Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Kun je koken in een pan die groter is dan de kookzone van de inductiekookplaat?
Kun je koken in een pan die groter is dan de kookzone van de inductiekookplaat?
Vlg een adviseur mag de pan max 1 cm aan beide kanten uitsteken.
Als het meer zou zijn dan werkt het niet.
Klopt dit?
Ik wil een inductiekookplaat aanschaffen van 60 cm maar worstel vooral met de vraag of ik grote pannen kan gebruiken.
Vlg de adviseur kan dat alleen maar met flexzones.
Beste,
Bedankt voor je bericht.
Ik reageer graag op je vragen en doe dit door per vraag een antwoord te geven. Hier komen ze:
Ja, dat kan. Net als op een gasfornuis bijvoorbeeld kan je in een pan koken die groter is dan de warmtebron.
Net als bij een gasvlam wordt ook op inductie alleen het gedeelte van de pan(bodem) verhit waar de warmtebron ‘bij kan’. Als je een grote pan zet op een kleine gasvlam dan zal de gasvlam nooit (direct) de gehele bodem van de pan verwarmen en alleen een gedeelte, de rest van de panbodem wordt dan indirect verhit doordat de warmte zich door het metaal van de pan verspreidt.
Waarom dit maximaal 1 cm mag zijn zou ik niet weten, het mooiste is natuurlijk als je een pan hebt die exact past op de warmtebron qua maat, dan heb je het ideale resultaat (volledige verhitting van de bodem) maar waarom dat maximaal 1 cm mag zijn (en niet 11 mm of 9 mm bijvoorbeeld) zou ik niet weten.
Klopt dit?
Ik heb zelf een grote braadpan, de braadpan is groter dan de zone op mijn inductiekookplaat, en dat werkt prima. Natuurlijk, zoals gezegd: als de kookzone exact zo groot of groter (met flex-zone) zou zijn als mijn pan dan zou dat nog beter opwarmen, maar nu wordt een klein gedeelte van de panbodem niet direct door de inductiestromen verhit. Maar de bodem geleidt die warmte prima dus alles verhit goed.
Vlg de adviseur kan dat alleen maar met flexzones.
Een flex-zone is een kookzone die de pan detecteert (de omvang van de bodem van de pan) en daar de grootte van het magnetisch veld op aanpast. Dat is ideaal als je kleine pannen op een grote kookzone wilt zetten want dan past de zone zich aan aan dat kleine pannetje.
Let op: met ‘grote pan’ of ‘kleine pan’ bedoelen we de omvang van de bodem van de pan, niet de bovenkant van de pan, die vaak groter is. Als de adviseur van mening is dat de volledige bodem van een pan verhit dient te worden voor optimaal kookresultaat dan heeft hij gelijk, maar: veel pannen hebben een bodem die door inductie slechts gedeeltelijk wordt verhit. Zie hiervoor ook uitleg over de inductie pannen test.
Dus een groot aantal pan-bodems wordt niet eens volledig verhit op inductie, want niet al het metaal is magnetiseerbaar. Als we de logica volgen van ‘de pan mag maximaal 1 cm groter zijn dan de kookzone’ dan zouden we alle pannen eerst moeten testen op inductie om te zien welk gedeelte van de bodem wordt verhit en dan een kookzone nemen die die maat heeft (met een maximum van 1cm overschrijding). Dit lijkt me een vreemde gang van zaken en ik heb dan ook mijn bedenkingen bij de uitleg van de adviseur, wellicht dat hij bedoelt dat de gehele panbodem van een pan verhit moet worden voor optimaal resultaat, daar kan ik me helemaal in vinden.
Echter uit ervaring weet ik dat een pan die groter is dan de inductiekookplaat (net als bij koken op gas) ook prima werkt. Het is niet ideaal, maar het werkt prima.
Maar let op: de adviseur/verkoper zal degene zijn die garantie geeft op jouw aankoop, dus vraag hem na wat er dan niet zou werken als de pan meer dan 1 cm groter is dan de kookzone, en hoe dit anders is dan als een pan 1 cm groter is dan een gasvlam. Vraag hem wat de consequenties zijn als je wel een pan gebruikt die een bodem heeft die de kookzone met meer dan 1cm overschrijdt, en trek op basis van de antwoorden je conclusies.
Als de adviseur aangeeft, bijvoorbeeld, dat een pan die een bodem heeft die de kookzone met meer dan 1cm overschrijdt, zal afslaan om veiligheidsredenen, kijk dan of je een andere (meer geavanceerde) kookplaat kunt krijgen. Er zijn bijvoorbeeld inductiekookplaten die geen kookzones hebben maar een volledige kookzone zijn. Dus waar je de pan ook neerzet: daar wordt hij verwarmd. Je kunt dan schuiven met je pannen tot het past, alle plek op de plaat is beschikbaar als kookzone. Dan heb je ook nooit last van dat de pan te groot is voor de kookzone.
Ik hoop dat je iets kunt met mijn antwoord en wens je heel veel succes met de keuze en veel plezier in de keuken!
Misschien zijn dit interessante artikelen om verder te lezen:
Inductie, keramisch of toch gewoon koken op gas?
Inductie koken – Vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie
Inductie kookplaat – Wat kost een inductie kookplaat en wat is een goede koop?
Inductie pannen – Welke pannen materialen werken op inductie?
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken? Informatie over de juiste pannen

Ik vind dat juist in tegenstelling met op een vlam koken, de panbodem bij inductie alleen bij de kookzone verwarmt word. Bij een gasvlam stroomt de warmte om de pan heen, bij inductie niet.
Ja dat klopt: bij een gasvlam zal de warmte tegen de panbodem aan worden ‘geduwd’ en daarna wegvloeien richting de buitenkant van de pan, dus de gehele panbodem verhitten, maar vooral daar waar de vlam de panbodem raakt.
Bij inductie werkt het zo dat de grootte van de kookzone bepaalt tot waar de panbodem wordt verhit, zou dat gebied groter zijn dan zou de kookzone simpelweg groter zijn. Het heeft dus de voorkeur een pan te gebruiken die even groot als of niet veel groter dan de kookzone is.
Of dit maximaal 1cm groter mag zijn betwijfel ik; als ik een grote braadpan op een klein gasvlammetje zet (om te stoven bijvoorbeeld) dan komt de warmte van de gasvlam nauwelijks bij de rand van de panbodem, en dat werkt uitstekend voor het stoven.
Dus kan dat ook prima werken voor een grote pan op een kleinere inductiezone.
Kun je koken met een pan die kleiner is dan de inductiekookzone?
Ja dat kan, meestal zijn inductiekookzones uitgerust met pangrootteherkenning, waardoor de kookzone in feite zo groot wordt als de pan die er op staat (met beperkingen op gebied van formaat, uiteraard).
Pangrootteherkenning. Ik wil gaan koken op een losstaande inductiekookplaat 2 zones en wil juist kleine pannen er op kunnen zetten zonder verlies van energie. Ik kan dus een inductiekookplaat aanschaffen met een kookzone van 20 cm en daar een pan opzetten van bv 16 cm en alleen daar waar de pan staat wordt verwarmt?
Dat is correct.
Als je een inductiekookplaat koopt welke is voorzien van pangrootte-herkenning dan zullen de kookzones van de inductiekookplaat zich aanpassen aan het formaat van de bodem van de pan.
Raadpleeg voor de zekerheid vóór aanschaf de handleiding van het model dat je wilt kopen even, zodat je zeker weet dat de werking van de kookplaat ook echt zo zal zijn als je verwacht.
Beste
Ik heb een enorme pan van 50L gekocht voor het maken van bouillon. en zoek een vrijstaande inductieplaat waarop ik deze kan gebruiken. Hebben jullie tips voor mij?
Hoi Lia,
Kijk eens op deze pagina over vrijstaande inductiekookplaten, daar vind je ongetwijfeld een kookplaat die voldoet aan je wensen.
Dat een kan groter kan zijn dan de kookzone klopt niet helemaal. Ik heb een inventum inductieplaat en op de 18 cm doorsnee mag een pan niet groter dan 20 cm doorsnee zijn staat im de gebruiksaanwijzing.. dit zou zelfs iets kunnen beschadigen in de plaat staat er.
Niet echt handig want een koekenpan is vaak al 24 of 26 wil je grotere hoeveelheid erin doen..
In feite is het altijd aan te raden het advies (lees: de instructies) van de fabrikant te volgen. En zelfs in jouw geval mag je dus wél een pan gebruiken die groter is dan de kookzone. Het probleem is dat een pan die een naastliggende kookzone ‘bevolkt’ problemen kan geven, en daarom wordt afgeraden pannen te gebruiken die groter zijn dan de kookzone, maar een stukje er overheen kan prima (zoals jij ook hebt kunnen nalezen in de handleiding van je kookplaat).
En je merkt ook op dat veel koekenpannen een diameter van 24 cm of groter hebben – dat is dan ook een belangrijk aandachtspunt als je een inductie kookplaat gaat kopen: hoe groot is de kookzone en passen mijn pannen daar wel op?
Vrijstaande 1-pits inductiekookplaatjes hebben vaak een grote kookzone, dus daarmee zit je meestal wel goed, maar 2-pits modellen hebben kleinere zones en zoals eerder opgemerkt: pannen mogen niet twee kookzones overlappen – tenzij het koppelbare kookzones zijn zoals we die tegenkomen in de vorm van flexzones en braadzones.
Het is dus allemaal wat gecompliceerder dan ‘mag wel/mag niet’.
Wanneer ik 4 kippenbouten in 1 pan wil klaarmaken, neem ik een éénpits vrijstaand inductie kookplaat (Inventum Ki120T), want die heeft een kookzone van 20 cm doorsnede met een vermogen van 2000 Watt. Dit voldoet prima, omdat de meeste inductiekookplaten alleen kookzones van 16 of maximaal 18 cm doorsnede hebben en ook maximaal 2000 Watt vermogen hebben.
Wil je met een grote flexibele zone werken dan kom je al gauw bij een zware inductiekookplaat met perilex aansluiting en vaak 5 kookzones (of meer). Dit is handig wanneer je veel braadt in een braadslee of lange vispannen gebruikt. Deze tweede optie is een stuk duurder en vereist een aansluiting voor een perilex stekker en een aanpassing van de groep in de meterkast als je die nog niet hebt.