Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Pangrootteherkenning inductiekookplaten
Dus daarom nog een vraag: zijn beide termen echt hetzelfde?
Voor zover ik kan nagaan zit het zo:
Panherkenning = de kookplaat detecteert dat er een groot metalen voorwerp op de kookzone staat, gaat ervan uit dat dit een pan betreft en zal de beveiliging (kookzone kan niet worden ingeschakeld) uitschakelen. De kookzone kan nu worden ingeschakeld om de pan te verwarmen op de kookzone waar een pan gedetecteerd werd.
Pangrootteherkennong = de kookplaat detecteert een groot metalen voorwerp op de kookzone en gaat ervan uit dat dit een pan betreft, schakelt de beveiliging uit en past de hoeveelheid energie die kan worden gegeven aan op de grootte van het voorwerp (de pan) op de kookzone (dus kleine pan op de kookzone = enkel waar de pan zich bevindt wordt het magnetisch veld opgewekt).
Panherkenning is dus in feite een heel basis functionaliteit die, voor zover ik weet, in vrijwel alle moderne inductiekookplaten wordt toegepast, puur uit veiligheid. Op die manier zal de kookzone niet kunnen worden gestart als er zich een klein voorwerp, zoals een vork, op de kookzone bevindt, en wel worden gestart als er zich een groot metalen voorwerp, zoals een pan, bevindt. Dit is ook typisch iets dat je niet vaak tegenkomt bij keramische kookplaten bijvoorbeeld: die kan je gewoon aanzetten, ook al staat er geen pan op de kookzone.
Pangrootteherkenning is een specifieke functie die niet in alle inductiekookplaten wordt toegepast. De techniek maakt het mogelijk een kookplaat te ontwikkelen die bestaat uit één grote kookzone (gehele plaat = kookoppervlak), en afhankelijk van waar de pan zich bevindt op de plaat enkel daar en specifiek voor de vorm van de pan energie te leveren. Zo zijn er inductiekookplaten die een brede kookzone hebben voor braadsledes, maar waar je ook twee pannen op kunt zetten. De zone herkent de vorm van de pan/braadslee en past aan hoe de energie wordt gegeven.
Natuurlijk is het zo dat fabrikanten de termen door elkaar heen gebruiken en, als het even kan, er een nieuwe naam voor bedenken die hun producten uniek maakt/beter is dan de fabrikant.
Het is zaak goed na te gaan wat een kookplaat kan, wat je ervan wilt en bij onduidelijkheid de fabrikant om uitleg te vragen. Het werkt goed om de fabrikant te vragen: “Ik zoek een kookplaat die X, Y en Z kan. Kunt u mij zeggen of uw kookplaat model 123 aan deze eisen voldoet?”
Zo hoef je niet te gaan oncijferen wat de termen betekenen, wat men bedoelt met bepaald jargon/merkspecifieke specificaties en weet je zeker dat als het niet klopt je zonder enig probleem kunt aantonen dat het product niet voldoet aan de door jou vooraf gestelde eisen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!