankt. Mijn Greenspan heb ik na een jaar weggegeven. Momenteel kan ik best met mijn resto van demeyere koken!
Bij kleine pannen geen probleem. Met een heel goedkoop anriaanbakpannetje van boni bak ik al een jaar iedere morgen zonder de minste problemen mijn eitje.
De bijgevoegde video met slimme inductiezones zullen waarschijnlijk de perfecte oplossing zijn.
Mvg
Altijd prettig te lezen dat iemand het niet met mij eens is, dat geeft ruimte voor discussie :-)
Dit verschijnsel, waarbij enkel het centrum van de bodem wordt verhit, wordt niet veroorzaakt door de vorm (eventuele bolle of holle vorm) van de bodem. Dit wordt veroorzaakt doordat sommige fabrikanten menen dat zij hun pannen ‘geschikt’ maken voor inductie door er een schijfje magnetiseerbaar metaal in te verwerken. Als dit schijfje zich in het midden bevindt, dan zal ook dat midden sterker verhitten.
Sommige fabrikanten plaatsen een schijf magnetiseerbaar metaal in het het midden van de bodem, zoals in deze foto geïllustreerd. Andere fabrikanten menen dat een ring magnetiseerbaar metaal in de bodem ook prima werkt.
Feit is dat in beide gevallen er sprake is van ongelijke verhitting van de bodem, waardoor de panbodem kan vervormen en waardoor je dus die belletjes bij het koken alleen daar zit ontstaat waar dit metaal zich bevindt.
De redenatie van de fabrikanten is dat de bodem van de pannen de warmte zo goed geleidt dat er geen sprake is van plaatselijke verhitting bij inductie maar dat het zich netjes gelijmatig en vooral snel verspreidt. Zoals je zelf hebt ondervonden, en ook ik in mijn ‘experimenten’, blijkt dit gewoon niet zo goed te werken.
Je zou eigenlijk een fabrikant moeten kunnen verplichten aan te geven hoeveel magnetiseerbaar materiaal er in de panbodem is verwerkt en waar dat is verwerkt, zodat je weet wat je koopt. Echter is hier geen regelgeving voor en mag men doen wat men wil. Zoals je schrijft: het maakt voor vloeistoffen niets uit, maar bij het bakken in een koekenpan of grillpan is het zeker relevant waar de warmte zich concentreert.
Je zou, om deze theorie te testen, een water moeten koken in een gietijzeren pan. Gietijzer is uitstekend geschikt voor inductie doordat het magnetiseerbaar is. Je zult in zo’n pan dan ook zien dat de belletjes bij het koken over de gehele bodem ontstaan. Dit is de reden dat ik voor koken op inductie gietijzeren braadpannen, grillpannen, poffertjespannen en vooral koekenpannen aanraad (plaatstaal werkt ook goed volgens deze gedachte).
Sommigen kiezen ervoor een inductie adapter plaat te gebruiken bij pannen waar de bodem niet of slechts gedeeltelijk is voorzien van magnetiseerbaar metaal. Zo verhit je de volledige bodem, maar het is minder efficiënt omdat er warmte verloren gaat. Het is wel stukken goedkoper dan het kopen van nieuwe pannen.
hallo, wij hebben reeds vele pannen gekocht en weggegeven aan gaskokers en nog geen goede aluminium pan gevonden, de beste resultaten krijgen wij met 100% rvs en gietijzeren pannen, ook inductie adapters voldoen niet, de bodem bij onze aluminium keramische pannen worden bij bakken met inductie aan de onderzijde hol (komt in het midden 2-3 mm omhoog), wat erg vervelend is bij eieren en vlees, dit komt volgens mij door de 2 verschillende metalen in de bodem die verschillend uitzetten, dit artikel brengt mij op het geweldige idee de bodems van bakpannen met een pers in het midden bol te maken ca 2-3 mm zodat deze bij 180 graden weer recht worden. bij induktiekoken is een vlakke bodem goed en beter maar niet noodzakelijk, je kunt ook koken met 3 suikerklontjes onder de pan te zetten of de libelle er onder te doen
Zeker storend als een pan krom trekt, ook met pannenkoeken bakken is het storend. Wellicht dat je dit artikel over het kromtrekken van pannen ook interessant vindt om te lezen.
Prima uitleg en dank daarvoor, wij willen alle teflon pannen er uit en oriënteren ons op goede antiaanpak pannen. Ik heb RVS koekenpannen en een hapjes pan maar die bakken ALTIJD aan, wat is daar dan mis mee?
Dank voor het compliment.
Wat betreft pannen zonder anti-aanbaklaag (want dat zijn de pannen die je nu hebt vermoed ik, de “RVS pannen”): er is niet zozeer iets mis mee, maar het vergt een andere manier van bakken. Als je pannen met een anti-aanbaklaag (zoals Teflon) gewend bent, dan is het bakken in een pan zonder kunstmatige anti-aanbaklaag zeker wennen.
De meeste mensen gebruiken veel minder vet (olie of boter) in een pan met kunstmatige anti-aanbaklaag, en als ze dan overgaan op een pan zonder kunstmatige anti-aanbaklaag en ze blijven dezelfde hoeveelheid vet gebruiken, dan bakt alles snel aan.
Pannen met een kunstmatige anti-aanbaklaag zijn gewoon heel gemakkelijk in gebruik. RVS pannen zonder kunstmatige anti-aanbaklaag zullen geen eigen anti-aanbaklaag ontwikkelen, zeker niet als ze worden schoongemaakt met schuurspons en zeep. Dus dan worden ze ruw, en ruw bakt aan.
Als je RVS pannen zonder anti-aanbaklaag wilt gebruiken, doe er dan voldoende boter of olie in, en laat de pan goed heet worden voordat je het voedsel er in legt. Zet de warmtebron lager als je het voedsel gaat bakken. Laat vlees, vis of gevogelte even dichtschroeien, dan komt het daarna vanzelf los.
Maar het vergt oefening, zonder enige twijfel.
Als je geen Teflon wilt maar toch de voordelen van een kunstmatige anti-aanbaklaag dan zou je ook pannen met een keramische anti-aanbaklaag kunnen overwegen. Een fabrikant als GreenPan bijvoorbeeld gebrukt een speciale vorm van silicium (zand) om de pannen mee te coaten: geen PFOA, PTFE (=Teflon), geen PFAS (recent in het nieuws), etc.
Wij zijn zelf erg tevreden over onze pannen van GreenPan, maar het is wel degelijk een anti-aanbaklaag dus als je daar vanaf wilt dan is ook de keramische anti-aanbaklaag geen optie.
Je zou ook naar een pan van plaatstaal of gietijzer kunnen kijken, maar ook daarvoor geldt dat je echt moet ‘leren’ er mee te bakken, niet te grondig reinigen, goed verzorgen, goed opwarmen dan vermogen terug en dan pas bakken, genoeg vet gebruiken, etc.
Hi Florian, interessant artikel. Die pannen van Green Pan, werken die wel goed op inductie? Ik heb pannen met keramische anti aanbak laag maar vind dat die niet goed warm worden, bij sommige pannen gaat de kookplaat zelfs knipperen terwijl het formaat pan wel goed is maar dan zit er gewoon te weinig magnetisch materiaal in denk ik. Hiervan is ook sprake bij sommige pannen met teflon anti aanbak laag.
Hoi Martin,
Ja de GreenPan pannen werken bij ons prima op inductie maar de ene kookplaat is de andere niet, en dat geldt ook voor pannen (precies om de reden die jij beschrijft). Je kunt aan de buitenkant van een inductiekookplaat niet zien hoe krachtig de spoelen zijn, en aan de buitenkant van een pan zie je niet hoeveel magnetiseerbaar metaal er in is verwerkt – maar dit laatste kun je wel voelen…
Ik had een kookpan die hol was, enkel 2cm boord had contact met de inductie plaat. Aardappelen koken duurde heel lang na ondervinding met een vlakke en dikke onderkant kookten de aardappelen al in 7 a 10 minuten op. De ene onderkant is de andere niet en zeker als de onderkant vuiler is naar het midden toe is deze pan hol, zie met een metalen meetlat.
Het één sluit het ander niet uit, maar een vieze bodem zou voor de opwarming niet uit hoeven maken als het om inductie gaat, immers: de pan wordt opgewarmd middels magnetisme en dus in het metaal van de bodem zelf. Daarbij is het zo dat fabrikanten van inductieplaten en -fornuizen dikwijks aangeven dat een iets holle bodem juist de voorkeur heeft boven volledig vlag: bij opwarming zet het metaal van de panbodem uit en de extra ruimte vindt het metaal dan in de holte, waardoor deze vlak wordt tijdens gebruik.
Wat we wel vaak zien is dat pannen die niet volledig magnetiseerbaar zijn ongelijk opwarmen, en dan dus iets hol of bol gaan staan, bij gebruik op welke warmtebrond dan ook. Bij inductie maakt het niet zo veel uit (en heeft iets hol dus soms zelfs de voorkeur) maar indien weinig magnetiseerbaar metaal in de bodem is gebruikt dan kan de holling ook leiden tot verminderde opwarming bij inductie kookplaten met onvoldoende kracht in de spoelen.
Het is dus altijd een combinatie van kwaliteit van de pan en kwaliteit van de inductie kookplaat/fornuis: hoe beter beiden van kwaliteit zijn hoe sneller de pan opwarmt en hoe minder vervorming een effect heeft op de prestaties.
Ik heb ook sinds kort een stalen pan die ingebrand is, maar door gebruik bol staat.
Ik vindt het op zich niet een groot probleem maar de olie gaat in een buitenkring staan en in het midden is de kans dan op aanbranden groter.
Veel schudden met de pan voorkomt het dan, maar toch is het opletten vooral met ei gerechten.