Onderstaande vraag over Inductie kookplaten werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie kookplaten of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Keuze inductieplaat
We zijn ook geïnteresseerd in 2 MAGNA platen maar daarvan heeft een 4 ronde kookzones van 21cm, 14,5 cm en 2x 18cm (HI6271M). De andere heeft 4 gelijke, rechthoekige kookzones van 18x 22cm waarbij 2 zones met elkaar verbonden kunnen worden tot een zone (dus de bridgefunctie) van 22 x40 cm (HI6271MV). Wij hebben geen enorme braadpannen waar we de bridgefunctie voor nodig hebben maar we vinden een kookzone van 14,5 wel klein (bij de HI6271M) en vragen ons af of deze zone wel goed kunnnen gebruiken. Maar bij de tweede genoemde plaat zijn de rechthoekige zones wel weer te groot. Verlies je geen energie bij een te grote zone voor de pan die je gebruikt? Tja, wat is keuzewijsheid?
Bedankt voor antwoorden.
Het ‘feit’ dat de MAGNA-serie kookplaten beter beschermd zouden zijn tegen krassen is mij niet bekend, ik kom ook niet veel tegen over krassen op de ATAG inductiekookplaten, en dus ook niet dat de MAGNA-serie daar minder last van zou hebben. Wel kom ik tegen dat de rand (facet) van de ATAG HI6271T kwetsbaar zou zijn (beschadigen bij stoten). Ook wordt als nadeel genoemd dat de kookzones nogal dicht bij elkaar zitten, dus dat kan problematisch zijn als je grote pannen gebruikt (dan zitten ze elkaar in de weg).
Wat betreft de ATAG HI6271M noemt men als nadeel de harde piep bij bediening. Ik weet niet of het volume in te stellen is.
De ATAG HI6271MV beschikt inderdaad over de dubbele flexzone (met ‘bridgefunctie’), voor gebruik van een grillplaat/teppan yaki of grotere pannen of het plaatsen op de zone waar je maar wilt op ‘de brug’.
Bij een inductiekookplaat is geen sprake van verlies van warmte indien de pan kleiner is dan de kookzone, de kookzone geeft energie aan de pan en niet ‘aan de lucht’, zoals een gasvlam of keramische kookplaat/elektrische kookplaat dat wel doet. Dus een vierkante zone is niet alleen voor vierkante pannen, een langerekte zone is niet alleen bedoeld voor langwerpige pannen, immers: er zijn ook inductiekookplaten die als één grote kookzone (flexzone) fungeren, dan zou het zo zijn dat als je een eitje kookt in een pannetje dat je dan heel erg veel verlies van energie zou hebben doordat de plaat niet vol staat met pannen.
Je zou een bericht kunnen sturen aan ATAG en hen vragen of het klopt dat de MAGNA-serie kookplaten van een ander materiaal dekplaat zijn voorzien dan de andere series, als dat niet het geval is dan is het kras-verhaal onzin. Als dat wel het geval is dan kan je vragen wat dan het verschil in prestaties/hardheid/beschadigbaarheid is. Gewoon laten weten wat de verkoper zegt, daar weten ze wel raad mee bij ATAG gok ik. ATAG zal niet zeggen dat de ene plaat sneller beschadigt dan de andere, maar mogelijk wel óf er een verschil is in materiaal/samenstelling van de plaat en dus wat je als consument ervan kunt verwachten.
Je koopt geen netjes sinaasappels, tenslotte, dus ze mogen je best even wat details geven over hun producten en uitleggen wat de verschillen zijn.
ATAG heeft een chat-functie op de website, als daar iemand beschikbaar is dan kan je ook daar de vraag stellen: https://www.atag.nl/service
En wat wijsheid betreft: als het goedkoopste model voldoet aan al je eisen en wensen, vraag jezelf dan af waarom je een duurder model zou kopen…
Bovenstaande vraag over Inductie kookplaten werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!