Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Pannen van gas naar inductie – Geeft dat schade aan de kookplaat?
Graag uw goede advies!
Ik begrijp waarom de verkoper van de inductiekookplaat zegt dat er schade kan ontstaan als je pannen, die niet nieuw zijn, op de inductiekookplaat zet. Dat zit zo: een gasvlam is niet overal even warm, en bij ongelijke temperatuur kan de panbodem iets vervormen. Als je de pan dan op een glasplaat zet (inductiekookplaten hebben meestal een glasplaat aan de bovenkant) en heen en weer beweegt, dan zou het zo kunnen zijn dat de pan krasjes maakt op de glasplaat. Omdat de verkoper van de inductiekookplaat geen trek heeft in klachten (“er zitten krasjes op de plaat!”) adviseert hij nieuwe pannen.
Maar de pannen die jij hebt werken dus wel goed op inductie, want ze zijn magnetiseerbaar. De vraag is nu: zijn de bodems van jouw pannen dusdanig vervormd dat ze krassen kunnen maken op de inductiekookplaat, en zo ja: hoe erg is dat dan?
Natuurlijk wil je de kookplaat liever zo mooi mogelijk houden, en niemand zit te wachten op krasjes op de kookplaat. Maar ik zal je verklappen: ook nieuwe pannen maken krassen op een kookplaat. Heel licht, maar toch, uiteindelijk zal het gebeuren. Het is metaal op glas: er hoeft maar een korreltje zand op de plaat of onder de pan te zitten en het zou kunnen krassen. Natuurlijk: als jouw pannen door metalen pandragers van het gasfornuis zo beschadigd zijn dat er bramen (uitstekende stukjes metaal) op zitten, dan gaan die bramen onherroepelijk voor krassen zorgen, maar de vraag is of die bramen er zitten.
Wat je zou kunnen doen is de pannen, gevuld met iets zwaars (twee pakken melk, of suiker, bijvoorbeeld) op een uitgevouwen krant zetten. Veeg de krant even glad en leg deze op het aanrecht, ze de pannen er op en beweeg ze heen en weer over de krant, alsof je de krant aan het strijken bent. Als er nu scheurtjes in de krant komen, dan weet je dat er ook krassen op je kookplaat komen. Maar als de krant mooi glad blijft en niet scheurt, dan zou ik zeggen dat je pannen nog prima te gebruiken zijn op een inductiekookplaat en dat de schade die ze kunnen aanrichten wel mee zal vallen.
Even testen dus, nieuw kopen kan altijd nog, maar ik denk zelf dat het allemaal wel mee zal vallen met die schade aan de kookplaat door normaal gebruik van redelijk nieuwe pannen. Mocht je alsnog één of meerdere pannen willen vervangen dan kan je altijd even verder lezen over:
Pannensets voor inductie
Koekenpannen voor Inductie
Braadpannen voor inductie
Grillpannen voor inductie
Wokpannen voor inductie
Braadsledes voor inductie
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Ik kan de 2 zeer goede pannen nog prima gebruiken op de inductiekookplaat.
Jammer dat er, blijkbaar, ook andere belangen mee kunnen spelen.
Ook hebben we er een waterpas opgelegd; maar ook hieruit bleek dat de pannen nog geheel recht waren.
zo had ik ook nog een ijzersterke gietijzeren pan met een super gladde bodem; hiervoor zijn we naar de speciaalzaak gegaan en ook deze is nog prima om te gebruiken op inductie. (deze pan kostte destijds 180 gulden!) Het blijkt dat deze bodem nooit vervormd en de onderkant is nog zo glad als een aal. Ik ben er blij mee!
Het inductiekoken zelf is nog niet zo eenvoudig; het is er een met een zgn. slider: je moet d.m.v. draaien met de vingertoppen de temperatuur instellen. het aanzetten gaat prima, maar zodra ik hem een cijfer (of meer) naar beneden wil doen, gaat hij op hoogst vermogen. Dit gebeurt iedere keer en bij elke kookelement. terwijl ik de gebruiksaanwijzing erbij houd, ook mijn man lukt het niet. Ik vraag me af of dit normaal is. Ik neem anders wel contact op met de verkoopdealer. Het is een Atag-plaat.
Of misschien weet jij hierop antwoord te geven; dan graag!
Nogmaals mijn hartelijke dank!
Goed om te lezen dat je de ‘oude’ pannen gewoon kunt blijven gebruiken!
Wat betreft de slider van de inductiekookplaat: elke plaat is weer verschillend, ik ken ze niet allemaal. Vreemd dat als je je precies houdt aan de voorschriften het toch niet goed werkt met de bediening.
Wellicht is het een idee om onderstaand filmpje even te bekijken, hierin wordt getoond hoe de Atag Iris-slide control technologie werkt (zie onderaan deze pagina).
Ik vermoed dat jouw inductiekookplaat op deze manier bediend moet worden, wellicht dat het helpt, zo niet dan is contact met Atag altijd een goed idee: zij helpen je graag verder.
Meer informatie over inductiekookplaten:
Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
Ben je geïnteresseerd in inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)? Lees dan hier verder>>
Wil je meer lezen over inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies? Lees dan hier verder>>
Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
Wil je meer weten over het gebruik van pannen op inductie? Lees dan hier verder>>
Ben je benieuwd naar de misverstanden die bestaan over inductiekoken? Lees dan hier verder>>
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik ben blij met al deze informatie, ik neb nog een vraag.
Ik wil elektrisch gaan koken in mijn chalet op de camping, maar daar hebben we maar 16 volt, kan dat, dan wel, wij hebben daar ook tv wasmachine en vaarwasser natuurlijk kan niet alles tegelijk maar is het ge doen?…
Hoi Ingrid,
Ik zou dat even navragen bij de beheerder van de camping, die kan beter inschatten over welk vermogen het chalet kan beschikken en wat dan het maximaal aansluitvermogen mag zijn. Ik gok dat je op een losstaande inductiekookplaat uitkomt met één of twee kookzones.
Als je een elektrische kookplaat mag/kan gebruiken dan zou inductie ook moeten kunnen maar even navragen bij de beheerder levert het meest betrouwbare resultaat op.