Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Pannen geschikt voor inductie werken niet op inductie
Sinds vandaag kook ik op inductie. Een koekenpan van 1,5 jaar oud, geschikt voor inductie, maar afgelopen 1,5 jaar gebruikt op gas, doet het niet. Kan dat alleen door een bolling komen of kan het er ook aan liggen dat ze van onderen niet helemaal schoon zijn?
Groet, K.
Beste K.,
Bedankt voor je bericht.
Ik moet je helaas teleurstellen: als een pan niet werkt (ik denk dat je bedoelt dat hij niet warm wordt) op de inductiekookplaat dan ligt dat niet aan het niet volledig vlak zijn van de bodem (‘bolling’) of het niet helemaal schoon zijn van de pan.
Inductie werkt namelijk met magnetisme, en zoals je weet: ook een vieze, roestige kromme spijker ‘plakt’ aan een magneet, dus ook een kromme, vieze pan zal gewoon warm worden op inductie.
Maar waarom jouw pan dan niet?
Ik vermoed dat de pan óf nooit geschikt is geweest voor inductie, óf de pan bevat zo weinig magnetiseerbaar metaal dat hij alleen werkt op een krachtige inductiekookplaat, óf zowel de pan als de inductiekookplaat zijn van matige kwaliteit.
Dat zit zo: een pan is geschikt voor inductie als deze magnetiseerbaar metaal (zoals gietijzer of plaatstaal) bevat. Hoe meer, hoe beter. Immers: de spoel in de kookplaat moet een magneetveld laten sluiten met het metaal in de pan. Is de spoel van de kookplaat zwak dan is meer metaal nodig in de pan. Bevat de pan weinig magnetiseerbaar metaal dan zal een krachtigere spoel nodig zijn. Bevat zowel de pan weinig magnetiseerbaar metaal en de inductiekookplaat weinig koper op de spoel, dan kan het gebeuren dat de combinatie niet werkt.
Je schrijft niet welke pan je hebt en ook niet welke kookplaat dus het zijn aannames die ik doe, maar ik kan je met zekerheid zeggen dat pannen die ik jaren op gas heb gebruikt gewoon werken op mijn inductiekookplaat. En zelfs pannen die zijn gemaakt voordat inductiekoken bestond, werken gewoon op inductie (bijvoorbeeld de gietijzeren braadpan van oma). En ook pannen die vies zijn werken op inductie, en ook pannen die op een tijdschrift staan (dus: stuk papier tussen de pan en de kookplaat) worden gewoon warm op inductie – als er maar genoeg magnetiseerbaar metaal in de panbodem zit en als de kookplaat maar krachtig genoeg is, dan werkt het allemaal.
Het is wellicht een goed idee om even wat andere pannen te testen op de inductiekookplaat, en als je op zoek bent naar een koekenpan die goed wekt op inductie, kijk dan eens naar een gietijzeren pan of een plaatstalen pan.
Wellicht dat dit leesvoer nuttig kan zijn.
Pannen geschikt voor inductie werken niet op inductie
Door Florian op 22 oktober 2018 – Reacties:2
Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:Hallo,
Sinds vandaag kook ik op inductie. Een koekenpan van 1,5 jaar oud, geschikt voor inductie, maar afgelopen 1,5 jaar gebruikt op gas, doet het niet. Kan dat alleen door een bolling komen of kan het er ook aan liggen dat ze van onderen niet helemaal schoon zijn?
Groet, K.
Beste K.,
Bedankt voor je bericht.
Ik moet je helaas teleurstellen: als een pan niet werkt (ik denk dat je bedoelt dat hij niet warm wordt) op de inductiekookplaat dan ligt dat niet aan het niet volledig vlak zijn van de bodem (‘bolling’) of het niet helemaal schoon zijn van de pan.
Inductie werkt namelijk met magnetisme, en zoals je weet: ook een vieze, roestige kromme spijker ‘plakt’ aan een magneet, dus ook een kromme, vieze pan zal gewoon warm worden op inductie.
Maar waarom jouw pan dan niet?
Ik vermoed dat de pan óf nooit geschikt is geweest voor inductie, óf de pan bevat zo weinig magnetiseerbaar metaal dat hij alleen werkt op een krachtige inductiekookplaat, óf zowel de pan als de inductiekookplaat zijn van matige kwaliteit.
Dat zit zo: een pan is geschikt voor inductie als deze magnetiseerbaar metaal (zoals gietijzer of plaatstaal) bevat. Hoe meer, hoe beter. Immers: de spoel in de kookplaat moet een magneetveld laten sluiten met het metaal in de pan. Is de spoel van de kookplaat zwak dan is meer metaal nodig in de pan. Bevat de pan weinig magnetiseerbaar metaal dan zal een krachtigere spoel nodig zijn. Bevat zowel de pan weinig magnetiseerbaar metaal en de inductiekookplaat weinig koper op de spoel, dan kan het gebeuren dat de combinatie niet werkt.
Je schrijft niet welke pan je hebt en ook niet welke kookplaat dus het zijn aannames die ik doe, maar ik kan je met zekerheid zeggen dat pannen die ik jaren op gas heb gebruikt gewoon werken op mijn inductiekookplaat. En zelfs pannen die zijn gemaakt voordat inductiekoken bestond, werken gewoon op inductie (bijvoorbeeld de gietijzeren braadpan van oma). En ook pannen die vies zijn werken op inductie, en ook pannen die op een tijdschrift staan (dus: stuk papier tussen de pan en de kookplaat) worden gewoon warm op inductie – als er maar genoeg magnetiseerbaar metaal in de panbodem zit en als de kookplaat maar krachtig genoeg is, dan werkt het allemaal.
Het is wellicht een goed idee om even wat andere pannen te testen op de inductiekookplaat, en als je op zoek bent naar een koekenpan die goed wekt op inductie, kijk dan eens naar een gietijzeren pan of een plaatstalen pan.
Wellicht dat onderstaand leesvoer nuttig kan zijn:
Op inductie koken – Pannenkeuze
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik heb een Bialetti Moka inductie 6T percolator op alle warmtebronnen te gebruiken, zelfs op inductie… Werkte een aantal maanden perfect op inductie maar geeft nu enkele seconden een knipperend H-teken en enkele seconden het warmtecijfer en warmt zeer langzaam op. Wat kan ik doen ? L.
Beste Lea,
Geeft de percolator “een knipperend H-teken en enkele seconden het warmtecijfer” of de kookplaat?
Ik gok de kookplaat. Werken andere potten/pannen ook minder goed of alleen de percolator?
Ik zou even contact zoeken met de fabrikant van de kookplaat, zeker als het probleem zich ook met andere potten en pannen voordoet.
Je kunt ook altijd nog een inductie adapterplaatje overwegen.
Ik heb onlangs een Bialetti moka voor inductie gekocht. Deed het aanvankelijk prima, maar vanochtend niet meer. Heb ontdekt dat hij het wel doet als hij bij het opstarten koud is!
Eh…. huh?!
Dat is vreemd, en interessant! :-)
Ik heb dit probleem nog niet voorbij zien komen. Zou je willen delen welk merk en type inductiekookplaat je gebruikt? Wellicht gaat er dan ergens een lampje branden/kan iemand met dezelfde ervaring reageren.
Ik heb een reeks kookpotten van Blaumann gekocht. Aanvankelijk met gas gekookt. Alle potten werken op mijn inductieplaat. Maar eentje doet het ineens niet meer. Waarom kan dat? Graag een beetje uitleg.
Hoi Ingrid,
Pannen (en potten) werken op inductie indien er voldoende magnetiseerbaar metaal is verwerkt in de bodem. Immers: inductie werkt met magnetisme. Indien magnetiseerbaar metaal wordt geplaatst in het magnetisch veld dat door de spoelen in de inductiekookplaat wordt gecreëerd wordt dit veld gesloten en energie overgebracht. Het magnetisch veld wisselt snel van richting waardoor wrijving ontstaat, en zo wordt de pan warm.
Dus een pan ‘kan’ niet zomaar ineens stoppen met magnetiseerbaar zijn; het is magnetiseerbaar of niet. Net als een stuk metaal niet plotseling niet meer magnetiseerbaar is is de bodem van een pan ook niet plotseling niet magnetiseerbaar.
Echter…
Het woordje ‘voldoende’ in bovenstaande uitleg is belangrijk: het kan zijn dat er net genoeg magnetiseerbaar metaal is de bodem van de pan is verwerkt om de pan te laten werken op inductie, maar indien een minder krachtige kookplaat wordt gebruikt (minder krachtige spoelen) dan kan het zijn dat de combinatie van onvoldoende magnetiseerbaar metaal in combinatie met zwakke spoelen (of spoelen die kracht verliezen) ertoe leidt dat sommige potten en pannen niet (goed) werken.
In Holland zeggen we:”Goedkoop is duurkoop” en dat geldt vaak ook voor potten en pannen, helaas, maar ook kookplaten lijden hier wel onder.
De andere kookpotten van die reeks doen het nog wel. En ja, die kookpot werkte eerst wel en ineens niet meer.
Probeer de defecte kookpot eens op een andere inductiekookplaat (bijvoorbeeld een Siemens of Bosch), doet hij het daar wel?
Hallo,
Sinds kort heb ik een nieuwe Bora inductie plaat (type pure). Ik gebruikte mijn Alessi mokka pot op mijn vorige inductie en het heeft altijd gewerkt. Heeft iemand ervaring hoe de mokka pot in werking gezet kan worden op Bora? Ik heb instructies gekregen van Bora, maar helaas werkt het niet en ze reageren erg traag. Een of ander manier, herkent de inductie plaat mijn pot niet. Wie o wie kan mij helpen om deze raadsel op te lossen. Alvast bedankt :)
Je zou kunnen overwegen een inductie adapter plaatje te gaan gebruiken zodat de nieuwe kookplaat de (relatief kleine) Alessi Moka beter herkent, maar om eerlijk te zijn vind ik het niet zo netjes dat de fabrikant van de nieuwe kookplaat geen passende oplossing biedt.
Ik neem aan dat je al de kleinste kookzone gebruikt voor de moka pot, je schrijft niet wat je oplossing is volgens Bora dus daar kan ik niets van vinden, maar ik vermoed dat de spoelen van de nieuwe kookplaat wat minder gevoelig zijn dan die van de oude kookplaat (lees: vermoedelijk minder koper op de spoelen) en dan wordt voorwerpen met relatief weinig magnetiseerbaar metaal soms niet herkend.