Toen ik klein was had ik een boekje over een muizenfamilie, de muizenfamilie was op zoek naar eten en na een dol avontuur belandde men in de voorraadkast. De voorraadkast had allemaal lekkers voor de muizen en uiteindelijk aten ze alles op. Op één van de plaatjes stond een kom met gele vla en… iets erin dat voor mij, als kind, op pepernoten leek. Ik weet niet meer hoe het boekje heet, ik kon me alleen altijd die kom met gele vla en pepernoten herinneren. En daarom maak ik soms, als het buiten koud wordt, warme vanillevla met pepernoten.
Ingrediënten
- 1/2 liter melk
- 1 opengespleten vanillestokje
- 1 eidooier
- 25 gram maïzena of allesbinder
- 40 gram suiker
- Kruidnoten
Voorbereiding
- Giet de melk in een steelpan, en schraap boven de melk de zaadjes uit het vanillestokje.
- Doe ook het stokje in de melk.
- Warm de melk langzaam op, niet laten koken!
- Laat tien minuten trekken, haal dan het vanillestokje eruit.
- Meng de suiker, maïzena of allesbinder en de eidooier tot een papje.
Bereiding
- Schep een lepel van de hete melk bij het papje, terwijl je goed roert. Schep weer een lepel melk erbij, en blijf roeren.
- Als het papje voldoende vloeibaar en opgewarmd is, giet je dit bij de resterende melk in de pan, terwijl je met een garde of mixer op lage stand blijft roeren.
- Verhit langzaam, blijf roeren (ook over de bodem en langs de randen) totdat de vla is gebonden.
Opeten!
Verdeel de vla over bakjes en voeg wat kruidnoten toe.
Je kunt als je dat lekkerder vindt de vla ook langzaam af laten koelen voor je het opeet.
Let op, als je wat vla over hebt en dat in de koelkast wilt bewaren dek je de vla in een bakje af met plastic folie. Zo voorkom je dat er een vliesje op komt.
Met dank aan: coquinaria.nl
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!