Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

  1. Ron zegt

    Ik vind dat juist in tegenstelling met op een vlam koken, de panbodem bij inductie alleen bij de kookzone verwarmt word. Bij een gasvlam stroomt de warmte om de pan heen, bij inductie niet.

    • Marian zegt

      Ja dat klopt: bij een gasvlam zal de warmte tegen de panbodem aan worden ‘geduwd’ en daarna wegvloeien richting de buitenkant van de pan, dus de gehele panbodem verhitten, maar vooral daar waar de vlam de panbodem raakt.
      Bij inductie werkt het zo dat de grootte van de kookzone bepaalt tot waar de panbodem wordt verhit, zou dat gebied groter zijn dan zou de kookzone simpelweg groter zijn. Het heeft dus de voorkeur een pan te gebruiken die even groot als of niet veel groter dan de kookzone is.
      Of dit maximaal 1cm groter mag zijn betwijfel ik; als ik een grote braadpan op een klein gasvlammetje zet (om te stoven bijvoorbeeld) dan komt de warmte van de gasvlam nauwelijks bij de rand van de panbodem, en dat werkt uitstekend voor het stoven.
      Dus kan dat ook prima werken voor een grote pan op een kleinere inductiezone.

    • Florian zegt

      Ja dat kan, meestal zijn inductiekookzones uitgerust met pangrootteherkenning, waardoor de kookzone in feite zo groot wordt als de pan die er op staat (met beperkingen op gebied van formaat, uiteraard).

  2. Josje Maasland zegt

    Pangrootteherkenning. Ik wil gaan koken op een losstaande inductiekookplaat 2 zones en wil juist kleine pannen er op kunnen zetten zonder verlies van energie. Ik kan dus een inductiekookplaat aanschaffen met een kookzone van 20 cm en daar een pan opzetten van bv 16 cm en alleen daar waar de pan staat wordt verwarmt?

    • Florian zegt

      Dat is correct.
      Als je een inductiekookplaat koopt welke is voorzien van pangrootte-herkenning dan zullen de kookzones van de inductiekookplaat zich aanpassen aan het formaat van de bodem van de pan.

      Raadpleeg voor de zekerheid vóór aanschaf de handleiding van het model dat je wilt kopen even, zodat je zeker weet dat de werking van de kookplaat ook echt zo zal zijn als je verwacht.

  3. Lia Verrees zegt

    Beste
    Ik heb een enorme pan van 50L gekocht voor het maken van bouillon. en zoek een vrijstaande inductieplaat waarop ik deze kan gebruiken. Hebben jullie tips voor mij?

  4. Lorena zegt

    Dat een kan groter kan zijn dan de kookzone klopt niet helemaal. Ik heb een inventum inductieplaat en op de 18 cm doorsnee mag een pan niet groter dan 20 cm doorsnee zijn staat im de gebruiksaanwijzing.. dit zou zelfs iets kunnen beschadigen in de plaat staat er.
    Niet echt handig want een koekenpan is vaak al 24 of 26 wil je grotere hoeveelheid erin doen..

    • Florian zegt

      In feite is het altijd aan te raden het advies (lees: de instructies) van de fabrikant te volgen. En zelfs in jouw geval mag je dus wél een pan gebruiken die groter is dan de kookzone. Het probleem is dat een pan die een naastliggende kookzone ‘bevolkt’ problemen kan geven, en daarom wordt afgeraden pannen te gebruiken die groter zijn dan de kookzone, maar een stukje er overheen kan prima (zoals jij ook hebt kunnen nalezen in de handleiding van je kookplaat).
      En je merkt ook op dat veel koekenpannen een diameter van 24 cm of groter hebben – dat is dan ook een belangrijk aandachtspunt als je een inductie kookplaat gaat kopen: hoe groot is de kookzone en passen mijn pannen daar wel op?
      Vrijstaande 1-pits inductiekookplaatjes hebben vaak een grote kookzone, dus daarmee zit je meestal wel goed, maar 2-pits modellen hebben kleinere zones en zoals eerder opgemerkt: pannen mogen niet twee kookzones overlappen – tenzij het koppelbare kookzones zijn zoals we die tegenkomen in de vorm van flexzones en braadzones.

      Het is dus allemaal wat gecompliceerder dan ‘mag wel/mag niet’.

  5. Rob zegt

    Wanneer ik 4 kippenbouten in 1 pan wil klaarmaken, neem ik een éénpits vrijstaand inductie kookplaat (Inventum Ki120T), want die heeft een kookzone van 20 cm doorsnede met een vermogen van 2000 Watt. Dit voldoet prima, omdat de meeste inductiekookplaten alleen kookzones van 16 of maximaal 18 cm doorsnede hebben en ook maximaal 2000 Watt vermogen hebben.
    Wil je met een grote flexibele zone werken dan kom je al gauw bij een zware inductiekookplaat met perilex aansluiting en vaak 5 kookzones (of meer). Dit is handig wanneer je veel braadt in een braadslee of lange vispannen gebruikt. Deze tweede optie is een stuk duurder en vereist een aansluiting voor een perilex stekker en een aanpassing van de groep in de meterkast als je die nog niet hebt.

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.