Onderstaande vraag over Multicookers werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Multicookers of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Multicooker of slowcooker?
Sinds kort denk ik na over het kopen van een slowcooker, we hebben een groot gezin en twee banen :-)
Mijn twijfel zit nu tussen twee crockpots :-) de CR605 en de CR051. dus de slowcooker en de multicooker.
Het grote nadeel van de laatste lijkt me dat de deksel niet van glas is en je niet kan kijken. (en hij is ook niet ovaal, voor bijv een kip), tegelijk zie ik dat de afmetingen groter zijn dan de CR605?
klopt het dat de binnenpan van aluminium misschien er ook voor zorgt dat hij goedkoper is en misschien minder van smaak of kwaliteit dan die van de CR605?
Waarom ik hem wel zou doen is omdat je er rijst in kan koken, al snap ik eigenlijk niet goed waarom dat in de CR605 niet zou kunnen? Ik weet er nog te weinig vanaf. Een ander voordeel is dat je er ook kan aanbakken, al weet ik niet of ik het erg zou vinden om dat even in een andere pan te doen. ik zie ook veel recepten langskomen waarbij dat aanbakken niet gedaan wordt?
Hoop dat je met me mee wilt denken! alvast heel erg bedankt!
Groet, M.
Beste M.,
Bedankt voor je bericht en je compliment. De slowcooker (CR605) en de multicooker (CR051) zijn beide hele fijne apparaten. Wij hebben zelf een slowcooker van Crockpot en de Crockpot Express (CR051). Sinds wij de Crockpot Express (op verschillende Facebookgroepen waar ik inspiratie voor recepten vind, noemen ze hem de ‘CPE’) hebben, gebruiken wij de slowcooker alleen nog als we gerechten willen combineren. Bijvoorbeeld wanneer we twee slowcook recepten maken die op dezelfde dag gegeten worden. In elke andere situatie gebruiken we de Crockpot Express. Je kunt er inderdaad rijst in klaar maken op de snelle manier (10 minuten op hogedruk), wat ik vaak doe voor ik een gerecht maak waar de rijst bij hoort, zoals een bonenschotel. Ik maak dan de bonenschotel in de slowcooker (4-5 uur) en de rijst even snel in de multicooker (10 minuten). Je hebt verder veel verschillende voorgeprogrammeerde opties op de Crock Pot Express, waaronder ook een slowcook functie waar je ook écht hoog en laag kunt instellen (zoals bij een ‘gewone slowcooker’) wat bij veel andere multicookers niet mogelijk is. Maar wat mij betreft de meest ideale functie van de Crockpot Express: de snelkookfunctie. Zo maak je binnen een uur heerlijk stoofvlees klaar of heb je binnen een half uur een heerlijke soep zoals erwtensoep of pompoensoep. In de slowcooker duurt dit vele uren, erwtensoep duurt bijvoorbeeld 10 uur in de slowcooker.
Natuurlijk is snelheid niet een vereiste om lekker te kunnen koken, maar met de slowcooker kan je alleen slowcooken, met de multicooker kan je zowel slowcooken als op hoge druk koken (snelkookpan). Je hebt dus een keuze. Dit zorgt er ook voor dat je gewoon veel meer verschillende gerechten kunt maken.
Het aanbraden in de Crockpot Express gaat makkelijk en er is genoeg ruimte voor een hele kip. De kip ‘staat’ dan rechtop en ligt niet, zoals in de CR605. Er zit inderdaad geen glazen deksel op maar ik heb zelf tot nu toe geen situaties gehad waarbij ik even in de pan wilde kijken. Ik weet wel dat er mede gebruikers van de Crockpot Express zijn die een glazen deksel kopen die erop past voor wanneer je hem als slowcooker gebruikt. Zelf heb ik bij onze slowcooker met glazen deksel zelden tot nooit de neiging te gaan kijken in de pan; het deksel beslaat (condensvorming) dus als je er in wilt kijken moet je toch het deksel optillen. Het glazen deksel van een slowcooker is in mijn beleving iets dat leuk is op papier maar in de praktijk kan je door het beslagen deksel heen niet beoordelen of het ‘goed gaat’ met je gerecht of niet.
Ik hoop dat je mijn enthousiasme proeft in mijn reactie, ik ben heel erg te spreken over de Crockpot Express en kan niet meer zonder in mijn keuken. De rest van het gezin gebruikt hem ook graag en is erg te spreken over de smaak van het stoofvlees en de soepen. Wij vinden stoofvlees maar ook kipgerechten lekkerder uit de Crockpot Express dan uit de slowcooker. Onze dochter van 3 wil het liefst dat we cakejes maken want ook dat is mogelijk in de Crockpot Express (hogedrukfunctie).
Nog even op een rijtje antwoord op je vragen:
Het deksel: Ik heb het glazen deksel niet gemist wanneer ik de slowcook functie of een andere functie gebruik in mijn Crockpot Express. Wanneer ik mijn slowcooker met glazen deksel gebruik ben ik meestal van huis of niet bij de pan dus kijk ik er ook niet in, als dat al eenvoudig zou kunnen met het beslagen deksel.
De vorm
In de Crockpot Express past een hele kip. Hij is wat hoger dus een kip past er mooi in. Wil je echter je kip onder dompelen in saus, bouillon of een ander soort vocht dan denk ik dat de slowcooker (CR605) practischer is. Ik maak zelf kip op de poultry (gevogelte) functie van de Crockpot Express, ik heb het eerder in mijn slowcooker gemaakt maar dat vond ik zelf minder succesvol en wat droger dan met de snelkook (hogedruk) functie van de multicooker.
De binnenpan
Rijst koken: In een slowcooker rijst koken duurt erg lang, uren. Dan is het sneller klaar waneer je het kookt in de pan op je kookplaat. Wat ook een veel voorkomend probleem is, is het kapot garen van de rijst. Het is in de slowcooker erg lastig om goede rijst te maken. De Crockpot Express heeft een rijst-functie. Ik gebruik dat erg vaak en maak de rijst even snel in 10 minuten: gewoon in de multicooker doen, water of bouillon erbij, stand instellen en aanzetten. Als hij piept na 10 minuten is de rijst perfect, elke keer opnieuw.
Bakken
Je hoeft inderdaad niet te bakken wanneer je een gerecht klaar maakt in de slowcooker. Het is juist makkelijk om alles erin te doen en de slowcooker aan te zetten. Wij hebben er zelf voor gekozen een slowcooker aan te schaffen die een binnenpan heeft die je kunt gebruiken op gas/de kookplaat, omdat het aanfruiten van bijvoorbeeld ui en knoflook echt wel tot meer smaak leidt, denk maar eens aan een rode pastasaus of een pompoensoep. En ook de aanbraad functie (sauteerfunctie) van de Crockpot Express gebruik ik regelmatig. Ik bak een uitje glazig of ik braad het vlees kort aan. Ook kruiden bak ik even mee zodat de smaken goed vrij komen. Het duurt een minuut of vijf maar ik proef het echt in mijn gerechten. In de CR605 kan je niet aanbraden, ook niet de binnenpan op de kookplaat zetten. Je zult dan dus in een andere pan moeten aanbraden. Dit kan en gaat prima, maar het is een extra handeling, extra afwas en de slowcooker is juist zo handig voor het gemak, toch?
Kwaliteit binnenpan
De CR605 heeft een keramieken binnenpan, de CR051 heeft een aluminium binnenpan met coating. De voordelen van aluminium zijn dat het licht is, tegen een stootje kan, in de vriezer kan, in de koelkast kan, je er in kunt aanbraden, het in de vaatwasser kan. De voordelen van keramiek zijn dat het authentieker is. Het heeft met kwaliteit weinig te maken, het is echt een persoonlijke voorkeur maar dat kan heel zwaar wegen uiteraard.
Ik ben benieuwd wat je gaat kiezen en welke pan je ook kiest, je gaat er enorm veel plezier aan beleven!
Hieronder nog een voorbeeld van hetzelfde recept (erwtensoep) in de slowcooker en in de multicokker.
Erwtensoep uit de multicooker (1 uur klaar):
Erwtensoep uit de slowcooker (10 uur klaar):

Bovenstaande vraag over Multicookers werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik heb een slowcooker en heb m
Net het filmpje gezien van de erwtensoep maar wordt niet gemeld de hoeveelheid die zij gebruikt kunt u dat doorgeven.
Ik heb het filmpje van de erwtensoep in de slowcooker net even bekeken en volgens mij worden alle hoeveelheden in het filmpje vermeld, aan de linkerkant staat telkens de hoeveelheid van de ingrediënten die worden toegevoegd, maar voor de volledigheid kunt u hier het erwtensoep recept voor de slowcooker met de lijst met ingrediënten vinden.
Allereerst mijn complimenten voor je zeer informatieve site. Objectief, vergelijkend, plezierig adviserend vanuit eigen ervaringen. Ik raadpleeg je site uitvoerig bij mijn aankopen voor de keuken. Na veel lezen van informatie en ervaringen over multicooker en slowcooker heb ik uiteindelijk gekozen voor de slowcooker Crockpot CSC026X. Mijn belangrijkste overweging was niet wat elk apparaat allemaal kan, maar wat kook ik en wat wil ik nog gaan uitproberen. Ik kook voornamelijk Indisch waarbij veel kruiden worden gebruikt die tijd nodig hebben om hun smaak ten volle af te geven. Indisch eten smaakt de volgende dag daarom ook nog beter. Anders dan de Chinese keuken waar snel met de wok wordt gewerkt. Voor het beroemdste gerecht uit West Sumatra, rendang, wordt traditioneel een hele dag uit getrokken. Aandacht, tijd en vooral geduld. Dus meer de manier van slow cooking. Ik heb de slowcooker geprobeerd en met zeer goed resultaat. Het laatste half uur de rendang naar een andere pan overhevelen en vocht laten verdampen, licht aanbranden. Alle smaken kwamen tot hun recht. In de tussentijd, ca 6 a 7 uur uur, kan ik andere dingen doen en hoef ik niet thuis te zijn. De veiligheidsfunctie is ideaal bij deze slowcooker. Rijst koken gaat eveneens uitstekend, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar het gebruik van een hooimadam. Smakelijke rijst heeft tijd nodig. Ik gebruik dan ook alleen topkwaliteit rijstsoorten. Voor curries gebruik ik de slowcooker, maar ook voor een Franse poulet a quarante gousses d’ail. Een heerlijk apparaat dus en met name als kruiden en smaken tot hun volle recht dienen te komen.
Dank voor uw reactie!
Wij maken ook vaak rendang in de slowcooker, inderdaad een uitstekend gerecht voor de slowcooker en heel erg lekker – één
van onze favorieten. Wij gebruiken een kant-en-klare boemboe/kruidenmengsel bij gebrek aan kennis over het zelf maken van het kruidenmengsel. Als u een tip hebt over welke kruiden u gebruikt voor zelfgemaakte rendang dan horen we dat graag! Wellicht is er (online) een goede bron voor Indische gerechten waarbij de kruiden goed worden omschreven?
Begrijp me niet verkeerd: met een goede kant-en-klare boemboe worden de gerechten heel erg lekker, maar graag zouden we wat meer controle hebben over wat we in onze gerechten gebruiken en kennis hebben van wat er traditioneel wordt gebruikt.
Ik hoop dat u ons op weg kunt helpen. Al is het maar door te laten weten of u zelf ook kant-en-klare boemboes gebruikt of niet.