Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Op inductie koken – Pannenkeuze
Maar veel informatie waar je niets aan hebt. Kan je niet gewoon vertellen welke pannen wel goed zijn, dat scheelt een hoop gelees.
Wij hebben sinds deze week inductie en moeten nog een paar pannen bijkopen, welke blijkt een lastig vraagstuk.
Als het zo eenvoudig zou zijn als “gewoon vertellen welke pannen wel goed zijn” dan zou de wereld er heel anders uitzien, denk ik: er is niet zoiets als een product dat voor iedereen goed is, al was het alleen al om budgetaire redenen. Ik kan wel opschrijven dat een bepaalde pan ‘de beste’ is maar als die €400,- kost dan is die zeker niet voor iedereen ‘de beste’, toch?
En daarbij: over welke pannen gaat het? Braadpannen? Grillpannen? Koekenpannen? Hapjespannen? Pannenkoekenpannen? Poffertjespannen? Pastapannen? Kookpannen? Soeppannen? Sauteerpannen? Aspergepannen? Braadsledes? Wokpannen? Snelkookpannen? Etc.
En welke afmetingen? Met deksel of zonder deksel? Speelt gewicht een rol? Moet de pan vaatwasserbestendig zijn? Is er een merkvoorkeur? Moet de pan ook gebruikt kunnen worden in de oven? Bevat de kookplaat een wokzone? Heeft de inductiekookplaat genoeg vermogen en capaciteit ‘op de spoel’ om pannen met relatief weinig magnetiseerbaar metaal goed te verwarmen zonder storende bijverschijnselen zoals geluid? (en kunnen dus goedkopere pannen worden gebruikt?), etc.
Je ziet: er zijn simpelweg te veel factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van ‘de beste pan’.
Als richtlijn voor inductiepannen zou ik aanhouden:
Gietijzer of plaatstaal waar mogelijk (braadpannen, grillpannen, koekenpannen, poffertjespannen, braadsledes, hapjespannen, wokpannen, etc.).
Pannen met een dikke bodem van één van de grote merken (WMF, Fissler, Lagostina, Demeyere, etc.) voor kookpannen/pannensets/aspergepan/snelkookpan/etc. (Je bent hier op zoek naar pannen met dikke bodem omdat er magnetiseerbaar metaal in moet zijn verwerkt en omdat een dikke bodem zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en goede geleiding).
Wat prijs betreft geldt: goedkoop is duurkoop. Dat wil niet zeggen dat er geen goede pannen zijn die weinig kosten, maar over het algemeen is het zo dat je krijgt waarvoor je betaalt (dit geldt niet alleen voor pannen, uiteraard). Een pannenset bestaande uit 5 pannen voor €80,- klinkt wellicht heel aantrekkelijk, maar je kunt je afragen of de kwaliteit (en zeker de dikte van de bodem en de gebruikte materialen) van gelijkwaardige kwaliteit zijn als een pannenset van €500,-
Misschien handig ter referentie zijn de volgende artikelen over specifieke pannen:
Hapjespannen voor inductie>
Poffertjespan voor inductie>
Braadsledes voor inductie>
Grillpannen voor inductie>
Wokken op inductie>
Inductie adapter platen>
En de volgende artikelen over inductiekoken in het algemeen:
Welke pannen zijn geschikt voor inductie>
Welke pannen-materialen werken op inductie>
Misverstanden over koken op inductie>
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Woh… dat is veel informatie, dank je wel.
Wij moeten alle pannen nieuw kopen en willen geen troep…
Ik ga het allemaal lezen en dan zien we verder.
Het blijkt inderdaad niet zo gemakkelijk.
Globaal: set pannen bijvoorbeeld 4 maten, soeppan, 1 steelpannetje, 2 pannenkoekenpannen van dezelfde maat, een hapjespan en een wokpan
nogmaals dank
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!