Onderstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie koken of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Verkeerde pannen op inductiekookplaat
Mvg,
Barbara
Beste Barbara,
Bedankt voor je bericht.
Je kunt, volgens mij, vrijwel alles kapot krijgen, dus ook een inductiekookplaat. En als je een pan er hard genoeg op laat vallen, dan zal de inductiekookplaat ook kapot gaan. Maar ik vermoed dat dat niet is wat je bedoelt met je vraag…
Je bedoelt waarschijnlijk met ‘verkeerde pannen’ de pannen die niet geschikt zijn voor gebruik op inductie. Het eenvoudige antwoord is ‘Nee, pannen die niet geschikt zijn voor inductie kunnen de inductiekookplaat niet beschadigen’.
Het lange antwoord is: een pan die niet geschikt is voor inductie bevat geen of te weinig magnetiseerbaar materiaal. Het magnetisch veld dat door de spoel in de inductiekookplaat wordt gemaakt wordt dan niet gesloten door de pan en dus zal er geen warmte opgewekt kunnen worden. De inductiekookplaat zal dan geen energie meer leveren aan de spoel en de kookplaat zal aangeven dat er geen (geschikte) pan is geplaatst. Meer over welke materialen geschikt zijn voor inductie lees je hier.
Dit is één van de veiligheidsvoordelen van inductiekoken: een plastic bakje bijvoorbeeld zal niet verhit worden op de plaat en dus niet smelten. Dit in tegenstelling tot een keramische kookplaat, die simpelweg heet wordt ongeacht of en wat er op staat.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie koken werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
E. Pot zegt
Hallo,
Net een nieuwe inductie kookplaat!
Een Wokpan gebruikt die niet recht was van onderen. Nu zit er een witte aanslag op de plaat. Is dat te verwijderen?
Florian zegt
Lastig te zeggen; is de witte aanslag iets dat van de pan afgekomen is? Bijvoorbeeld coating van de pan? Dan zou het er wel af te halen moeten zijn. Maar het kan ook een beschadiging zijn van de plaat. Als je voelt dat er iets op de plaat zit dan is het waarschijnlijk een beetje coating van de pan, en dan zou je kunnen proberen dit weg te halen op de manier zoals omschreven staat in de handleiding van de kookplaat. Vaak staat in deze handleidingen heel specifiek hoe wel en vooral hoe niet te reinigen: volg deze instructies op.
Bij twijfel de fabrikant van de kookplaat inschakelen, zij kunnen vaak goed advies geven.
Succes!
M.J. Giesbers zegt
Hallo, ik ben ook pas geleden overgestapt op Inductie koken en heb een waarschijnlijk rare vraag maar ga hem toch stellen.
Ik heb een flex zone inductie kookplaat en van die zones snap ik wel maar nu hebben bijvoorbeeld met een nieuw aangeschafte koekenpan (vrij groot 28 cm rond) het probleem dat bij het bakken aan een zijde het zwart wordt en de andere kant niet/nauwelijks bruin. Hebt U misschien een idee hoe dit komt. Het hoeft natuurlijk niet maar heb het idee dat ik iets heel simpels niet goed doe. Verder werkt het perfect en na nogal wat geduld beoefenen erg veel plezier van.
Verder wil ik U complimenteren met deze site, super leuk en informatief, ga er vanuit dat U rare comments krijgt van al die het allemaal beter weten.
Florian zegt
Rare vragen zijn het leukst om te beantwoorden :-)
Maar eigenlijk is uw vraag niet zo raar – maar wel interessant: ik heb deze nog niet eerder gehad.
Een flexzone is in feite een combinatie van digitaal gekoppelde kookzones. Deze kookzones bestaan onder de glasplaat uit afzonderlijke spoelen die onafhankelijk van elkaar een zone voorzien van energie. Als ze worden gekoppeld tot een flexzone of combizone, dan verandert er fysiek niets (er zijn nog steeds losse spoelen in het spel), maar digitaal worden ze nu bestuurbaar als één zone. Dit is handig voor grote pannen, langwerpige pannen zoals braadsledes, etc.
Als het zo is dat een pan, zoals u omschrijft, aan één zijde te heet wordt en aan de andere zijde niet warm genoeg, dan kan dit betekenen dat de beide spoelen die gekoppeld zijn tot flexzone niet hetzelfde vermogen geven: de ene geeft veel vermogen (de pan wordt zwart) en de andere te weinig (de pan wordt niet warm genoeg).
Maar het kan ook een fabricagefout in de pan betekenen: als slechts aan één zijde van de pan magnetiseerbaar metaal in de bodem is verwerkt, dan zal deze zijde snel opwarmen (direct gevoed door de spoel eronder), maar de andere zijde niet (daar bevindt zich geen/onvoldoende magnetiseerbaar metaal). Dit laatste lijkt me echter onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
Wat u kunt doen om te proberen achterhalen wat er aan de hand is:
Zet de nieuwe pan neer zoals altijd, en bak een eitje op de flexzone. Uit uw bericht maak ik op dat één zijde van het ei nu verbrandt (de ‘zwarte zijde’), en de andere zijde rauw blijft. Zodra dit gebeurt draait u de pan (bijvoorbeeld) met de klok mee 180 graden, zodat de ‘zwarte’ zijde zich nu bevindt daar waar de pan niet heet genoeg wordt, en de ‘rauwe zijde’ zou zich nu op de zijde moeten bevinden waar de pan te heet wordt.
Als het probleem ‘in de pan’ zou zitten dan zou de ‘zwarte zijde’ nog zwarter worden, en de rauwe zijde zou rauw blijven.
Als het probleem in de kookplaat zit dan bakt nu de ‘rauwe zijde’ van het ei zwart en koelt de ‘zwarte zijde’ af.
Als het probleem in de pan zit dan kunt u nog een andere pan testen: wordt daarbij ook slechts één zijde zwart en blijft de andere zijde rauw, of bakt deze pan wel goed?
Als alle pannen zich zo gedragen als de eerste (één zijde wordt zwart, de andere blijft rauw) dan ligt het probleem in de kookplaat. Ik raad u dan aan contact op te nemen met de fabrikant van de kookplaat en het probleem uit te leggen. Zij zullen u dan mogelijk adviseren andere pannen te gebruiken – wat u reeds heeft geprobeerd.
Blijkt het probleem in de pan te zitten dan kunt u de pan waarschijnlijk eenvoudig retourneren. U beschrijft niet wat voor pan u gebruikt (van welk materiaal de pan is gemaakt) maar aluminium koekenpannen (van die lichtgewicht modellen) zijn van zichzelf niet magnetiseerbaar en werken dus niet op inductie – om dit op te lossen voegen fabrikanten magnetiseerbaar metaal toe aan de bodem. Hoe meer magnetiseerbaar metaal in de bodem, hoe beter de pan zal opwarmen op inductie. Een pan die volledig van magnetiseerbaar metaal is gemaakt (zoals gietijzer of plaatstaal) heeft geen ‘hulp’ in de bodem nodig, immers: de gehele pan is gemaakt van het materiaal dat magnetiseerbaar is. Een plaatstalen of gietijzeren pan zal dus van zichzelf heel goed werken op inductie, in tegenstelling tot een pan van aluminium of RVS. Het is echter vaak wel lastiger om te bakken in pannen van gietijzer of plaatstaal omdat geen kunstmatige anti-aanbaklaag is aangebracht, dus er zal voldoende vet moeten worden gebruikt om de prettig in de pan te kunnen bakken. Ook het onderhoud vergt wat meer aandacht.
Meer over pannen materialen die werken op inductie leest u hier.
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen de oorzaak van het probleem te traceren en mogelijk op te lossen!
Inge van der Mark zegt
Ik heb net een inductiekookplaat en nu is mijn vraag hoe komt het dat hij de ene keer lang zoemt en de andere keer niet.
Florian zegt
Dat ‘zoemen’ van de inductiekookplaat is iets dat door de spoelen wordt veroorzaakt. De spoelen creëren een magnetisch veld dat gesloten wordt door het magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan. Als je de kookzone op volle kracht (maximale stand) zou aanzetten met de pan er op dan zou hij in principe de hele tijd zoemen, en als je het vermogen lager zet dan zoemt hij ook maar wordt onderbroken – hoe lager het vermogen, hoe vaker de ‘zoem’ wordt onderbroken.
Wat ik zelf merk is dat induciekookplaat meer zoemt met de ene pan dan met de andere, en het helpt soms ook om de pan net iets beter te centreren op de kookzone.
Ingrid Meijerink zegt
Ik wil mijn grote bapaostomer gebruiken om kue lapis te maken maar dat kan niet op m’n inductie kookplaat. Nu las ik dat je van die inductie adapter platen hebt waarop pannen die eigenlijk niet geschikt zijn voor inductie op deze manier toch kan gebruiken. Maar ik lees bij sommige reviews dat het je inductie kookplaat beschadigd.
Is dit zo? En kan het 1,5 a 2 uur achter elkaar gebruikt worden?
Florian zegt
Hoi Ingrid,
Ik denk dat dit artikel over inductie adapter platen handig is om te lezen. In feite is een adapterplaatje niets anders dan een pan zonder zijwand (dus alleen de bodem). Dat het je kookplaat zou kunnen beschadigen weet ik niet, ik weet wel dat pannen je kookplaat kunnen beschadigen (paar zandkorrels op je kookplaat leggen, dan een zware pan erop zetten en flink heen- en weer schuiven) dus waarschijnlijk inductie adapterplaten ook wel. Het is maar net hoe je ze gebruikt…
Ik zou niet weten waarom je ze niet voor langere tijd kunt gebruiken: zeker op laag vermogen zou dat geen probleem moeten zijn lijkt me.
Eline zegt
Ik heb een witte IKEA inductieplaat. Na het gebruik van een gietijzeren pan, heel heet voor iets langere tijd, zijn er bruine vlekken rond de ‘pit’ die ik niet weg krijg. Hoe kan ik dit weer wit krijgen? (En vanaf nu gebruik ik een inductie matje onder het gietijzer :-))
Florian zegt
Ik denk dat ‘heel heet’ de oorzaak is van de vervuiling – mogelijk toch een beetje vuil ingebrand in de plaat. Ik zou de handleiding van het apparaat raadplegen over hoe te reinigen; fabrikanten zijn vaak vrij specifiek over wat je wel en niet mag gebruiken om te reinigen. Water en poetsen is vrijwel altijd goed, maar als dat niet werkt dan biedt de handleiding uitkomst.
Mogelijk staat in de handleiding dat je water en baking soda mag gebruiken, wat vaak goed werkt.
Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen!