Onderstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Koken met inductiepannen op gas?
Wat is waarheid?
Tegenstrijdige info op internet zeg je? Hmm… ik kan me daar niets bij voorstellen ;-)
Wat betreft je vraag:
De bodem van pannen kunnen vervormen door ze te gebruiken op een gasfornuis/gaskookplaat. Dit komt doordat een gasvlam niet overal even warm is en door dit verschil in termperatuur kan het materiaal van de pan vervormen. Dit is een bekend fenomeen.
Echter… pannen met een licht vervormde bodem (ik bedoel niet wiebelend, maar heel licht vervormd) werken nog prima op inductie. Dit komt doordat inductiekoken niet werkt door middel van contact tussen de panbodem en de kookplaat, maar door een magnetisch veld. En dus is een licht vervormde bodem geen enkele reden om niet meer te kunnen koken in deze pan op inductie.
Het is een ander verhaal als je met een licht vervormde pan wilt gaan koken op een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat (met van die hete plaatjes); bij deze manieren van koken vindt warmteoverdracht plaats tussen de kookplaat naar de panbodem door middel van direct contact: hie beter het contact tussen kookplaat en panbodem hoe beter de warmteoverdracht en dus hoe efficiënter gebruik van energie. Een vervormde bodem is dus inefficient bij koken op een keramische kookplaat en een elektrische kookplaat. Maar bij inductie speelt dit niet.
Het is wel zo dat een vlakke panbodem stabieler is, dat wil zeggen: de pan wiebelt minder, en je eitje blijft mooi liggen in de pan en stroomt niet naar een bepaalde kant in de pan die lager is door de vervorming, maar dan heb je het wel over heel sterk vervormde pannen en dat is ook op een gaskookplaat niet wenselijk. Maar vervorming van de panbodem speelt bij gebruik op een inductiekookplaat nauwelijks een rol. Zelf gebruik ik een pannenset, die ik 10 jaar heb gebruikt op een gaskookplaat, nu op mijn inductiefornuis, zonder enig probleem.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Anna zegt
Hoi Florian en Marijke,
Wat een ontzettend leuke website!’
Ik ben in mijn nieuwe huis op inductie overgegaan. Heb een nieuw fornuis en nieuwe pannen gekocht. Omdat ik mij heb laten vertellen dat je geen gas pannen op inductie kan gebruiken. Ik houd van koken maar vind het lastig op inductie om te bakken. Pannenkoeken of ei word niet egaal gaar je blijft draaien en proberen om alle kanten gaar te krijgen laat staan vlees een beetje knap bakken is niet makkelijk. Ligt dit aan het merk fornuis? De pannen of mijn skills?? Welk merk inductie zouden jullie aanraden?
Florian zegt
Hoi Anna,
Inductiekoken werkt pas goed als zowel de warmtebron (inductiekookplaat/fornuis) als de pannen (voornamelijk de bodem van de pannen) van goede kwaliteit zijn.
En helaas werkt het, ook in de keuken, zo: ‘you get what you pay for’. Je kunt dus helaas niet verwachten dat je met een goedkope koekenpan en een goedkope kookplaat mooi egaal kunt bakken op inductie.
Bij koken op gas werkte goedkppere materialen nog wel: een goedkope koekenpan doet het (zeker in het begin) meestal wel goed op gas, maar op inductie is dit helaas niet zo. Ik zeg niet dat jij problemen ervaart omdat je goedkope pannen hebt, maar de ervaring leert dat het meestal de oorzaak is van de problemen zoals je ze omschrijft, daarom noem ik het hier.
Dit is voor veel mensen onbekend, ook omdat bij veel pannen ‘geschikt voor inductie’ staat, terwijl het eigenlijk maar de vraag is of ze wel echt ‘geschikt’ zijn.
Over welke merken dan wel goed en niet goed zijn kan ik helaas niet exact zijn, maar ik kan je wel vertellen wat onze bezoekers ons laten weten en wat onze eigen ervaringen zijn:
Kookplaten
Over inductiekookplaten van Siemens en Bosch krijgen wij goede signalen. Kies in ieder geval voor een 2-fasen of 3-fasen model.
Fornuizen
Wij hebben zelf goede ervaringen met inductiefornuizen van Falcon. Kies in ieder geval voor een 2-fasen of 3-fasen model.
Kookpannen
De bekende merken als WMF en BK werken prima op inductie, ook als ze daarvoor al jarenlang zijn gebruikt op gas.
Bakpannen (koekenpan, braadpan, hapjespan, etc.)
Gebruik een plaatstalen pan of een gietijzeren pan op inductie, omdat deze materialen van zichzelf al magnetiseerbaar zijn – ook als ze al jarenlang op gas zijn gebruikt. De Buyer heeft relatief goed geprijsde koekenpannen. Le Creuset heeft goede gietijzeren braadpannen (maar ook gietijzeren braadpannen van andere merken werken vaak heel goed!).
Als je een aluminimum koekenpan of braadpan wilt gebruiken op inductie, zorg dan dat je een zware pan neemt, die zijn gewicht krijgt door een dikke bodem: daar zit hopelijk gietijzer of plaatstaal in (dit is nodig om te kunnen koken op inductie).
Hier vind je ook interessante info (vooroordelen en feiten) over koken op inductie.
Hoop dat je zo verder kunt!