Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Schuiven wok en koekenpan op inductie kookplaat
Groetjes C.
Beste C,
Vervelend dat je pannen schuiven en krassen, echter is dit wel de realiteit: pannen, en dan vooral pannen die licht van gewicht zijn, zullen schuiven. Ik ben dan ook een voorstander van zware pannen, bijvoorbeeld van gietijzer, en laten die nu juist uitstekend geschikt zijn voor inductie (in verband met de magnetiseerbaarheid van gietijzer).
Neemt niet weg dat jij net nieuwe pannen hebt dus waarschijnlijk zit je niet te wachten op het advies andere pannen te gaan gebruiken.
Je zou, zoals je schreef, keukenpapier kunnen leggen onder de pannen, dit geeft inderdaad meer wrijving en dus zullen de pannen mogelijk minder schuiven. Het is natuurlijk niet iets dat de fabrikant van de kookplaat zal adviseren (immers: iets tussen de pan en de plaat leggen is niet de bedoeling), maar het kán wel.
Het zou ook goed kunnen dat je een rubberen matje op de kookplaat legt, ik heb wel eens gehoord van dit soort hittebestendige anti-slip matten, maar heb ze zelf nooit gebruikt, dus kan hier niet echt een mening over geven.
Wat schoonmaken betreft: zelf gebruik ik ook de HG kookplaatreiniger en ik heb even nagevraagd bij mijn moeder hoe zij haar kookplaat schoonmaakt. Ook zij gebruikt de HG kookplaatreiniger, ze laat het dan een paar minuten inwerken en neemt het dan af met een vochtige doek en droogt het nog na met een droge theedoek. Wellicht dat de inwerktijd nog verschil kan maken.
Ik hoop dat ik je met mijn antwoord heb kunnen helpen.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik ben ook een kookfanaat, maar geen schoonmaakfanaat. Omdat een van mijn gaspitten stuk ging moest ik weer iets nieuws kopen en heb besloten Inductie aan te schaffen. Ik las net jouw berichtje over het schuiven van pannen. Ik ga zelf een Inductie-mat aanschaffen, dat zijn matten die je op de plaat legt om mee te koken. Verder schijn je ook Induction adapters te hebben, zodat je niet al je oude pannen hoeft weg te gooien.
die vettige waas krijg je weg met een wondersponsje (zo’n witte). Dus niet een schuursponsje !
Hadden wij ook bij een nieuwe pan, zeker niet goed de buitenkant afgewassen. Nadien geen probleem meer.
Wij hebben een spiksplinternieuwe Inductieplaat. Een tip was, om krassen te voorkomen, om keukenpapier onder de pannen te doen. Dat werkt inderdaad perfect. Mààr blijkbaar bij één van onze pannen niet. Het papier verschroeide, met later de afdruk van het motiefje van het papier op de inductieplaat. Het leek ingeschroeid!!! Gelijk poetsen, zonder resultaat. Toen wat Dasty van de Wibra erop gespoten. Met de vinger goed ingepoetst. Even laten inwerken. En toen zachtjes met veel geduld weer uitgepoetst. Met schone doek weer droog gewreven. Yesss resultaat. Dit een aantal keren helemaal herhaald. Alles eruit! 👍 Dus papier onder de pan om krassen te voorkomen, als tip van internet? Het werkt met bepaalde pannen dus niet
Hardnekkige vlekken en een waas poets ik weg met een vloeibare reiniger voor (rvs)staal. Het is een heel fijn polijstmiddel dat ook goed werkt op het glas van een inductieplaat. Sitetip: werkt ook prima tegen zwarte strepen door ringen of horloges in keramiek.
De waas die op de kookplaat komt is makkelijk te verwijderen met azijn
Ik heb een pan die lijkt of hij gaat zweten tussen de pan en inductieplaat in. Eerst dachten we dat hij niet goed gedroogd was, maar dat is miet het geval.
Heeft iemand een idee hoe dit mogelijk is.
Hoi Ethel,
Is het toevallig een pan met een coating, of is de bodem aan de onderkant (waar hij de kookplaat raakt) erg verkleurd?
Ik zou even een velletje keukenpapier op de kookplaat leggen, op de plek waar je de pan neerzet. Gebruik de pan dan zoals je altijd doet. Na gebruik haal je de pan weg en kijk je wat er zichtbaar is op het velletje papier; vocht? Vet? Bruine/zwarte afdruk?
Ik hoor het wel, dan kan ik je verder proberen te helpen.
Ik had een velletje keukenpapier onder een pan gelegd maar nu staat er een stuk motief op de kookplaat, lijkt ingebrand? Ik lees dat iemand met dasty heeft gewerkt maar dat durf ik het omdat het zo agressief is, de gele dan. Iemand een goede tip want ik baal als een stekker. Is namelijk net nieuw. En, werkt de inductie op dat stuk nu nog wel?
Hoi Franka,
Als ik het goed begrijp dan heb je keukenpapier met een motiefje gebruikt onder je pan en is de inkt van het motiefje ingebrand in je kookplaat?
Ik kan me voorstellen dat je baalt.
Het lijkt me niet dat de inkt van het keukenpapier enige invloed heeft op de werking van je kookplaat overigens; inductie werkt met magnetisme en de afdruk van het keukenpapier zal daarop geen invloed hebben.