Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Op zoek naar een sauteerpan
Bedankt voor de zeer informatieve website.
Ik kook op inductie en ik gebruik een 3-delige kookpannenset van Sola en een kleine – en een grote, diepe koekenpan van BK Easy Induction.
Ik wil meer gaan experimenteren met het bereiden van chocolademelk, karamel en diverse sauzen en ik heb gehoord dat hiervoor een sauspan onmisbaar is.
Maar aan welke eisen moet een goede sauspan voldoen? Ik las dat koper een zeer geschikt materiaal is voor sauspannen, maar ik zie op tegen het poetsen en ik zou graag een alternatief vinden.
Tweede vraag: Vormen al deze pannen, samen met een in de toekomst aan te schaffen Le Creuset braadpan, een goede pannenbasis?
Met vriendelijke groet,
Laura
Hoi Laura,
Bedankt voor je bericht.
Een sauspan wordt vaak ‘Sauteerpan’ of ‘Sauteuse’ genoemd en is inderdaad ideaal voor het verwarmen van melk en saus, maar ook voor het maken van karamel etc.
Koper is een perfect materiaal voor gelijkmatige warmteverdeling; precies wat nodig is voor het gelijkmatig verwrmen en smelten, en daarom worden ‘de beste’ sauspannen traditioneel gemaakt van koper. En ze zien er ook nog eens heel erg mooi uit (vind ik).
Het probleem is echter dat koper niet (voldoende) magnetiseerbaar is dus zal een volledig koperen pan niet werken op inductie. Ook zijn koperen pannen stukken duurder dan pannen van andere materialen en inderdaad: je zult moeten poetsen, regelmatig…
Het gebruik van gelaagde vormen van andere materialen zorgt ook voor goede gelijkmatige warmtegeleiding en deze pannen zijn wel geschikt voor inductie, hoeven niet gepoetst te worden en zijn minder duur (maar nog altijd niet goedkoop). Je vindt een overzicht van sauteerpannen voor inductie bij FonQ, Coolblue en Bol.com.
Je zult merken dat een aantal sauteuses een conische vorm hebben, dit is zo omdat je hierdoor het beste gelijkmatig kunt verwarmen en je geen delen ‘overslaat’ tijdens het roeren, maar het heeft ook wel met persoonlijke voorkeur te maken: wat vind je zelf prettig…
Wat betreft je tweede vraag: Ik denk dat je met de pannen die je al hebt en een aan te schaffen braadpan een prima pannenbasis hebt. Zelf gebruik ik graag een grillpan voor het bakken van vis, vlees en gevogelte en heb dan ook maar één koekenpan voor andere dingen (pannekoeken en ei bijvoorbeeld), maar als je een grillpan niet mist dan heb je hem ook niet nodig :-)
Ik zou je willen aanraden gewoon lekker te gaan koken, en pas als je iets mist te gaan zoeken naar een oplossing daarvoor. Dus merk je dat je bijvoorbeeld graag groente zou willen stomen, omdat het sneller gaat, de textuur beter behouden blijft en je minder vitamines verliest dan bij koken, dan is het vroeg genoeg om eens te kijken naar een stoommandje of een speciale pan om in te stomen. Maar is dat niet wat je mist/wilt gaan doen, dan heb je ook niets aan een stoommandje of stoompan.
Dat als voorbeeld dus: als je niets mist heb je ook niets nodig.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!