Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Koekenpan op inductie
Het zijn pannen die iets breder zijn dan de kookzone. Pannen van 28 cm. De kookzone is 23,5 cm
De kookplaat is gloednieuw (Siemens) en heeft 5 kookzones. Is dit verschil te groot ?
Er is geen probleem met de afmetingen van de pannen t.o.v. de kookzone: dit maakt niets uit (zolang de pan maar groter is dan de kookzone); de kookzone ‘weet’ niet hoe veel groter de pan is dan de kookzone dus die kan daar ook geen ‘probleem’ mee hebben.
Vermoedelijk zit het probleem in één van de volgende onderdelen:
De kwaliteit van de koekenpan (te weinig magnetiseerbaar metaal verwerkt in de bodem waardoor de kookzone het magneetveld niet kan sluiten en dus geen warmte kan genereren)
De kwaliteit van de inductiekookplaat (te weinig koper op de spoelen/te laag vermogen dat gedeeld wordt met andere kookzones), dit komt ook bij de ‘grotere’ merken voor: de prijs is meestal een goede indicatie voor de kwaliteit als het om inductiekookplaten gaat.
Een combinatie van deze twee factoren.
Als andere pannen wel werken, bijvoorbeeld RVS kookpannen (waarvan de bodem blijkbaar is voorzien van voldoende magnetiseerbaar metaal) dan is zit het probleem waarschijnlijk niet in de kookzones/kookplaat, maar in de kwaliteit van de koekenpannen die je geprobeerd hebt. Het zit zo:
Fabrikanten van koekenpannen zorgen ervoor dat ze hun pan als ‘geschikt voor inductie’ op de markt mogen brengen als ze er magnetiseerbaar metaal (plaatstaal, gietijzer) in verwerken (in de bodem). De hoeveelheid magnetiseerbaar metaal is natuurlijk aan de buitenkant niet te zien en de fabrikanten laten deze informatie dan ook vrolijk weg uit de omschrijving. De ene fabrikant verwerkt een rondje magnetiseerbaar metaal in de bodem, de andere fabrikant een ring, en een derde plaatst een grote schijf in de bodem.
Hoe meer magnetiseerbaar metaal, hoe beter het werkt op inductie, immers: alleen het magnetiseerbare metaal zal worden verwarmd, metaal dat niet/nauwelijks magnetiseerbaar is, zoals aluminium (goedkoop) of koper (duur), wordt door de inductiekookplaat niet verwarmd – het wordt indirect wel warm doordat het magnetiseerbare metaal warmte afstaat, maar dan is er dus al warmte.
Dit is een probleem waar vele eigenaren van inductiekookplaten tegenaan lopen: hoe weet je nou dat een koekenpan gaat werken op inductie?
Kijk naar de prijs: ‘you get what you pay for’ zeggen de Engelsen.
Kijk naar het gewicht: aluminium is licht en is niet magnetiseerbaar, plaatstaal en gietijzer zijn zwaar en wel magnetiseerbaar. Hoe zwaarder de pan, hoe groter de kans dat de pan is voorzien van voldoende magnetiseerbaar metaal.
Kijk naar het materiaal: Gietijzeren pan? Perfect – deze pan zal zeer goed werken op inductie. Plaatstaal? Uitstekend – deze pan zal zeer goed werken op inductie. Aluminium? Helaas – deze pan zal niet werken op inductie tenzij er voldoende magnetiseerbaar metaal in de bodem is verwerkt (maar hoeveel dat is weet je pas als je er een magneetje onder houdt). Koper? Uitstekend materiaal voor in de keuken, maar helaas niet magnetiseerbaar dus dit zal niet werken op inductie (tenzij er magnetiseerbaar metaal is verwerkt in de bodem).
Ik raad aan: koop een iets duurdere koekenpan van gietijzer of plaatstaal, behandel deze goed en je hoeft nooit meer een andere.
Wil je een aluminium koekenpan met anti-aanbaklaag? Kijk naar de aandachtspunten hierboven en kies met kennis van zaken.
Wellicht interessant om te lezen:
Inductie pannen test
Pannen materialen voor inductie
Welke pannen zijn geschikt voor koken op inductie?
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!