Onderstaande vraag over Le Creuset pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Le Creuset pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Wat doen die rubberen dingetjes op mijn braadpan?
Onlangs heb ik in Frankrijk een goedkope gietijzeren cocotte gekocht, geëmailleerd aan de buitenkant. Het merk is Crealys, inhoud 4 liter, ovale vorm. Wat ik me afvraag is waarom er vier losse rubberen of rubberachtige dingetjes op de rand zitten waar de eveneens gietijzeren deksel op rust. Het leek me niet dat die er alleen zaten voor het transport, want de deksel zat afzonderlijk in karton gepakt. Dus misschien is het de bedoeling dat die er altijd op zitten, ook tijdens bereiding in de oven en op het fornuis. Maar dan is de pot niet luchtdicht en ik kom nergens een vermelding tegen van rubbertjes tussen pan en deksel. De gebruiksaanwijzing zegt er ook niets over.
Weet u misschien raad?
Dank alvast!
Ik denk niet dat die rubbertjes bedoeld zijn voor gebruik bij het koken/in de oven en dat ze inderdaad als bescherming zijn meegeleverd.
Het is inderdaad vreemd dat dit wordt gedaan als er ook karton om het deksel zit dus dan zou je denken: dan moet het een andere functie hebben.
Toch kan ik me niet voorstellen dat ze bedoeld zijn voor gebruik bij het koken dus ik zou dit dan ook niet doen en de braadpan gewoon gebruiken zonder rubbertjes.
Veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Le Creuset pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
EDGARD zegt
vraag : bent U tevreden over deze gietijzeren pan van het merk Crealys, want ik wil deze ook kopen?
Kees zegt
Beste Edgar,
De Crealys pan die ik heb is mijn eerste gietijzeren pan, daarom kan ik niet vergelijken met andere merken. Maar ik ben er nog erg tevreden over.
Na gebruik droog ik de pan en vet hem een beetje in. Dat vind ik wel tamelijk bewerkelijke handelingen, ook al omdat de binnenkant ruw is en de vaatdoek hele kleine pluisjes achterlaat.
Maar dat zal wel niet typisch voor Crealys zijn.
Marianne zegt
Kees, je kunt de pan ook inwrijven met je vingers, lijkt misschien wat vreemd maar olie is goed voor je handen en op die manier voel je ook waar de pan stroef is en misschien wat extra aandacht nodig heeft. Pluisjes van een doekje kunnen vervelend zijn, zeker niet lekker in je stoofpot, dus ik zou eens overwegen in te vetten met de hand.
Kees zegt
Beste Marianne,
Ik zie dat ik niet helemaal duidelijk was: het invetten doe ik inderdaad met mijn vingers, maar het daar aan voorafgaande drogen doe ik met een vaatdoek. Ik heb ook gedacht aan gewoon laten opdrogen, maar dan ben ik bang voor roestvorming.
Marianne zegt
Ah ik snap het! Ja laten drogen is niet verstandig; gietijzer gaat snel roesten, doordat het materiaal poreus is blijft vocht snel achter in het materiaal. Je kunt ervoor kiezen de pan niet met zeepsop schoon te maken maar enkel met heet water en een borstel, hierdoor blijft de pan vettig en dit voorkomt roest (en voorkomt aanbakken). Het afdrogen zou je dan met een stukje keukenpapier kunnen doen, maar ook dat kan gaan pluizen, wellicht wat minder.