Onderstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Inductie pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Welke pannen zijn voor ons nu het beste voor inductie?
Is het ferromagnetisch gedeelte te laag dan heeft dat invloed om goed te kunnen koken of dat de warmte daardoor niet goed wordt verdeeld. Ik heb gezien op jullie web dat jullie verschillende aanbiedingen hebben, wellicht zijn die aanbiedingen qua prijs gemaakt en is de kwaliteit daarvan net goed (op het randje) voor inductie.
Mijn vraag is nu; welke pannen zijn voor ons nu het beste voor inductie?
Graag uw advies.
De pannen die het beste presteren op inductie zijn gemaakt van/bevatten veel ijzer of nikkel, zoals gietijzeren pannen of pannen van plaatstaal. Dit komt door het materiaal, je kunt daarover hier meer lezen.
Maar omdat koken (dus niet bakken, braden, grillen en wokken!) in een gietijzeren/plaatstalen pan niet zo prettig werkt (het kan roesten) worden pannen van verschillende metalen gemaakt, zogenaamde legeringen, zoals RVS. Omdat RVS van zichzelf niet geschikt is voor gebruik op inductie wordt daar metaal aan toegeovegd (in de bodem) zodat deze pannen wel werken op inductie. Als de pan maar genoeg magnetiseerbaar materiaal bevat dan is de pan geschikt voor gebruik op inductie. Je vindt dan benamingen terug als ’tri-ply’ of ‘sandwich’ als het om de bodems gaat.
Een bodem uit meerdere lagen metaal heeft vele voordelen (warmtegeleiding en verdeling) maar niet alle lagen van deze bodem zijn magnetiseerbaar. Dit is echter geen probleem als de hoeveelheid magnetiseerbaar metaal dat er wel in zit maar voldoende is.
Natuurlijk: het is jammer dat fabrikanten niet vermelden hoeveel magnetiseerbaar materiaal in de bodem van hun pannen is verwerkt, maar er zijn twee manieren om er achter te komen of een pan werkt op inductie:
1. Zet de pan op de inductiekookplaat, doe er water in e n breng het aan de kook. Wordt het water warm? Dan is je pan geschikt voor inductie. Laat het water verder opwarmen en je ziet op de bodem belletjes verschijnen: verschijnen de belletjes in een circel of in de vorm van een schijf? Dan zit daar het magnetiseerbare metaal in de bodem. Verschijnen de belletjes over de gehele bodem van de pan? Dan is de gehele bodem van de pan voorzien van magnetiseerbaar metaal.
2. Plak een magneet op de bodem van je pan: blijft deze kleven? Dan bevat de bodem magnetiseerbaar metaal en kan je hem gebruiken op inductie. Je kunt met de magneet vrij goed aanvoelen waar het magnetiseerbare metaal zich bevindt, zo kan je je een beeld vormen van hoeveel magnetiseerbaar materiaal er gebruikt is.
Je kunt hier lezen over de tests die ik heb gedaan met pannen op inductie.
Mijn suggestie, voor iemand die een inductiekookplaat heeft aangeschaft, zou zijn: test je huidige pannen op de kookplaat. Zet ze op de kookzones en doe er water in, en zet de zones aan. Wordt het water warm? Dan werken je pannen. Geen noodzaak voor het kopen van nieuwe.
Mocht je toch nieuwe pannen willen of moeten kopen? Kies dan voor gietijzer of plaatstaal als het gaat om de koekenpan, grillpan, braadpan of wokpan (geen aluminium want dat is niet voldoende magnetiseerbaar). En kies voor pannen met een dikke bodem van een goed merk als het gaat om kookpannen, en doe de magneet-test of de water-test. Niet tevreden over de bodem? Stuur je pannen terug en koop andere. Fabrikanten kiezen er soms zelf voor om slechts een gedeelte van de bodem te voorzien van magnetiseerbaar metaal, wat er voor zorgt dat je minder efficient (snel) kunt koken op inductie, dan moeten ze ook accepteren het product niet voldoet aan de verwachtingen van de (inductie-)klant.
Een nadeel van pannen waarbij slechts een gedeelte van de bodem is voorzien van magnetiseerbaar metaal is dat het magnetiseerbare metaal verhit wordt en het niet-magnetiseerbare gedeelte niet. Er zal dus warmte moeten worden overgedragen van het magnetiseerbare metaal naar het niet-magnetiseerbare metaal. De sandwich-bodem is hiervoor uitermate geschikt, maar de kwaliteit van deze bodems verschilt per fabrikant. Ik heb verhalen gelezen van mensen waarbij de bodem van de pan krom trekt doordat er sprake is van onvoldoende warmte-geleiding. Ik heb dit zelf nog niet meegemaakt.
Een ander nadeel is dat de inductiekookplaat zijn energie niet volledig kwijt kan en er dus minder snel kan worden gekookt (er gaat niets verloren). Maar dit is relatief: inductiekoken is nog altijd de snelste manier van verwarmen, ook als je gebruik maakt van een pan met een bodem die slechts gedeeltelijk magnetiseerbaar is. En zeg nu zelf: hoeveel haast kan een mens hebben?
Dus: gebruik je huidige pannen, en koop pas nieuwe als het echt nodig is (als ze niet werken of krom zijn of je ze zat bent) en niet omdat het misschien niet helemaal het aller-aller-allerbeste is: als het werkt dan werkt het.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Bovenstaande vraag over Inductie pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!