Onderstaande vraag over Inductie kookplaten werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie kookplaten of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Pendelen inductie kookplaat: Power management functie
Toevallig las ik iets over het merk AEG, en het toeval wil, dat wij juist zijn gevalen op AEG.
Is dit euvel ook bij bekend, en zijn er dat u weet, ook merken /type die hier geen last van hebben.
De kookplaat zal aangesloten worden op een 2 X 230 V aansluiting, geen 400 V.
Het ‘pendelen’ waar u van spreekt wordt door fabrikanten van inductiekookplaten ‘power management’ genoemd, en het komt er op neer dat een inductiekookplaat die over onvoldoende vermogen beschikt om alle actieve kookzones tegelijkertijd van vermogen te voorzien, telkens zijn vermogen naar verschillende kookzones stuurt, waarbij dus de ene kookzone aan gaat en de andere uit. Er bestaan ook varianten waarbij het vermogen van kookzones wordt beperkt indien het totaal door de kookzones gevraagde vermogen de limiet van de aansluitwaarde van de kookplaat gaat bereiken. Dus als een kookzone kan worden ingesteld van stand 1 tot 9, dan kan het zijn dat deze nog maar tot stand 5 kan worden ingesteld als een andere kookzone vol vermogen vraagt.
Het hangt af van de fabrikant hoe effectief deze ‘power management functie’ werkt, zo is het bij de ene kookplaat nauwelijks te merken dat de zones niet continue van (vol) vermogen worden voorzien, maar bij de andere is het echt lastig om meerdere pannen water tegelijkertijd aan de kook te houden, zie ook het verhaal van Marieke die haar kookplaat heeft omgeruild voor een model met meer vermogen omdat ze simpelweg pannen niet kokend kon houden:
Deze noodzaak voor het inbouwen van een power management-systeem heeft dus te maken met beschikbaar vermogen:heeft een kookplaat een aansluitwaarde dat lager ligt dan de som van het vermogen van de afzonderlijke kookzones? Dan zal gebruik gemaakt moeten worden van een power management systeem, immers: vermogen dat er niet is kan niet worden gebruikt om te verhitten. Dus als de kookplaat die u op het oog heeft een aansluitwaarde heeft die lager ligt dan de som van het vermogen van de kookzones die de kookplaat heeft, dan zal ook deze kookplaat ‘pendelen’.
Het is belangrijk te kijken naar hoe vaak u meerdere kookzones op de kookplaat op vol vermogen gaat gebruiken en hoe gebruikers van deze kookplaat de power management functie ervaren (reviews). Wordt er geklaagd over deze functie? Dan weet u wat u te wachten staat, om het zo maar even te zeggen, al hoeft de ervaring van de één niet gelijk te zijn aan die van een ander.
Over het algemeen geldt dat bij inductiekookplaten aangesloten op 1 fase (normale stekker) eigenlijk altijd een power management systeem hebben als ze over méér dan één kookzone beschikken.
Inductiekookplaten die worden aangesloten op 2 fasen (Perilex zonder krachtstroom) hebben altijd* een ingebouwd power management systeem omdat zij altijd over vier of meer kookzones en onvoldoende vermogen om ze allemaal op vol vermogen tegelijkertijd te voeden. (*Er zijn op de consumentenmarkt nauwelijks inductiekookplaten op 2 fasen met minder dan 4 kookzones).
Inductiekookplaten die worden aangesloten op 3 fasen (Perilex met krachtstroom) kunnen beschikken over vol vermogen op alle kookzones en zijn, voor zover mijn informatie reikt, niet voorzien van een power management functie.
Ik zou u willen aanraden reviews van de gewenste kookplaat te lezen, als u daar nadelen tegenkomt met betrekking tot de power management functie, dan is het raadzaam te bedenken in hoeverre deze nadelen voor u een rol gaan spelen/van belang zijn voor dagelijks gebruik. Dit geldt overigens ook voor andere nadelen, maar dat spreekt hopelijk voor zich.
Mogelijk interessant om te lezen:
inductiekookplaten aangesloten op 1 fase
Inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)
Inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies van inductiekookplaten
Vrijstaande 4-pits inductiekookplaten
Losstaande inductiekookplaten (alle maten)
Inductiekookplaten met 5 kookzones
Inductiekookplaten met flex zones
Inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging
Pannen op inductie
Misverstanden die bestaan over inductiekoken
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen en wens u veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie kookplaten werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!