In elk huishouden zul je een wasmachine vinden. Hoe groter het gezin, hoe onmisbaarder het apparaat. Bij goed gebruik van je wasmachine heb je jarenlang plezier van een wasmachine die al jouw kleding, beddengoed en andere wasmachine bestendige materialen tot in de laatste vezel schoonmaakt. Van eenvoudige modellen tot geavanceerde volautomaten, bovenladers en onderladers, er zijn verschrikkelijk veel soorten wasmachines te verkrijgen. Voor ons een mooi product om eens na te gaan waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van een wasmachine. Dit helpt je snel op weg, wat ook heel fijn is, want je wilt geen week zonder wasmachine zitten mocht je huidige apparaat het begeven. Of je bent gewoon benieuwd welke wasmachines je huidige versie zal verbeteren in duurzaamheid, wastijd of wasresultaat. Veel plezier met het lezen van ons artikel over wasmachines.
Best verkochte wasmachine
Hisense 3S Serie WF3S8043BW3/BLX - Wasmachine met Energielabel A -30% - 8kg - 72dB (A) - Steam Wash -1400 toeren - Power Wash 49' - ConnectLife
Direct naar: Wasmachines 8kg –
Bovenlader wasmachines – Mini wasmachines – Wasmachine schoonmaken – Tussenstuk Wasmachine & Droger – Waslijnen
Gebruik – Wasmachines door de jaren heen
Voordat er wasmachines bestonden zoals de volautomaten zoals wij ze kennen, werd er in de huishoudens van de 19e eeuw met de hand gewassen. Omdat dit een zeer tijdrovende klus was, werd er een zogenaamde langzaamwasser bedacht, de vroegere vorm van de wasmachine. Er is ook een snelwasser op de markt geweest, maar die versleet de kleding zo ontzettend snel met wassen dat het niet veel gebruikt werd en snel uit de markt verdween. De eerste langzaamwasser in zijn soort werd al in 1869 beschreven. Dit was een open trommel met daarin een draaiend element waarmee de was heen en weer bewogen kon worden nadat men er water met zeep in had gedaan. Centrifugeren kon niet, de trommel zelf kon namelijk niet draaien. Daarvoor werd een aparte centrifuge of wringer gebruikt. Later kwamen er modellen langzaamwassers op de markt waarbij een ingebouwde thermostaat het water in de trommel op temperatuur hield. Ook werd de wringer, een soort pers om het water uit de kleding te persen, op de rand van het apparaat gemonteerd. Doordat alle zware handelingen van het wassen nu door de langzaamwasser waren overgenomen, was het een populair apparaat. Later, in de loop van de 20e eeuw, werden de langzaamwassers vervangen door de wasautomaat. Dit scheelde niet alleen het zware werk van het met de hand wassen, maar bracht nu ook een aanzienlijke tijdswinst op met het doen van het huishouden (bron: Wikipedia).
Sinds de komst van de wasmachine heeft het apparaat vele huishoudens een hoop werk uit handen genomen. Daarnaast worden er steeds meer technologieën ontwikkeld waardoor je wasmachine tot een waar innovatief hulpmiddel in het huishouden verandert. Denk bijvoorbeeld aan een zelfdoseringssysteem van het wasmiddel, een weegfunctie in de trommel om te meten hoe zwaar de lading is, een beveiligingsstop zodra er geen water gedetecteerd wordt in de trommel of een beveiligingsstop zodra de machine zijn water niet kwijt kan. Ook zijn er vele innovatieve wasprogramma’s bedacht voor bijvoorbeeld een hele snelle was, een was om kleding of beddengoed extra hygiënisch te wassen tegen allergieën of een programma waarbij het mogelijk is een donzen dekbed te wassen. Zelfs een app om je was te doen is al op de markt.
Wat is de beste wasmachine voor mij?
Waar moet je opletten bij het kiezen van dit product? hieronder bekijken we de verschillende criteria:
Merken
Zoveel soorten wasmachines als er zijn, zoveel soorten merken zul je ook tegenkomen bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Miele, Bosch, AEG, Candy, Whirlpool of Zanussi. Hoewel een bekend merk vaak meer vertrouwen geeft aan consumenten, bepaalt vooral de bouwkwaliteit van een wasmachine de levensduur van het apparaat. Hiermee bedoelen we dat de onderdelen waaruit de wasmachine bestaat van verschillend materiaal gemaakt is en daarbij dus ook een verschillende kwaliteit kan hebben. Is een onderdeel snel versleten of kapot, dan zal je dus ook eerder een dure reparatie moeten laten doen of eerder een nieuwe wasmachine moeten aanschaffen. Is je wasmachine opgebouwd uit de allerbeste onderdelen dan heb je waarschijnlijk vele jaren langer plezier van je aankoop. De onderdelen waarop gelet wordt bij de bepaling van de kwaliteit van de wasmachine zijn:
- De buitenkant van de wasmachine
- De trommel
- De kuip (daar hangt de trommel in)
- Wel of geen koolborstel loze motor (zonder koolborstel betekend een onderdeel minder dat stuk kan gaan)
- Aantal soorten waterbeveiliging
- Balanssysteem
- Mogelijkheid tot zelfreinigende wasmiddellade
- Mogelijkheid tot trommelreiniging
Neem bijvoorbeeld een basismodel van Candy, type GVF 147TWH5/1-S. Deze heeft veel kunststof onderdelen die dus niet zo stevig zijn als deze onderdelen van metaal of rvs gemaakt waren. Zo heb je ook een model van top bouwkwaliteit van bijvoorbeeld Bosch, type WAJ28070NL. Deze wasmachine bestaat uit meer dan 70 procent aan hoogwaardig materiaal aan onderdelen. Bij zulke topklasse kwaliteit wasmachines mag je dus van een lange levensduur uitgaan.
Verder is het van belang te weten dat enkele merken eigen gepatenteerde technologieën hebben om het wassen van je kleding en dergelijke naar wens te laten verlopen. Zo heb je bijvoorbeeld de EcoBubble van Samsung, waarbij er met hoge druk zuurstof in het water met wasmiddel gepompt wordt. Het schuim wat ontstaat komt makkelijker in de vezels van de te wassen stof waardoor op lagere temperaturen de was er schoon uit komt (bron Samsung). Een ander voorbeeld van een merk specifieke technologie is de 6th SENSE van Whirlpool, waarbij door een uniek weegsysteem in het apparaat de dosering zeep, water en energieverbruik op de lading wasgoed wordt aangepast (bron: whirlpool).
Soorten
Om een overzichtelijke keuze voor een wasmachine te maken die helemaal aan jouw wensen voldoet, gaan we voor het gemak de wasmachines onderverdelen in vier soorten: de mini wasmachine, de bovenlader de onderlader en de wasmachine en droger in 1.
De mini wasmachine
De mini wasmachine is een bijzonder compact exemplaar. Je gebruikt deze vooral op de camping of onderweg. Met een mogelijkheid om 2 kilo tot 5 kilo was schoon te krijgen is het vooral voor een klein wasje tussendoor in de caravan of camper. Je hebt mini wasmachines mét en zonder centrifugemogelijkheid. Meestal zit er ook een timer en een afvoerslang op.
Bekijk hier een overzicht van mini wasmachines>>
De bovenlader wasmachine
Een wasmachine waarbij je de was aan de bovenkant in de trommel stopt, noem je een bovenlader wasmachine. Vooral in Amerika is dit het populairste model. In Europa zie je vooral de voorlader wasmachine, waarbij de deur en ingang van de trommel aan de voorzijde zit. De bovenlader wasmachine is smaller dan de meeste voorlader wasmachines. Dat is erg fijn als je niet zoveel plek hebt voor het plaatsen van je wasmachine. Wat ook een voordeel is, is dat je niet hoeft te bukken om je was in de trommel te stoppen zoals bij de voorlader wasmachine. Er zijn ook exemplaren waarbij de bovenkant van de bovenlader wasmachine schuin afloopt waardoor de ergonomie nóg beter is wanneer je de was in de trommel doet. Bovenlader wasmachines zijn minder geavanceerd dan de meeste voorlader wasmachines. Minder poespas kan soms best fijn zijn. Een nadelig technisch punt is dat het toerental tijdens het centrifugeren van de trommel van de bovenlader wasmachine vaak lager ligt dan het toerental van de meeste voorladers. Daarmee kan het zijn dat de was wat minder schoon wordt en ook veel natter uit de trommel komt. Dit geeft weer extra droogtijd.
Bekijk hier een overzicht van bovenlader wasmachines>>
De voorlader wasmachine
De voorlader is eigenlijk al hiervoor beschreven. De meest bekende én verkochte wasmachine in Nederland. Er is een zeer ruime keuze in voorladers verkrijgbaar. Van eenvoudige modellen tot geavanceerde technische apparaten, van goedkoop tot duur in aanschafprijs, van zuinig tot zuiniger tot het zuinigste, je bedenkt het en je hebt het. De meest populaire capaciteit is die van 8 kilogram; geschit voor huishoudens van twee tot vier personen.
Een ruimer overzicht van vind je hier>>
Wasmachine en droger in één
Wat ook een mooie uitkomst kan zijn is het aanschaffen van een wasmachine en droger in één. Met slimme technologie kan je tegenwoordig je was in dezelfde machine laten drogen. Dit zijn wasmachines die hoger in de markt verkrijgbaar zijn. Je bent vaak net zo duur of iets duurder uit dan het aanschaffen van een losse wasmachine en een losse droger. Wel heb je maar één apparaat in je washok staan, wat veel ruimte bespaart. Ook is het wel heel erg comfortabel als je was er vies ingaat en droog (en vaak ook kreukvrij) er weer uit gaat. Een wasmachine en droger in één heeft ook veel extra functies om je wasgoed verfijnd te wassen doordat we te maken hebben met een hele moderne manier van wassen.
Vulgewicht
Een zeer belangrijk criterium voor het selecteren van de juiste wasmachine voor jouw huishouden is het vulgewicht. Het aantal kilo vulgewicht geeft aan hoeveel kilo was je per keer maximaal kunt wassen. Natuurlijk heeft het aantal wassen die je per week doet ook invloed op de keuze voor het juiste vulgewicht. Hoe minder vaak je wast, des te grotere wasmachine je nodig hebt. Je kunt vaak bij een bepaald model wasmachine kiezen voor verschillende vulgewichten binnen het model. De lengte en hoogte van de wasmachine zullen daarbij niet verschillen. De diepte daarentegen zal wel bepaald worden door het vulgewicht van de wasmachine. Dit kan handig zijn vooraf te weten, zodat je rekening kan houden met een eventuele aanpassing van je washok, mocht het ineens dieper uitvallen dan bijvoorbeeld de plank is waar de wasmachine onder staat.
Een mini wasmachine heeft het laagste vulgewicht. Van 2 kilo tot 5 kilo kun je er weinig in wassen. Vandaar dat je de mini wasmachine voornamelijk op vakantie gebruikt voor kleine wasjes. De gemiddelde afmeting van een mini wasmachine is 30cm x 35cm x 50 cm (lengte x diepte x hoogte). Zeer compact dus wat wel zo handig is als je het apparaat mee op vakantie moet nemen.
De kleinere ‘gewone’ wasmachine heeft een vulgewicht van zo’n 7 kilo. Met één of twee personen kun je gemakkelijk in twee maal wassen in de week vooruit met dit vulgewicht. De gemiddelde afmeting van een wasmachine met een dergelijk vulgewicht is 60cm x 60cm x 85cm. Ook is dit de meest gangbare maat om je wasmachine te verwerken in je keuken of bijkeuken. Vaak is ook je droger van eenzelfde formaat.
Bestaat je huishouden uit drie tot vier personen? Dan kom je al snel uit op een wasmachine met een vulgewicht van 8 kilo. De grootte zal gemiddeld, net als de wasmachine met 7 kilo aan vulgewicht, uitkomen op 60cm x 60cm x 85cm. Ook is het aanbod van wasmachines met een vulgewicht van 8 kilo het grootst.
Grote gezinnen, vanaf vijf personen, hebben meer baat bij een wasmachine vanaf 9 kilo. De grootte is nog hetzelfde als de wasmachines met een vulgewicht van 7 kilo of 8 kilo. Ook zul je bij een groot gezin vaak aan het wassen zijn als je gaat voor 9 kilo.
Comfortabel wassen met een groot gezin doe je bijvoorbeeld met een wasmachine met een vulgewicht van 12 kilo. Hierbij is de diepte van de wasmachine ongeveer tien centimeter langer dan de hiervoor besproken wasmachines. Doordat er een grotere trommel in de wasmachine zit heb je gemiddeld een diepte van 70 cm nodig. De lengte en hoogte blijft 60 cm. Een vulgewicht van 12 kilo in je wasmachine is voor een groot gezin met kleine kinderen geen overbodige luxe.
Als je echt heel veel was hebt maar te weinig om een industriële wasmachine aan te schaffen of je was door een wasserij te laten doen, kun je een wasmachine kopen met een vulgewicht van 17 kilo. Vergeleken bij de andere wasmachines heeft deze een grote afmeting van 70cm x 75cm x 100cm. Doordat er een enorme kracht vrijkomt tijdens het wassen met zoveel kilo’s was zal de wasmachine flink wat geluid produceren. Het toerental ligt ook lager om te voorkomen dat de machine kapot trilt tijdens het centrifugeren. Wasmachines met een vulgewicht van dergelijke proporties zullen vaak gekocht worden door kleine bedrijven waar bijvoorbeeld de bedrijfskleding in gewassen wordt.
Toerental
Met het toerental van een wasmachine wordt het aantal omwentelingen die de trommel per minuut kan maken aangegeven. In het Engels spreken ze van ‘revolutions per minute’ (omwentelingen per minuut), vandaar dat fabrikanten de afkorting ‘rpm’ gebruiken om het toerental van de wasmachine aan te geven (bron: Wikipedia). Doordat de trommel met hoge snelheid de was aan het einde van het wasprogramma droog draait (centrifugeren), komt de was niet doorweekt uit de wasmachine. Hoe hoger het toerental, des te droger de was zal zijn aan het einde van het wasprogramma. Heb je bijvoorbeeld geen droger, dan wil je de was zo droog mogelijk uit de wasmachine laten komen. Des te sneller zul je je wasgoed weer in de kast hebben liggen. Let wel op dat je niet altijd het hoogste toerental kunt gebruiken. Je was slijt namelijk erg snel bij een hoog toerental wat sonde is als je net een nieuw kledingstuk hebt gekocht. Een hoog toerental en verfijnde stof gaan ook vaak niet samen en kun je misschien dan ook beter niet centrifugeren. Bij elke wasmachine kun je het gewenste toerental instellen voor de gewenste soort was.
Je hebt bij wasmachines toerentallen variërend tussen de 1100rpm en 1800rpm. De meeste wasmachines gaan tot de 1400rpm. Heb je geen droger, dan kun je beter naar modellen vanaf de 1600 toeren per minuut gaan kijken. De droogtijd van je was zal na het wasprogramma echt minder zijn. Zeker bij het wassen van beddengoed zul je blij zijn als je snel weer ruimte aan je waslijn kan maken voor de volgende was. Bij 1100rpm zal je was dus minimaal slijten in de wasmachine en dit toerental wordt ook vaak gebruikt bij het centrifugeren van bijvoorbeeld een donsdeken. Door het zware gewicht van de natte donsdeken is het beter de motor van de wasmachine niet te zwaar te belasten door de deken zo hard mogelijk rond te draaien. Tevens is dit ook niet goed voor de verdeling en structuur van de veertjesvulling van je deken. Bij 1800rpm zal het droogprogramma van je wasmachine een stuk korter zijn en je was komt er veel droger uit dan bij de andere toerentallen.
Geluidsniveau centrifugeren
Wat erg belangrijk is voor veel mensen is het geluid wat de wasmachine produceert tijdens het centrifugeren. Zeker als de ruimte waar je wasmachine staat multifunctioneel gebruikt wordt. Of als je op dezelfde verdieping slaapt waar de wasmachine staat. Een klein verschil in het aangegeven decibel niveau kan al een groot verschil qua geluid maken. Om een duidelijk beeld te geven waar een aantal decibel nu eigenlijk wat betreft geluidssterkte voor staat, hebben we hieronder een vergelijking gemaakt hoe een mens een aantal decibel ervaart:
- 10 dB – net hoorbaar (normale ademhaling)
- 30 dB – erg stil (zacht gefluister op 5 meter afstand)
- 50 dB – rustig (regen)
- 55 dB – iets minder rustig (elektrische tandenborstel)
- 60 dB – indringend (gesprek op normale toon, pianospel)
- 70 dB – storend tijdens telefoongesprek (verkeer op de snelweg, geluid van een tv die hard staat)
- 75 dB – bijna hinderlijk (elektrische mixer, druk restaurant)
- 80 dB – hinderlijk (wekkeralarm, toilet doorspoelen, machinaal handgereedschap)
(bron: lichtbeeldgeluid)
Hieruit kun je opmaken dat het veel verschil maakt of een wasmachine onder de 70 decibel geluid produceert tijdens het centrifugeren of boven de 75 decibel uit komt. Er zijn stille wasmachines die met 68 decibel de was droog draaien, maar ook luide wasmachines van 75 decibel of hoger. Let ook op hoeveel decibel de wasmachine tijdens het wasprogramma maakt. Dit kan onder de 50 decibel uitkomen wat erg fijn kan zijn als je bijvoorbeeld veel tijd in dezelfde ruimte bent als je wasmachine. Meestal worden de decibellen voor wassen en centrifugeren apart aangegeven bij de productspecificaties.
Extra functies
Omdat er veel technologie gebruikt wordt in een wasmachine zijn er veel extra functies ingebouwd naast het normale wasprogramma. Zo heb je functies die het gebruiksgemak vergroten en wasvoorkeuren om specifieke soorten was goed te kunnen wassen met optimaal behoud van het materiaal van de was.
Om het gebruiksgemak te vergroten hebben de meeste merken wasmachines een startuitstel, waarbij de start van het wasprogramma op een later moment begint. Zo kun je overdag je wasmachine vullen om hem vervolgens in de daluren te laten draaien, wanneer de stroom goedkoper wordt aangeboden door de energieleverancier. Ook hebben de meeste wasmachines een beladingssensor welke meet of de trommel niet te vol is en zul je ook veelal kunnen aflezen wat de resttijd van het wasprogramma is. Er zijn wasmachines met zelfreinigende wasmiddellades of waarbij je tijdens een wasprogramma tussentijds was kan toevoegen. Enkele wasmachines hebben een ingebouwde stoomfunctie, waarbij je je wasgoed kunt stomen voor extra hygiëne. Automatische was dosering of het automatisch uitschakelen van de wasmachine na het wasprogramma komt ook voor, wat resulteert in een zuiniger gebruik van wasmiddel en energie. Soms kom je een model wasmachine tegen waarvan de trommel verlicht is en enkele wasmachines zijn te bedienen met een speciaal ontwikkelde app.
Wasvoorkeuren kun je op veel machines aangeven. Zo kan je voor een extra snel wasprogramma kiezen, een eco stand waarbij de wasmachine zuinig water en energie verbruikt en kun je vaak ook de voorkeur voor het wassen met een kreukvrij eindresultaat kiezen. Ook heb je de functiemogelijkheid om de was op te frissen zonder te wassen. Handig als je een kledingstuk wilt dragen wat al lang in de kast heeft gehangen maar nog wel schoon is.
Overige eigenschappen
Er zijn enkele merken die zich proberen te onderscheiden van hun concurrenten door merk specifieke functies aan te bieden met hun eigen gepatenteerde wasmachine technologie. Het merk LG bijvoorbeeld heeft de technologie TwinWash, waarbij je een grote en kleine trommel in één wasmachine tegelijk hebt. Dan kun je zonder overmatig veel water en energie te verspillen, met de kleine machine een kleine was draaien. Een ander voorbeeld van een merk specifieke technologie is de Bosch Home Connect, waarbij je met je smartphone of tablet de wasmachine overal kan bedienen en op afstand kunt lezen wanneer jouw was klaar is.
Prijs
De prijs van een nieuwe wasmachine wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van de onderdelen waaruit een wasmachine is samengesteld. Daarnaast speelt het aantal kilo’s was die je in de trommel kwijt kunt een grote rol. Ook kan je ervan uitgaan dat hoe geavanceerder je wasmachine kan werken, hoe hoger de prijs zal zijn. Om een goed overzicht van de prijzen te krijgen bekijken we 3 wasmachines in 3 verschillende prijsklassen:
De eerste is een Zanussi type ZWFN7140. Je schaft deze wasmachine aan voor €369,- wat in vergelijking met andere wasmachines een lage prijs is. Met een vulgewicht van 7 kilo is deze wasmachine geschikt tot een huishouden met twee personen. Het is een relatief eenvoudig apparaat met weinig poespas. Kopers van deze wasmachine zijn meestal tevreden met hun aankoop. Nadeel van deze wasmachine vinden zij wel het geluid (78dB) en het ongemak dat je niet kan aflezen hoelang een bepaald wasprogramma duurt. Ook de resterende wastijd wordt niet op een display aangegeven.
De tweede wasmachine die we kort gaan beschrijven is de Siemens type WM14T2G2NL iSensoric. Je koopt het apparaat voor €689,-. Het is een veel verkochte wasmachine. Met 8 kilo vulgewicht heb je voldoende capaciteit voor een gezin met één tot twee kinderen. Siemens heeft deze wasmachine in de huishoudelijke apparatenlijn uitgebracht die zij ‘iSensoric’ noemt. De sensoren in deze wasmachine verbeteren het gebruiksgemak. Ze meten hoe vuil de was is om het water en energieverbruik erop aan te passen. Met de techniek i-DOS wordt wasmiddel en wasverzachter automatisch gedoseerd. Zo zitten er nog enkele extra functies op die zeer handig zijn in gebruik. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 48 decibel, wat erg laag is voor een wasmachine. Wat kopers van dit apparaat niet zo fijn vinden is het harde lawaai tijdens het centrifugeren (72dB). Ook geven zij aan dat het apparaat flink trilt tijdens het centrifugeren. Er is geen reservoir voor vloeibaar wasmiddel, dat is voor sommige eigenaren van deze wasmachine even wennen. Het bedieningspaneel waarmee je de wasmachine instelt wordt door een aantal kopers als onduidelijk ervaren doordat er veel instellingsmogelijkheden zijn.
Als derde bespreken we een wasmachine uit een hoge prijsklasse. De Miele type WWR 760 WPS TwinDos die je thuis hebt staan voor €1399,-. Een vulgewicht van 9 kilo verzekert je van voldoende capaciteit in een huishouden van vijf personen. Met een toerental van 1600rpm is dit een krachtig apparaat waardoor de droogtijd van de was na het centrifugeren niet lang zal zijn. De TwinDos zorgt voor een automatische dosering van wasverzachter en wasmiddel. Er zit een QuickPowerWash functie op waardoor je tot 5 kilo was binnen een uur schoon hebt. Deze wasmachine is ook te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Verder zijn de onderdelen van deze wasmachine gemaakt van de beste materialen. Kopers van deze wasmachine ervaren de uitgebreide instellingsmogelijkheden van deze geavanceerde machine vaak als een nadeel. Het overzicht zijn ze een beetje kwijt bij de mogelijkheden van het bedieningspaneel. Men vindt het ook een nadeel dat de wasmachine zo ontzettend zwaar is. Dit is waarschijnlijk nodig om de 1600rpm in balans te houden. Kopers vinden het jammer dat er geen waterstop op de wasmachine zit, terwijl ze wel een hele dure wasmachine aanschaffen. Ook het design is niet iedereen zo blij mee. Enkele kopers missen de luxe uitstraling van zo’n topklasse wasmachine.
Wasmachine kopen – Maar welke?
Ieder huishouden heeft baat bij een goede wasmachine. Als je een nieuwe aan wilt schaffen om een oude te vervangen, zal het apparaat veelal zuiniger zijn dan wat je hebt staan. Dit scheelt natuurlijk flink in je energielasten, de wasmachine wordt immers veel gebruikt in het dagelijkse leven. De techniek wordt steeds slimmer in onze huishoudelijke apparatuur, waardoor het gebruikersgemak ook steeds beter wordt. Om tot de juiste keuze te komen bepaal je eerst aan de hand van het aantal personen dat je huishouden heeft welk vulgewicht je nodig hebt. Vervolgens kies je daarin de prijsklasse dat binnen je budget valt en Kun je kijken welke opties daarbinnen voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Zo heb je een hoger toerental nodig als je geen droger gebruikt of geef je het geluidsniveau voorrang in je keuze omdat je in een studio woont. Doordat er vele aanbieders zijn met verschillende onderscheidende technieken zal er zeker een wasmachine zijn die helemaal aan je wensen zal voldoen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!