Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Wat voor pannen gebruiken jullie?
Ook willen we een paar rvs pannen vervangen. Welk merk kunnen jullie adviseren?
Hartelijk bedankt voor het lezen van mijn vragen.
Met heel vriendelijke groet,
Jolanda
Beste Jolanda,
Bedankt voor je bericht.
Wat betreft de Greenpan: wij hebben zelf geen Greenpan-pannen, maar hebben sterk het vermoeden dat het ‘gewoon’ een merk is dat pannen maakt met een keramische anti-aanbaklaag.
Uiteraard is het gebruik van een keramische anti-aanbaklaag verstandiger dan een Teflon anti-aanbaklaag, dus de Greenpan is een prima merk voor pannen. Het verschil tussen de Greenpan pannen en de pannen van andere merken met een keramische anti-aanbaklaag is voor zover ik dat kan bepalen niet of nauwelijks relevant, het grote verschil is vooral de prijs (en het leuke kleurtje groen, dat BK overigens ook heeft). Uiteraard kan het zijn dat er pannen van Greenpan zijn die een dikkere bodem hebben of van een ander materiaal zijn gemaakt, dat maakt ze ook prettiger om mee te koken, maar voor de anti-aanbaklaag meer betalen lijkt mij niet nodig.
Wij gebruiken momenteel de volgende pannen:
Keramische wokpan – gratis gekregen bij een aankoop ergens (meer info over pannen met keramische anti aanbaklaag hier)
Fissler Ceramic comfort koekenpan (keramische anti-aanbaklaag) (Review hier)
2 RVS koekenpannen zonder anti-aanbaklaag – merkloos (meer info over koekenpannen hier)
Le Creuset gietijzeren grillpan (zonder kunstmatige anti-aanbaklaag) (meer info over grillpannen vind je hier).
Le Creuset gietijzeren braadpan (keramieken coating) (review hier)
BK pannenset Profiline (RVS tri-ply) (review hier)
Lagostina pastapan/grote soeppan (RVS + meerdere lagen metalen) (review hier)
De wokpan is erg goedkoop te krijgen, hij is erg licht en dun en dus snel heet – handig met wokken, en zoals dat met pannen met een Teflon of keramische anti-aanbaklaag gaat: na een jaartje of 1-2 intensief gebruik werkt het niet meer goed (gaat aanbakken, verkleuren, slijten) en dan gaat hij weg. Dat gaat prima want de goedkope pan gaat net zo lang mee als de dure heb ik gemerkt, en voor de hapjespan/wokpan is een (dure) dikke bodem niet nodig.
De koekenpan van Fissler heeft een mooie dikke bodem en blijft daardoor goed op temperatuur en heeft een goede warmteverdeling, ideaal voor het bakken van pannekoeken en eieren bijvoorbeeld.
De RVS koekenpannen hebben geen anti-aanbaklaag en zijn ideaal voor het bakken van vlees, waarbij het aanbakken juist de bedoeling is – voor korte tijd, waarna het vlees los komt van de pan door de hitte. Een anti-aanbaklaag geeft een onwenselijk effect met bijvoorbeeld biefstuk, daarom gebruiken we daar RVS koekenpannen voor – uiteraard met dikke bodem.
De grillpan is van gietijzer, die gaat waarschijnlijk langer mee dan wij, gietijzeren is het perfecte materiaal voor een grillpan, en een anti-aanbaklaag is niet wenselijk – na het dischtschroeien komt het vlees/de vis/de tosti, etc vanzelf los met een mooi grillrandje.
Voor de gietijzeren braadpan geldt hetzelfde: gaat een leven lang mee, en is gewoon gecoat met keramiek, dus geen anti-aanbaklaag in de moderne zin.
De BK pannenset is gewoon van RVS en gaat ook al 10 jaar mee, en wellicht ook nog wel 20 jaar.
Je schrijft dat je graag gezond wilt koken, dat is natuurlijk heel goed, dus als je een pan met anti-aanbaklaag wilt gebruiken kies dan voor een keramische anti-aanbaklaag. Als je de Greenpan prettig vindt en de meerprijs geen probleem, dan is de Greenpan natuurlijk prima, maar een goedkopere pan met keramische anti-aanbaklaag presteert mogelijk net zo goed. Maar als je traditioneel wilt wokken, dan is een plaatstalen/RVS wok/wadjan misschien het overwegen waard, deze gaan veel langer mee en er is geen anti-aanbaklaag die kan slijten (en die je dus in feite opeet). Meer info over de wadjan en wok vind je hier.
Je zou ook eens kunnen kijken naar de tajine, een volledig keramieken stoompan uit de ‘wereldkeuken’, geen metaal, geen anti-aanbaklaag, etc. Meer info vind je hier.
Je geeft ook aan dat je de RVS pannen wilt vervangen, als dat is omdat je ze niet meer mooi vindt dan kan ik daar niets tegenin brengen, maar als ze het niet meer goed doen (koken) dan vraag ik me af wat voor pannen het zijn..?
RVS pannen gaan over het algemeen vele jaren mee, zelfs de ‘goedkopere’ pannensets gaan vele tientallen jaren mee (met uitzondering van handvatten die van ander materiaal zijn gebruikt, die breken/scheuren/verbranden nog wel eens).
Als ik een nieuwe pannenset zou mogen uitzoeken (zonder dat er iemand zeurt om wat het kost) dan zou ik een mooie Lagostina pannenset uitzoeken, of eentje in het hogere prijssegment van WMF of Demeyere… Maar dat heeft met gezond koken niets te maken, dat is puur esthetisch en ‘voor de heb’, want onze RVS pannenset presteert nog prima, ook na 10 jaar, dus wegdoen is zonde. (Meer over de pannenmerken vind je hier)
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!

Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Ik heb 2 slowcooker. Daarnaast verschillende Creuset pannen. Een stomer. Een crafend vispas. Dan nog een 3 tal koekenpannen waarvan ik het merk niet meer kan lezen. Fisher steelpannetje. En de naam van mijn kookpannen die weet ik ook niet meer.
de pannen zijn BK karaat met een koperen onderkant zijn al 47 jaar oud maarde bouten van het hadsvat laten nu los we moeten ze steeds vast draaien de pannen zijn als nieuw heeft u een idee hoe ik de bouten vast krijg. bedankt voor de medewerking.
Ik zou de pannen even meenemen naar een kluswinkel/ijzerhandel en daar vragen of ze dezelfde bouten hebben maar dan nieuwe. Waarschijnlijk is het schroefdraad van de bouten wat versleten en bent u met nieuwe bouten goed geholpen. (Betaal de medewerker die u helpt met de bouten en het eventueel indraaien niet alleen voor de bouten; wat extra kan een hoop goed doen voor de toekomst).
U kunt de handvatten ook permanent vast (laten) zetten maar dat vergt wat meer tijd/kennis en dus kosten. Het is altijd nog goedkoper dan nieuwe pannen denk ik, maar dat hangt er maar net vanaf of u iemand kunt vinden die de handvatten kan vastzetten voor een vriendelijke prijs.
U kunt ook BK zelf altijd nog even om advies vragen natuurlijk, u vindt hun contactformulier hier.
Veel succes gewenst!