Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Pannen van gas naar elektrisch
Wij gaan een paar weken elektrisch koken omdat we gaan verbouwen. We koken nu op gas en gaan dat na de verbouwing in de nieuwe keuken ook weer doen, maar we moeten dus tijdelijk even wat anders. Kunnen we onze pannen voor gas op een elektrische kookplaat gebruiken of levert dit schade op aan de pannen? En zijn ze daarna nog wel goed bruikbaar op gas?
Alvast bedankt!
G.
Beste G.,
Maak je geen zorgen: je kunt je pannen prima op een elektrische kookplaat gebruiken en daarna weer op gas. Ze zullen niet beschadigen of op een andere manier onbruikbaar worden.
Wat er gebeurt bij het koken op gas is dat de bodem van pannen kan vervormen, doordat de gasvlam niet op alle plekken even warm is, hierdoor ontstaat een warmteverschil in het metaal van de pan en dit kan tot vervorming leiden.
Omdat je bij het koken op een elektrische kookplaat de warmte vanaf de plaatje laat overbrengen op de panbodem middels contact, is een platte bodem van de pan efficiënter bij het overbrengen van die warmte dan een iets vervormde panbodem. Dit levert echter geen schade op, niet aan de pannen en niet aan de kookplaatjes. Het is simpelweg wat minder efficiënt, dus het koken zal wellicht iets langer duren. Maar je schreef dat het tijdelijk is dat je op een elektrische kookplaat gaat koken, dus dat zal geen probleem zijn. Het koken op elektrische kookplaatjes wordt meestal gedaan als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij verbouwingen (wij hebben dat ook gedaan hier thuis) en het is gewoon even wennen omdat koken op een elektrische kookplaat minder direct is dan koken op gas, maar verder is er niets om je zorgen over te maken.
Je zou, als je nog geen elektrisch kookplaatje hebt aangeschaft, kunnen overwegen een inductiekookplaatje te nemen: hierbij heb je het probleem niet van warmteoverdracht (bij inductie wordt de warmte in de panbodem opgewekt en deze hoeft dus niet middels contact overgebracht te worden) en het koken gaat ook nog eens net zo snel en direct als bij gas (of zelfs sneller en directer!)
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel succes met de verbouwing!
Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
onze kleindochter heeft drie jaar elsktrisch gekookt en nu gaat ze over op gas kan dat met de zelfde pannen
Ja hoor, dat is geen enkel probleem.