Onderstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Inductiepan opwarmen
Sinds de verhuizing koken wij op inductie. Destijds kregen we daarbij de instructie dat we onze (op gas gebruikte) pannen moesten vervangen. Ik lees nu al op uw site dat dat niet nodig was geweest. Maar we kregen er ook de instructie bij om pannen heel rustig op te warmen: bijvoorbeeld eerst op stand 2, dan 4, dan 7. Dat gold voor lege pannen. Een volle pan water zou wel direct op stand 9 of zelfs Boost kunnen worden gezet. Het argument was dat de pan anders te snel zou opwarmen en daardoor zou kromtrekken en niet meer werken. Nu begreep ik al dat ook kromgetrokken pannen prima blijven werken op inductie, maar betekent dat ook dat deze voorzorgsmaatregel niet nodig is? Want het kost nogal wat tijd, steeds een minuut of twee wachten voordat je hem weer een standje hoger kunt zetten, voordat je daadwerkelijk kunt gaan koken/bakken.
Ik hoor het graag!
Beste Pauline,
Bedankt voor je bericht.
Als ik het goed begrijp dan geldt het langzaam opwarmen alleen voor lege pannen. Mijn vraag zou dan zijn: waarom zou je een lege pan willen opwarmen?
Als ik een ei bak, bijvoorbeeld, dan zet ik een koekenpan op de kookplaat en dan zet ik deze aan, maar ik doe ook direct vet (olie, boter) in de pan, dus dan is hij niet leeg.
En natuurlijk: als je iets gaat koken (groente, aardappelen, rijst, pasta, etc.) doe je meteen water in de pan, dus ook dan is de pan niet leeg.
Ook een braadpan zet je niet leeg op de warmtebron, ook daar gaat vet in voor het aanfruiten/bakken/braden.
Het enige dat ik me kan bedenken dat in aanmerking komt voor het leeg opwarmen is een grillpan. En laten grillpannen nu net gemaakt zijn voor stevige verhitting zonder inhoud (anders kan je niet grillen)…
Kortom: ik zou dat langzaam opwarmen niet toepassen omdat ik nooit een lege pan op de warmtebron zou zetten, en volgens de instructies die jij hebt gekregen mag een niet-lege pan wel direct stevig worden verhit, dus zo tackle je beide problemen, als het ware.
Overigens: een pan opwarmen op gas, inductie of een andere warmtebron maakt voor de pan niet uit. Redeneer even met me mee:
Een pan waar brandend gas tegenaan wordt gestuwd (een gasvlam – gasformuis) wordt ook heel snel heet. Dat is wel de meest directe verhitting die er is. Waarom zou het bij gas wel direct hoog mogen en bij inductie, waarbij de warmte in de bodem wordt opgewekt, zou dat niet direct kunnen?
Het feit dat een pan met water wel direct snel mag worden verhit en een lege pan niet zou te maken kunnen hebben met het feit dat de warmte in een volle pan naar de inhoud van de pan (water, bijvoorbeeld) wordt geleid, en bij een lege pan niet. Een volle pan warmt daardoor natuurlijk langzamer en gelijkmatiger op. Dus gelijkmatig opwarmen is het advies geweest dat je kreeg, anders zouden de pannen kromtrekken.
Het enige dat ik me kan bedenken waarvoor dit zou gelden (snel verhitten zorgt voor kromtrekken) is voor pannen die gemaakt zijn van een niet-magnetiseerbaar metaal (aluminium, bijvoorbeeld) waarin dan een stuk magnetiseerbaar metaal (gietijzer of plaatstaal) is verwerkt om de pan toch te laten werken op inductie. Het enige onderdeel van dit type pannen dat verhit wordt door inductie is dan die metalen plaat. De hitte moet dan vanaf die metalen plaat worden overgebracht op de rest van de pan. En dit heeft voor gebruikers van dit soort pannen in het verleden zeker geleid tot kromtrekken van de pannen (dat wil zeggen: ze vervormen iets, je hebt niet plotseling een ronde panbodem).
Gebruik je echter pannen die gemaakt zijn van magnetiseerbaar metaal, zoals gietijzer of plaatstaal, dan treedt dit probleem niet op, immers: de gehele panbodem wordt dan gelijkmatig verhit door inductie en er is geen sprake van overdracht van hitte op koude onderdelen (die niet door inductie worden verhit).
Je merkt aan mijn reactie waarschijnlijk dat ik even heb moeten zoeken naar een advies, maar hier komt het:
Gebruik gewoon je pannenset/kookpannen (RVS gok ik) om in te koken op inductie. Vul ze altijd met water voordat je ze op de kookplaat zet (om iets te koken), zoals je dit nu ook al doet.
Gebruik pannen van gietijzer of plaatstaal om in te bakken, braden of grillen. Doe hier ook wat vet in voordat je ze aanzet (dit doe je nu ook al neem ik aan) en voor de grillpan geldt dat dit niet nodig is.
Als je pannen gebruikt van aluminium/RVS om in te bakken/braden/grillen, warm deze dan wat langzamer op, zoals je is geadviseerd.
Het is dus niet nodig nieuwe pannen te kopen, maar ik zou, als je nu aluminium/RVS pannen hebt om in te bakken/braden/grillen en je moet deze t.z.t. vervangen (want versleten), kiezen voor gietijzer of plaatstalen varianten.
Als je meer wilt lezen over dat stuk ijzer in pannen voor inductie, dan kan dat hier.
Hier vind je overzichten van:
Gietijzeren koekenpannen
Gietijzeren braadpannen
Gietijzeren grillpannen en grillplaten
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen (al is mijn verhaal wellicht wat warrig).
Bovenstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!