Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Op zoek naar de juiste wok
Denk ik iets gevonden te hebben, is het te groot of het materiaal niet goed.
Ik kook op inductie. De kookplaten zijn niet groter dan 17 – 18cm. Die maten vind ik nergens. Ook heb ik diverse merken bestudeerd.
Ik wil geen anti-aanbak zoals teflon. Ik lees over materialen als carbonstaal, plaatstaal, RVS, keramiek, emaille. Verder las ik dat je de wok eerst zelf moet “inbranden” met olie.
Kortom: ik weet het niet meer. Ik dacht simpelweg een wok aan te schaffen, echter, als er zoveel bij komt kijken, vergaat mij de lust…
In afwachting van je antwoord, bijvoorbaat dank.
Het vinden van de juiste wok kan inderdaad lastig zijn, maar ik ga proberen je op weg te helpen.
Inductie
Je geeft aan dat je op inductie kookt, dit is dus het eerste waar je rekening mee moet houden: de wok moet metaal bevatten dat magnetiseerbaar is, anders werkt het niet op inductie. Gelukkig zijn bijna alle pannen geschikt voor inductie maar toch is het raadzaam even te checken of je de juiste wok hebt voor deze manier van koken.
Ook is het zo dat verreweg de meeste inductiekookplaten geen holle uitsparing hebben in de plaat voor een wok, dus zal je een wok moeten gebruiken met een platte onderkant, of een wok op een houder (inductie werkt ook ‘op afstand’, dat wil zeggen: ook als de wok +/- een centimeter boven de plaat ‘zweeft’ zal deze door het magnetisch veld van de inductiespoelen worden verhit, dus een houder waar de wok in ‘hangt’ zou kunnen werken).
Anti-aanbaklaag
Dan de anti-aanbaklaag: ik denk dat je het beste kunt kijken naar een wok die een natuurlijke anti-aanbaklaag heeft die ontstaat als je olie verhit.
Afmetingen
Wat betreft de afmetingen van je inductiekookzones: de grootte van de inductiezone is alleen van belang als we de bodem van de wok in gedachten houden, maar de wok zelf kan natuurlijk veel breder zijn, als de bodem van de wok maar ‘past’ op de kookzone, die in jouw geval maximaal 17-18 cm is.
Ik heb net even mijn eigen wok opgemeten: die heeft een diameter van 30 centimeter, en een meetlint op de bodem leert dat de diameter van de bodem 18 centimeter is – precies wat jij hebt, dus.
Ik begrijp de verwarring echter wel: de afmeting die bij wokpannen wordt vermeld is de diameter van de bovenkant, en een wok loopt van onderaf breed uit naar boven, dus zegt dat over de diameter van de bodem niet zo veel. Maar ga er maar vanuit dat je met 17-18 cm diameter kookzones prima een wok van Ø 30cm kunt gebruiken: de inductiezone verwarmt de wok wel, ook al is de bodem iets breder dan de kookzone.
Inbranden
Het inbranden is een kwestie van: wok schoonmaken met heet water, dan verwarmen met een laagje olie en daarna af laten koelen. Afhankelijk van het type wok wordt een tijdsduur, mate van verhitting en soort olie voorgeschreven door de fabrikant, maar dit klinkt allemaal misschien wat interessanter dan het is, maak je hierover geen zorgen: er zit altijd een beschrijving bij de wok waarin de fabrikant vermeldt hoe je de pan moet inbranden.
Je schrijft (gelukkig) niets over een prijs of een gewenst gewicht, dus ik laat me daardoor niet weerhouden in mijn suggesties. (Wat de prijs betreft: een paar schoenen kost vaak meer dan een goede pan, en de schoenen houden het niet 20 jaar vol, een goede pan wel, denk ik dan altijd maar…)
Wat ik denk dat een goede wok voor jou zou kunnen zijn is bijvoorbeeld:
BK Conical Deluxe Wok Ø 30 cm – een RVS wok met tri-ply bodem (geschikt voor inductie, de bodem is vlak), geen kunstmatige anti-aanbaklaag, diameter onderkant pan is 18,6 centimeter.
BK is een degelijk Nederlandse fabrikant van pannen, al jaren. Meer over BK lees je hier.
Bekijk de BK wok hier.
Fissler Original Profi Wokpan met metalen deksel – RVS wok met deksel en twee handgrepen. Net als de wok van BK in feite, maar dan groter en met deksel, wat ik heel prettig vind vooral bij het garen van groenten.
Fissler is een Duitse fabrikant van kwaliteitspannen, deze wok gaat een leven lang mee. Meer over Fissler lees je hier.
Deze wok is wel een -stuk- duurder dan de wok van BK. Bekijk deze wok hier.
De twee genoemde wokpannen zijn van RVS, er zijn er ook van gegoten aluminium (met magnetiseerbaar metaal in de bodem verwerkt), of aluminium pannen met een anti-aanbaklaag (teflon of keramisch). Mijn voorkeur gaat bij een wok uit naar RVS vanwege het gewicht en de snelle verhitting, maar dit is een persoonlijke voorkeur.
Je vindt een totaaloverzicht van wokpannen voor inductie bij Bol.com.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!