Hoewel we met z’n allen weten dat gezond eten goed voor ons is en we ook de intentie hebben gezonder te eten, doen we dit niet en worden we alsmaar dikker worden, wat niet goed is voor onze gezondheid. (Iemand die overgewicht heeft is niet per definitie ongezond). Maar waarom doen we dit? Waarom willen we wel maar doen we het niet? Op de Radbout Universiteit Nijmegen hebben ze hier onderzoek naar gedaan.
Waarom kiezen we eerder voor chips dan voor een komkommer?
Calorierijk voedsel”Zij hebben de beste voornemens om gezond te eten, maar falen daar telkens weer in”, legt Harm uit. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft meer dan 50% van de bevolking overgewicht of lijdt aan obesitas. Intenties zorgen ook niet dat ons eetgedrag ook daadwerkelijk verandert. Er is een onderdeel in het brein waardoor mensen als ze diverse voedselsoorten kijken, eerder aangetrokken worden tot calorierijk voedsel dan tot caloriearm voedsel. Dit wordt trouwens nog versterkt als mensen honger hebben. Men is zo gevoelig voor ‘slecht’ en calorierijk voedsel, dat als je ze een grotere portie geeft, ze ook meer eten.”Chips is gezellig”Daarnaast denken consument bij ‘ongezond’ voedsel eerder aan kenmerken zoals smaak en het daadwerkelijk eten van het product. Bij chips wordt bijvoorbeeld gedacht aan zout, knapperig, smaakvol en daarnaast ook aan gezelligheid. Gezonde voeding, zoals komkommer, wordt eerder gelinkt aan fysieke eigenschappen, zoals de lengte, de kleur of het feit dat deze aan een plant groeit en gezond is.”Bij trek eet men eerder ongezond “Om te kijken of het zien van advertenties van fruit invloed zouden hebben op de consumptie, lieten onderzoekers kinderen memory spelen, waar op de achterkant met fruit of snoep werd geadverteerd. Na vijf minuten spelen mochten de kinderen kiezen tussen appelen, bananen, m&m’s en colaflesjes. Er werd gezegd: eet zo veel als je wilt. Wat bleek? Kinderen aten niet meer fruit na de fruitadvertentie. Alle kinderen hadden meer een voorkeur voor snoep of ze nu een advertentie van fruit hadden gezien of van snoep. Al met al werd geconcludeerd: als men eten ziet of reclame van eten, gezond of ongezond, krijgen mensen sowieso trek en bij trek eet men eerder ongezond dan gezond.”
Het minder snakken naar ‘slecht’ eten vraagt een andere manier van denken en minder ingaan op impulsen. Maarja…
Reageren op bovenstaand nieuws over Waarom kiezen we eerder voor chips dan voor een komkommer? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!