Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Soepvlees trekken op inductiekookplaat
Eerst even op middelhoge stand om de ingrediënten te fruiten/braden, daarna kookzone op de laagste stand, genoeg vocht toevoegen, deksel op de pan en laten trekken – precies zoals op een gasfornuis of andere kookplaat.
Af en toe even controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit en of het water zachtjes kookt, zo niet dan water bijvullen en de bouillon even proeven.
Vlees blijft taai!!!
Ook al zet ik het lang op.
Ook met sucadelappen gaat het helaas niet.
Van alles geprobeerd maar vlees blijft taai.
Wat vervelend dat het vlees toch droog wordt. Ik ben bang dat de laagste stand toch nog te hard gaat. Het vlees moet echt trekken en mag dus niet te hard gaan. Wat je eventueel ook kunt doen is soep trekken van mergpijp. Daar kun je heerlijke bouillon van maken en de mergpijp later verwijderen. Trek de soep dan ook weer op de laagste stand. Ik hoop dat ik je weer verder heb kunnen helpen.
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Onze zoon heeft ook een inductie kookplaat en krijgt het soepvlees (aan een stuk) niet gaar, het blijft keihard. Nu maak ik al vele, vele jaren groentesoep met een stuk soepvlees, dit is op gas nog nooit misgegaan, heerlijk vlees wat mooi uit elkaar valt, ik zet het vlees met mergpijpjes altijd al op zaterdag rond 11:00 op, in koud water, aan de kook brengen en goed afschuimen, de soep trekt tot ongeveer 23:00, dan zet ik m uit en de volgende ochtend weer even kort tot bijna ad kook brengen en verder trekken tot ongeveer 12:00. Altijd dus perfect!
Mijn zoon krijgt het dus niet gaar…..
Nu hebben wij zelf afgelopen vrijdag ook een inductiefornuis gekregen, top!, maar…je voelt m al aankomen…soep precies zoals boven beschreven opgezet op stand 1, en ik had zondag precies hetzelfde, soepvlees hard! Zou stand 1 toch te laag zijn? kan het aan het ‘pendelen’ wat een inductieplaat doet, liggen…..
Waar kan dit nu aan liggen vragen wij ons af…we (onze zoon) hebben het geprobeerd in verschillende pannen waaronder ook gietijzer, niets helpt.
Ik denk dat dit een mooie vraag van de maand kan zijn! wie heeft de oplossing?
Hallo Peter, dank voor je bericht en leuke vraag!
Het is goed om te weten dat warmte (of dit nu door gas of door inductie wordt opgewekt) in de pan, gewoon warmte is.
Met andere woorden: het vlees ‘weet’ niet of het opgewarmd wordt door gas of inductie.
Wat bij mij direct triggerde in je verhaal is dat je ‘stand 1’ noemt, ik ga ervan uit dat je:
1. Bij koken op gas de gaspit op de laagste stand zet en de soep dan een dag laat trekken
2. Bij koken op inductie de kookzoner op de laagste stand (1) zet en de soep dan een dag laat trekken
Het is goed om te weten dat situatie #1 en situatie #2 niet gelijk zijn aan elkaar, dus dat de uitkomst (malsheid van het vlees) niet gelijk is, is dan niet zo vreemd.
Dat zit zo:
Een inductiekookplaat kan, afhankelijk van merk en model, een andere functie toekennen aan ‘stand 1’.
Zo kan het zijn dat ‘stand 1’ een warmhoudstand is: dan zal de soep waarschijnlijk nooit echt heet worden (afhankelijk van het volume aan soep, ingredienten, etc.)
Dus dat het vlees dan niet gaart is dan ook niet vreemd.
Ik zou je willen aanraden om de handleiding van de inductiekookplaat/fornuis er eens op na te slaan:
Wat staat er bij de verschillende warmtestanden?
En wat als je het zelf test met een pannetje water met een ei: hoe lang duurt het op gas (laagste stanmd) om dat aan de kook te brengen ten opzichte van de tijd die het duurt op de inductiekookplaat op de laagste stand?
Ik zou het uiteindelijk zo aanpakken:
Breng de soep op inductie aan de kook (middelhoge stand), zodra het kookt zet je de stand lager, 1 tikje. Blijft het dan koken? Nog een tikje lager. Kookt het dan net wel/net niet? Dan heb je de juiste stand bereikt: dit is de stand die het gasvlammetje simuleert.
Ik hoop dat jullie zo verder kunnen! :)