Rustig eten is niet alleen gezond want goed voor de spijsvertering, maar de smaak blijkt ook beter.
Onderzoek toont aan dat de manier waarop je ademt tijdens het eten de smaak van wat je eet beinvloedt, en langzaam eten geeft een betere smaak.
Een team van onderzoekers heeft ontdekt dat de manier waarop de achterkant van onze mond is gestructureerd ons in staat stelt een deel van het aroma van ons eten te ervaren en dat bepaalt hoe we de smaak ervan ervaren, maar alleen als we langzaam en stil ademen.
Als we snel eten dan missen we dus een deel van de smaak.
“Het bevestigt dat er een route is voor vluchtige stoffen uit de mond naar de neusholte voor het stimuleren van de reuk terwijl er eten en drinken in onze mond hebben, waar wij volledig onbewust van zijn (we denken ten onrechte dat het te wijten is aan de smaak in de mond).” Liet Dr Gordon Shepherd, hoogleraar neurologie aan de Yale University en een co-auteur van de studie, weten aan The Huffington Post in een e-mail. “Het biedt nieuwe bewijzen om ons te helpen te begrijpen wat er gebeurt als we eten en drinken.”
De onderzoekers maakten modellen van de menselijke keel, mond en neusholtes met een 3D printer. Daarna gebruikten ze deze modellen om de luchtstroom te onderzoeken als deze door de mond stroomt tijdens het eten en drinken.
De onderzoekers ontdekten dat de moleculen uit voedsel, de zogenaamde vluchtige stoffen, zich verzamelen achterin de mond, waar ze door de lucht die wordt uitgeademd naar de neusholtes worden meegevoerd. Van daaruit kunnen olfactorische receptor neuronen de geur van het eten in de neus brengen. Als smaken op deze manier worden waargenomen dan heet dat retronasal ruiken.
“Dit mechanisme is het sterkst als we langzaam eten en rustig ademen,” aldus Dr. Rui Ni, assistent professor aan de Penn State University en hoofdauteur van de studie. “In tegenstelling tot wanneer we snel eten en zwaar ademen als we haast hebben, dan kunnen we niet veel van het eten proeven, omdat we veel vluchtige stoffen uit het voedsel verspillen door we ze inademen in de longen.”
Door langzaam te ademhalen door de neus kan lucht door de neusholtes in de longen komen, waardoor een soort van luchtbarrière ontstaat die de keel van de mond scheidt en de vluchtige stoffen uit het voedsel verhindert in de longen te komen. Bij het uitademen komt er lucht van achterin de mond en neemt de vluchtige deeltjes mee de neus in.
De onderzoekers concludeerden dat de luchtstroom in feite de richting en beweging van de vluchtige stoffen bepaalt. In andere woorden:”eten ruikt en smaakt beter als je de tijd neemt”, aldus Ni.
De studie werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science op 9 november 2015.

Geef een reactie