Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Mag ik inductiepannen op mijn gasfornuis gebruiken tot ik een inductiekookplaat heb?
Kortgezegd: je kunt een pan die geschikt is voor inductie zeker eerst gebruiken op een andere warmtebron, zonder problemen.
Uitgebreider: Pannen die geschikt zijn voor inductie bevatten magnetiseerbaar metaal, waardoor de pannen verwarmd kunnen worden middels een magnetisch veld (inductie). Als je de pannen op een andere warmtebron (bijvoorbeeld gas) gebruikt verandert er niets aan de samenstelling van de metalen van de pan, dus zal de pan ook daarna nog prima werken op inductie.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Misschien zijn dit interessante artikelen om verder te lezen:
Inductie, keramisch of toch gewoon koken op gas?
Inductie koken – Vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie
Inductie kookplaat – Wat kost een inductie kookplaat en wat is een goede koop?
Inductie pannen – Welke pannen materialen werken op inductie?
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken? Informatie over de juiste pannen
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik ben geen expert, dat vooropgesteld.
Er zal inderdaad niets aan de samenstelling van de metalen van de pan veranderen, maar als een pan op gas gebruikt wordt verandert er meestal wel iets aan de vorm van de bodem. De bodem gaat meestal ietsje bol staan en dan is de pan niet echt geschikt meer voor inductie.
Hallo Henry,
Bedankt voor je reactie. Wat je omschrijft is helaas een van de grootste misvattingen die er bestaan rondom inductiekoken.
De warmte in de pan wordt bij inductiekoken pas in de bodem van de pan opgewekt, doordat magnetisme wrijving in het metaal in de panbodem veroorzaakt (dat is een simpele uitleg). De warmte hoeft dus niet, in tegenstelling tot een keramische kookplaat, via de plaat overgedragen worden aan de bodem van de pan.
Dus als de pan iets vervormd is, dan heeft dit geen enkel effect op de warmtevorming in de bodem van de pan.
Bij een keramische kookplaat is het essentieel voor de warmte-overdracht van de plaat naar de pan dat de pan en de plaat volledig vlak zijn, dan wordt warmte immers het meest efficiënt overgedragen, maar bij inductie is er geen enkele behoefte aan een vlakke panbodem, omdat er simpelweg geen sprake is van warmteoverdracht via een plaat naar de bodem.
Je kunt zelfs een leuk experimentje uitvoeren met een inductiekookplaat, een pan met water en suikerklontjes:
Leg vier suikerklontjes op je inductiekookplaat en zet hierop een pan met een laagje water. De pan ‘zweeft’ nu een centimeter boven de kookplaat. Zet nu de inductiekookplaat aan en zie: het water in de pan gaat koken.
Het is jammer dat dit misverstand, over het koken op inductie, zo hardnekkig is, terwijl het toch zo eenvoudig is: inductie werkt met magnetisme en er is geen warmteoverdracht van vlak tot vlak, dus ook een oude vervormde pan zal prima werken op inductie.
Bij een keramische kookplaat (of eigenlijk elke vorm van elektrisch koken waarbij sprake is van warmteoverdracht middels een kookplaat) geldt dat een vlakke pan bodem vereist is voor goede efficiënte warmteoverdracht, omdat er warmte wordt gecreëerd in of onder de kookplaat, hiervan is bij inductiekoken geen sprake.
Ik hoop dat je mijn uitleg kunt volgen en ik de verschillen tussen inductiekoken en andere vormen van elektrisch koken heb kunnen verduidelijken.
Ik snap het helemaal. Maar het verhaal gaat volgens mij niet helemaal op. Bij inductie kook je toch op een glasplaat, die overigens vrij kwetsbaar is, en als je daar een pan met “bolle” bodem op zet zal hij “wankelen”. Of je moet altijd eerst 4 suikerklontjes gebruiken, dan heb je het effect van een rooster zoals gebruikt bij gas, maar dat lijkt me een vrij omslachtige manier van koken. Hoewel er ook combinaties van gas en glas bestaan als ik het goed heb.
Zonder gekheid. Ik heb ervaring met “wankelende” (koeken)pannen op glas (keramisch). Ik heb ook ervaring met het beschadigen van dit glas. Ik ben namelijk het grootste gedeelte van het jaar gewend, gelukkig, op gas te koken en koekenpannen lekker, zonder op te tillen, op en neer te schuiven.
Gas is naar mijn mening nog steeds de fijnste manier van koken. En dan heb ik het niet alleen over het technische vlak. Volgens mij gaat wokken nergens zo lekker mee als met gas. Maar niet overal is gas beschikbaar, dat begrijp ik wel. Daarom zal ik zelf voor een klein gedeelte van het jaar ook met inductie gaan koken. Nu is dat nog, het eerder genoemde, keramisch koken.
Aah op die manier: natuurlijk staat een vervormde pan minder stabiel op een kookplaat (inductie, keramisch, etc.) en daarom heeft een vlakke pan altijd de voorkeur. Er zijn zelfs pannen die zo instabiel staan dat ze ook op de pandragers van een gasfornuis omkukelen. Zeker waar. Maar zoals je schrijft: dit probleem speelt bij kookplaten in het algemeen en heeft met inductie specifiek niets te maken.
Een vervormde pan zal echter op een inductiekookplaat nog prima werken (warm worden) en op een keramische kookplaat aanzienlijk minder. Ook denk ik dat een stevige zware pan niet omvalt, in het ergste geval zal hij wat wiebelen op je kookplaat, maar niet omvallen zoals dat op een gasfornuis kan gebeuren. Ik heb regelmatig met ‘eerst op gas daarna op een kookplaat’-pannen gekookt en enkel bij een koekenpan die wat wiebelt kan je wat last krijgen van het feit dat vloeistof (ei, pannenkoekenbeslag, etc.) naar één kant vloeit doordat de pan vervormd is en daardoor wat scheef staat, maar dat vervormen gebeurt niet van de ene op de andere dag, en als je koekenpan zo vervormd is dat hij scheef gaat staan dan is het misschien toch tijd voor een nieuwe…
Om echt te kunnen wokken is een gasvlam het beste, omdat deze heel veel vermogen geeft en een ronde wok het beste verhit. Er zijn ook wokpannen voor gebruik op een kookplaat (inductie, keramisch, etc.) maar een gasvlam is toch echt hoe wokken het beste werkt. Of je moet een kookplaat met een kuiltje hebben natuurlijk, dan zou het wel weer goed werken als je wokpan precies past.
Mijn voorkeur heeft een inductiekookplaat met daarnaast een wokbrander (gas). Je hebt dan de voordelen van inductiekoken (eenvoudig reinigen kookplaat, efficiënt gebruik van energie, getimed koken, exacte temperatuur aanhouden, etc.) en neemt met de wokbrander het enige nadeel weg. Niet iedereen denkt zo na over koken (en een keuken in het algemeen) maar voor mij is dit de beste combinatie.
Maar zoals je schrijft: gas is niet overal voorhanden, we gaan (als ik de berichten mag geloven) richting een gas-loze samenleving en bovendien is voor een groeiende groep mensen het veiligheids-aspect van inductiekoken een groot voordeel.
Vooral de groep ouderen die kiest voor langere zelfstandigheid (en terecht denk ik) past het huishouden aan om deze zelfstandigheid te kunnen behouden, inductiekoken wordt dan vaak gekozen als manier van koken.
Het is vaak wel even wennen en voor velen wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen, maar het niet prettig vinden is natuurlijk iets dat je niet wegneemt met argumenten, dat is een gevoel en daar valt niets tegenin te brengen :-)
Nee, omvallen is niet snel aan de orde. Het is inderdaad meer dat als je een pannenkoek of zoiets bakt dat je kans hebt op een dunne en een dikke zijde ;-).
Zoals ik al eerder schreef gaat het mij niet alleen om het technische vlak. Op gas koken geeft me een ander gevoel dan op inductie, keramisch enzovoort. En knoeien levert met een gewone, geen glas, gaskookplaat minder problemen op dan met een manier van koken waarbij de pannen op een glasplaat staan. Alles valt lekker onder het rooster haha. En die glasplaat zit binnen de kortste keren vol met krassen. Mijn beste combinatie is dan ook een gewone gaskookplaat met wokbrander. Maar ik kan niets inbrengen tegen de argumenten m.b.t. veiligheid (en ouderen).
Ik weet dat in aanschaf een inductiekookplaat duurder is dan een vergelijkbare gaskookplaat, maar volgens mijn broer, heeft een keukenzaak, is op inductie koken op termijn goedkoper. Dus prijs zou geen argument moeten zijn om op gas te willen (blijven) koken. Sentiment daarentegen misschien wel.
Mijn nichtje woont sinds kort in een nieuw huis in een nieuwe wijk en inderdaad, geen gas. Het is logisch dat we op termijn naar volledig gasloos koken gaan, maar dat maak ik denk ik niet meer mee.
Haha ja valt mooi tussen de roosters, zo herkenbaar! :-)
Ik denk dat heel veel mensen op gas koken veel natuurlijker vinden aanvoelen, ik heb dat ook. Overigens vind ik ook oude auto’s met een ronkende motor veel aantrekkelijker klinken dan de zuinige blikken ‘van tegenwoordig’, dat is net zoiets denk ik.
En over gas: ik heb pas een nieuwe CV installatie laten installeren, gewoon op gas nog, omdat een liter water verhitten met gas nog steeds goedkoper is dan een liter water verhitten met elektra, de vraag is echter: hoe lang nog, nu massaal wordt ingezet op energie uit duurzame bron.
Ik denk dat het goedkoper koken op inductie voor de meeste mensen niet een reden is om over te stappen, eerder veiligheid en gemak. Als je echt wilt besparen in het huishouden dan zijn er veel eenvoudigere manieren zonder investering in een inductiekookplaat. Zuinigheid is natuurlijk een mooie bijkomstigheid maar ik denk niet de hoofdreden voor overstap.
We kunnen vooruitgang niet tegenhouden, en al het nieuwe is wennen, vaak emotie en ratio die de strijd aan moeten gaan. We kiezen allemaal gelukkig wat we zelf willen of het beste voor ons is, in vrijheid, en dat is een groot goed.
Ik heb een vraag over mijn mooie fontignac pan Ik kook op inductie en bereid daar kaasfondue in. Kan ik die geëmailleerde gietijzeren pan op waxinelichtjes warm houden tijdens de maaltijd of is de ongelijkmatige verwarming slecht ?
Hallo Marina,
Om het zeker te weten zou je het beste even bij de fabrikant van de pan kunnen navragen of het kwaad kan, maar in principe is ongelijk verwarmen (zoals op waxinelichtjes) niet bevorderlijk voor een pan, en kan je het beste warmhouden op een kookplaatje, maar het kan zijn dat jouw pan er prima tegenkan, dus even navragen bij de fabrikant lijkt me het beste.