Ze worden vaak samen genoemd en ook verkocht in dezelfde categorie: de wadjan en de wok. Het zijn beiden pannen die van oorsprong gebruikt worden in de Oosterse keuken. Maar wat zijn het en wat zijn de verschillen tussen een wadjan en een wok?
Direct naar: Keramische wokpan – Wokken op Inductie – Overzicht wokpannen – Keramische Wokpannen voor Inductie – Gietijzeren Wokpannen voor Inductie – Stalen Wokpannen voor Inductie – BK Wokpan voor Inductie
Het verschil tussen de Wadjan en Wok
Een van oorsprong Chinese wok is een pan met een grote doorsnede aan de bovenkant, naar de onderkant wordt de doorsnede kleiner. De vorm van een doorgezaagde bal. Het woord ‘wok’ is afkomstig uit het standaardkantonees, maar in China heeft men het meestal over een ‘Guō’, wat een woord is uit het standaardmandarijn. In Nederland gebruiken we ook het woord ‘Wadjang’ of ‘Wadjan’, wat de benaming is voor een soortgelijke pan, uit Indonesië. De bodem van een wok is plat, hij kan hiermee op een gasfornuis staan zonder verdere hulpmiddelen. De wok is van gehamerd plaatstaal en heeft een lange houten handvat om hem aan vast te houden als een soort steelpan. De wadjan heeft twee handgrepen en verschilt daardoor wel degelijk van de traditionele wok. Een overzicht van wokpannen vind je hier. Meer informatie over de wok/wadjan vind je op Wikipedia.
Gebruik wadjan en wok
De ervaren kok kan zeer snel en efficient verschillend voedsel bereiden in de wok door het aan de zijkant en op de bodem te garen. De Wadjan is afkomstig uit Indonesie en heeft twee handvatten en heeft enkel ronde vormen en kan dan ook alleen op een gasfornuis gebruikt worden in een speciale ring die op het gasfornuis geplaatst kan worden (de ring heeft uitsparingen zodat hij gedeeltelijk over het rooster van het gasfornuis heen valt en zo stevig blijft liggen). De wadjan is niet gemaakt voor gebruik op een gasfornuis maar voor het gebruik in een smuelend houtvuur, de plaatstalen wadjan wordt zeer heet en voedsel kan hierin zeer snel verhit worden, het schroeit dicht en dan kan vocht worden toegevoegd, dit kookt dan en een heerlijk gerecht is geboren. In beide pannen wordt olie gebruikt die grote hitte kan weerstaan (notenolie zoals arachideolie). Het bakken in een hapjespan op een normale gasvlam heet roerbakken en heeft met het idee achter de wok/wadjan niet zo heel veel te maken. Een overzicht van woks en wadjans vind je in dit prijsoverzicht.
In dit filmpje is te zien hoe kroepoek wordt gebakken in een wadjan:
Hieronder vind je een overzicht van wokpannen en wadjans:
M. zegt
Kunt u mij vertellen wat normaal de diameter van een rvs wok moet zijn bij hoeveel personen? Welke merken zou u adviseren Fissler profi serie bijvoorbeeld? hij moet wel geschikt zijn voor op inductie grootste pit op mijn Miele kookplaat is 28 cm diameter
Marianne zegt
Bij een wok wordt de diameter van de bovenkant aangehouden, de onderkant is aanzienlijk kleiner.
Ik heb mijn wok even opgemeten: diameter van 35 cm.
Ik ben van mening dat een pan hoe groter hoe beter is, tenzij je er een specifiek doel voor hebt (sauspan bijvoorbeeld is klein handig voor kleine hoeveelheid).
Ik zou je dan ook een wok van minimaal 30 cm willen aanraden, zeker voor vier personen. Te klein kan vervelend zijn, te groot heeft alleen als nadeel dat je minder ruimte op je kookplaat overhoudt voor andere pannen.
Wat merk betreft: Fissler is een hele goeie in RVS wokpannen maar wel een dure optie, Silit maakt ook goeie pannen en zo ook WMF, voor aanzienlijk lagere prijzen.
In dit overzicht zie je wokpannen met diameter 30-36 cm van RVS geschikt voor inductie:
Ik zou je willen aanraden voor echt wokken een pan te nemen zonder anti-aanbaklaag, dus echt ‘kaal’ RVS (zilverkleurig). Dan goed heet laten worden met arachideolie en dan kort en heet bakken, zoals een wok bedoeld is.
Lekker groente, vlees, vis, kip en fruit (banaan!) wokken. Vergeet je afzuiger niet aan te zetten ;-)
Mike zegt
Goedeavond,
Ik ben op zoek naar een traditionele gietijzeren ronde ( zonder platte bodem ) Wadjan pan.
Enig idee waar ik deze kan aanschaffen?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Mike
Marian zegt
Je zou in dit overzicht kunnen kijken maar ik ben het (bij voorbaat) met je eens dat wandjans vaak ‘wok’ worden genoemd (en vice versa) en dat de meeste modellen een platte bodem hebben (aan de buitenkant in ieder geval).
Je zou altijd bij een Indonesische specialist kunnen kijken, wellicht doe je daar ook nog wat inspiratie op (ik verdwaal graag in dat soort winkeltjes vol met kruiden en dingen die ik niet ken…)
Succes!
Erik-Jan zegt
Veel iets grotere toko’s verkopen vaak wel woks en/of wadjangs.
Ed Mansveld zegt
Beste Plezier in de Keuken ,
Het is dus precies andersom .
Een wok heeft een ronde onderkant en moet dus met een ring op het gasfornuis en een wadjan heeft een platte bodem .
Met vriendelijke groeten en Selamat Makan ,
Ed Mansveld , Pinda van huis uit !
Luc zegt
Een ORIGINELE wadjan heeft een ronde bodem.