Onderstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Koken met inductiepannen op gas?
Wat is waarheid?
Tegenstrijdige info op internet zeg je? Hmm… ik kan me daar niets bij voorstellen ;-)
Wat betreft je vraag:
De bodem van pannen kunnen vervormen door ze te gebruiken op een gasfornuis/gaskookplaat. Dit komt doordat een gasvlam niet overal even warm is en door dit verschil in termperatuur kan het materiaal van de pan vervormen. Dit is een bekend fenomeen.
Echter… pannen met een licht vervormde bodem (ik bedoel niet wiebelend, maar heel licht vervormd) werken nog prima op inductie. Dit komt doordat inductiekoken niet werkt door middel van contact tussen de panbodem en de kookplaat, maar door een magnetisch veld. En dus is een licht vervormde bodem geen enkele reden om niet meer te kunnen koken in deze pan op inductie.
Het is een ander verhaal als je met een licht vervormde pan wilt gaan koken op een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat (met van die hete plaatjes); bij deze manieren van koken vindt warmteoverdracht plaats tussen de kookplaat naar de panbodem door middel van direct contact: hie beter het contact tussen kookplaat en panbodem hoe beter de warmteoverdracht en dus hoe efficiënter gebruik van energie. Een vervormde bodem is dus inefficient bij koken op een keramische kookplaat en een elektrische kookplaat. Maar bij inductie speelt dit niet.
Het is wel zo dat een vlakke panbodem stabieler is, dat wil zeggen: de pan wiebelt minder, en je eitje blijft mooi liggen in de pan en stroomt niet naar een bepaalde kant in de pan die lager is door de vervorming, maar dan heb je het wel over heel sterk vervormde pannen en dat is ook op een gaskookplaat niet wenselijk. Maar vervorming van de panbodem speelt bij gebruik op een inductiekookplaat nauwelijks een rol. Zelf gebruik ik een pannenset, die ik 10 jaar heb gebruikt op een gaskookplaat, nu op mijn inductiefornuis, zonder enig probleem.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!