Onderstaande vraag over Crock Pot pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Crock Pot pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Keuzestress: Crock-Pot kopen
Ik kan maar niet beslissen of ik de crockpot express of een gewone slowcooker zal kopen.
Heb ook net een artikel hierover op jullie site gelezen als antwoord op deze vraag van iemand anders.
Het punt bij mij is dat ik het liefst zo min mogelijk etenslucht wil ruiken omdat wij een open keuken hebben.
Nu denk ik zelf dat de deksel van de express beter is afgesloten dan van een gewone slowcooker maar dat weet ik niet zeker. Verder ben ik een beetje huiverig voor de hogedruk snelkookfunctie of valt dat wel mee?
Stomen kan ik al wel in mijn THERMOMIX machine kennen jullie deze? Is fantastisch apparaat, niet goedkoop maar dan heb je ook wat!! Hoop dat jullie me het goede zetje kunnen geven om een keuze te kunnen maken!
Vriendelijke groet van Pien
Hoi Pien,
Bedankt voor je bericht. Keuzestress is geen kleinigheid!
Wat betreft je vraag:
Wij zijn ervan overtuigd dat als we, ten tijde van de aanschaf van onze slowcooker, de mogelijkheid hadden gehad de multicooker van CrockPot te kopen, en we hadden beschikt over de kennis die we nu hebben, dan hadden we zonder enige twijfel de CrockPot Express multicooker gekocht.
Waarom?
In een slowcooker kan je slowcooken – en dat is het.
In een multicooker kan je net zo goed slowcooken, maar je kunt er ook op hogedruk mee koken, stomen, etc. Je krijgt met een multicooker dus veel meer ‘waar voor je geld’, zeker gezien het feit dat de multicooker hetzelfde kost of zelfs goedkoper is dan mening slowcooker is het – voor ons – een uitgemaakte zaak, en we denken er over onze slowcooker weg te doen en nog een multicooker te kopen (want ze nemen wel veel ruimte in beslag in de keuken natuurlijk).
Maar…
Ik begrijp wat je bedoelt: je hebt al een mooi apparaat om te stomen (ik ken hem niet, helaas) en als je huiverig bent voor de hogedrukfunctie dan hebben die twee functies, die echt het verschil maken, niet zo veel meerwaarde.
Echter is het misschien goed om wat te lezen over het koken onder hoge druk: dit is niet iets moderns, maar echt al vrij lang wordt op hoge druk gekookt, overal ter wereld. Feit is dat je veel korter gaart en daardoor veel meer voedingsstoffen behoudt en veel zuiniger kookt, ten opzicht van ‘gewoon koken’. De hogedrukpan zoals we die van oma kennen is in feite nog altijd zeer efficient, alleen lijkt het in een multicooker op een soort ‘high tech’ functie. Maar wat is het? De plaat onder de binnenpan wordt warm, waardoor het vocht in de binnenpan warm wordt – net als bij slowcooken. Alleen sluit je het ventiel van het deksel als je gaat hogedrukkoken en dan bouwt er druk op. Onder druk kan water boven 100 graden Celsius komen en daardoor gaart het eten sneller. Het enige verschil met slowcooken is dus dat de temperatuur hoger komt en je de druk in de pan houdt in plaats van deze te laten ontsnappen via het ventiel. De druk zorgt voor een snelle garing en je eten is dus heel snel klaar. Bij slowcooken gaat het juist heel traag, wat ook weer voordelen heeft natuurlijk.
Ik weet niet of je graag stoofvlees eet, maar als je weet dat je in een uurtje stoofvlees kunt maken met de hogedrukfunctie, en dat deze zo lekker mals is dat gasten je echt om het recept zullen vragen en als je dan zegt dat het binnnen een uurtje klaar is dan vragen ze je of ze je goed hebben verstaan. Zo lekker mals, zo ‘ouderwets’ lekker, en zo snel…
Er is dus geen ‘magie’, maar het is gewoon hoge druk, net als bij een fluitketel, alleen houd je het in de pan.
En dan kom ik op de geur: bij een slowcooker ga je het voedsel zeker ruiken, omdat het 4-8 uur staat te garen. Het deksel ligt los op de binnenpan van de slowcooker, meestal een glazen deksel dus het is wel wat op gewicht maar er is geen echte afsluiting in de zin dat je het niet ruikt.
Als je de slowcook-functie van de multicooker gebruikt zet je het ventiel open, want doe je dat niet dan bouwt er druk op, omdat het deksel echt goed afsluit. Dus ook hier is sprake van dat je het voedsel ruikt – als je de slowcook-functie gebruikt.
Het maakt, in onze beleving, geen verschil waarin je slowcookt, want je ruikt het. Maar wij vinden het juist erg lekker om te ruiken dat het eten aan het garen is, als we gasten krijgen en die ruiken na verloop van tijd ineens voedsel, terwijl je met ze zit te praten (en dus niet in de keuken staat) dan levert dat ook weer een leuke reactie op: dat ruikt goed – waar komt dat vandaan?
Maar gelukkig is niet iedereen hetzelfde en als jij de geur niet prettig vindt dan is dat zo. Wat je kunt doen, en dat is wat wij ook wel eens doen als we de multicooker gebruiken voor hoge druk of slowcooken, is de pan onder de afzuigkap zetten, en dan de pan zo plaatsen dat het ventiel zich goed onder de afzuigkap bevindt. Dan heb je een stuk minder geur, en dit werkt beter met een multicooker vanwege dat ventiel dat je kunt ‘plaatsen’.
Wat je kunt overwegen is om één van beide apparaten te kopen en deze te gebruiken – vind je het niks na 2-3 dagen dan stuur je het product terug, want als je niet tevreden bent dan mag dat. Zo weet je precies wat voor jou werkt. Zelf zou ik je adviseren de multicooker te kiezen, vind je dat niks dan is de slowcooker voor jou het beste. Kies je de slowcooker en ben je daar blij mee dan vraag je je misschien altijd af of de multicooker toch niet nog fijner zou zijn.
Maar zoals gezegd: wij zijn echt groot fan van de multicooker en gebruiken hem voor zowel slowcooen als hogedrukkoken, en gebruiken de slowcooker minder, dus neem wat ik scnrijf met een korrel zout en vorm je eigen mening en maak je eigen keuze. Ik weet zeker dat je zowel met een multicooker als een slowcooker heel blij zult zijn, want het verandert echt hoe je kookt. De multicooker biedt gewoon meer mogelijkheden, want je kunt zowel binnen een uur je eten klaar hebben als binnen 8 uur, de slowcooker zal je niet redden als je maar één uur hebt om je eten te bereiden.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Het gaat dan denk ik toch de Express worden want na jouw verhaal, zal ik daar w.s. het meeste plezier van krijgen.
Bij Bol zag ik hem voor € 119,- staan geen slechte prijs.
Nog een vraag waar jullie zeker het antwoord op kunnen geven omdat jullie beide pannen hebben: vlg. een verkoper in een
kookwinkel waar ik was binnengestapt is de slowcookfunctie van de express minder goed dan die van alleen een slowcoocker???
Dit lijkt mij niet als ik lees dat je zelfs een 2e express verkiest boven jullie gewone slowcooker!!
Zodra ik er een gekocht heb ga ik me abonneren op jullie videofilmpjes want daar kijk ik nu al vaak naar en die vind
ik heel duidelijk en inspirerend, daarmee gaat het mij vast lukken om ook zo te gaan koken en anders trek ik toch aan de bel bij jullie??
Ik weet niet waarom de verkoper zegt dat de slowcooker-functie van de Express minder goed zou zijn dan die van een gewone slowcooker. Hij is wel iets anders: bij een slowcooker zit in de wand van de buitenpan een strip met daarin dunne metalen draden, zoals je die ook vindt in een broodrooster. Bij de multicooker zit deze strip niet in de wand maar zit er een metalen plaat in de bodem die de binnenpan verwarmt.
Dus bij de meeste slowcookers wordt de binnenpan vanaf de zijkant verwarmd en bij de Express vanaf de bodem. Maar of dat nu minder goed is weet ik niet, wij merken in ieder geval geen enkel verschil in het eindresultaat. Ik zou die verkoper wel eens twee dezelfde geslowcookte gerechten willen voorzetten en vragen welke in de slowcooker en welke in de multicooker is geslowcookt – ik gok dat hij/zij dat niet kan vertellen. En het is ook niet logisch: als je slowcookt dan gaar je je voedsel 4-8 uur of langer op een temperatuur onder 100 graden, hoe zou dat ‘minder goed’ gaan in een multicooker dan in een slowcooker, zeker als ze beiden van de grootste fabrikant van slowcookers ter wereld zijn?
Ik kan wel commerciële redenen bedenken waarom de verkoper liever een slowcooker verkoopt, maar dat is speculeren. En daarbij: wij verdienen ook geld als jij een multicooker koopt door via een link op onze website naar de webshop te gaan en daar je product te kopen, dus ook wij hebben er baat bij dat jij een product koopt, en het liefst koop je zowel een slowcooker als een multicooker, of alleen maar een slowcooker maar dan wel het duurste model, want dan verdienen we iets meer – maar ik kan je oprecht zeggen dat eten uit onze slowcooker hetzelfde smaakt als eten geslowcooked in onze multicooker, en omdat je in de multicooker ook nog op veel meer andere manieren kunt koken raad ik je die aan. Dat hij goedkoper is dan de slowcooker, tsja, dat is gewoon fijn voor jou en als je uiteindelijk ook maar half zo tevreden bent met je multicooker als dat wij dat zijn, dan denk ik dat je blij zult zijn voor de multicooker te hebben gekozen.
Je vindt hier onze review van de Express met daarin ook filmpjes van gebruik, maar inderdaad: we plaatsen regelmatig filmpjes voor recepten in de Express en als je vragen hebt kan je die altijd stellen bij het filmpje op Youtube bijvoorbeeld, daar kunnen we heel snel op reageren, ook in de avond tijdens het koken als het nodig is… ;-)
Bovenstaande vraag over Crock Pot pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!