Een wasmand is zo’n ding waar je niet op zit te wachten maar je kunt ook niet zonder. Wij hebben er hier in huis vier: twee wasmanden voor schone was en twee wasmanden voor vuile was (eentje voor de 60-graden was en eentje voor de 30-graden was). De wasmanden voor schone was verschillen van die voor vuile was doordat ze een deksel hebben, en rechtop staan en niet, zoals de wasmanden voor schone was, liggend. Maar nu komt het: er is een wasmand kapot (vraag niet hoe, maar als je ergens niet bij kunt gebruik dan liever een keukentrapje) en we moeten een nieuwe. En nu vroeg ik me af: wat is er zoal te koop, op het gebied van wasmanden? In dit artikel bekijken we het resultaat van de zoektocht naar wasmanden.
Best verkochte wasmand
Nince Wasmand - 141L - Groot formaat - Stoffen Wasmand met Deksel - Sterk materiaal - Wassorteerder
€33,25 Op Voorraad
Direct naar: Wasmanden met vakken – Waszakken – Wasboxen – Opvouwbare wasmanden – Heupwasmanden – Wasmanden met 3 vakken – Wasmanden op poten
Wasmanden: Inhoudelijke types
Wasmanden worden over het algemeen aangeduid met hun inhoud in liters. Dit is de capaciteit van de wasmand als je deze zou kunnen vullen met water. Een wasmand met een inhoud van 45 liter zou dus, in theorie, 45 liter water kunnen bevatten (maar dat zou ik dan weer niet zelf gaan uitproberen). Wasmanden met een inhoud van ongeveer 50 a 60 liter zijn de meest gangbare maar daarbij geldt wel dat veel van dat soort wasmanden uitgerust zijn met twee of drie vakken, van 20-50 liter per vak als het gaat om wassorteerders. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten wasmanden:
De Wassorteerder wasmand
De wassorteerder is de populairste wasmand en heet in de volksmond gewoon een wasmand met vakken. Dit handige ding is een geweldige aanvulling op je wasroutine. Het is een soort wasmand met meerdere compartimenten of zakken, meestal twee tot vier, waarin je je wasgoed kunt sorteren op kleur, wasprogramma, stof of type.
Dit maakt het supermakkelijk om je vuile was gescheiden te houden, zodat je niet per ongeluk die mooie witte blouse bij je gekleurde handdoeken gooit en alles verpest (nouja; de kleur van je blouse). Het bespaart je tijd bij het sorteren voordat je de wasmachine inschakelt.
Een ruimer overzicht van wassorteerders vind je hier>>
De Wasbox wasmand
De Wasbox is ook een zeer populair type wasmand en is een handige en ruime wasmand die perfect is voor het verzamelen van je vuile was. Hij heeft meestal een rechthoekige vorm en is gemaakt van duurzaam materiaal zoals kunststof, stof of zelfs hout. De wasbox is dus in feite gelijk aan de wassorteerder, maar dan met maar één vak.
Wat de wasbox echt speciaal maakt, is dat hij vaak een deksel heeft. Dit deksel helpt om vuile was uit het zicht te houden en voorkomt dat geurtjes zich verspreiden in je badkamer, wasruimte of slaapkamer. Sommige modellen hebben ook handige handvatten of wieltjes, waardoor je de wasmand gemakkelijk kunt verplaatsen, zelfs als hij vol zit met vuile was.
De wasbox is een praktische keuze als je je vuile was netjes wilt houden en wilt voorkomen dat je kledingstukken overal verspreid liggen. Je kunt er gewoon al je vuile was in gooien en het deksel erop doen totdat je klaar bent om te wassen.
Een ruimer overzicht van wasboxen vind je hier>>
De Waszak wasmand
De Waszak Wasmand is een handige oplossing om je vuile was te verzamelen en te transporteren. Het bestaat uit een waszak die in een frame of een mand past, en dit maakt het een flexibele en ruimtebesparende oplossing voor de was.
De waszak zelf is meestal gemaakt van duurzaam stofmateriaal en kan gemakkelijk worden verwijderd wanneer je klaar bent om te wassen. Dit betekent dat je niet de hele mand hoeft te tillen of om te keren om je was eruit te krijgen. Het bespaart je dus tijd en moeite en heeft als extra voordeel dat de zak zelf ook gewassen kan worden.
Sommige waszakken hebben ook handvatten, zodat je de waszak gemakkelijk kunt dragen, zelfs als hij vol zit. Dit maakt het handig om je vuile was van de slaapkamer naar de wasmachine te brengen, bijvoorbeeld.
Een ruimer overzicht van waszakken vind je hier>>
De Opvouwbare wasmand
De opvouwbare wasmand is wat minder populair maar is toch echt een handig ding. Het is precies zoals het klinkt – een wasmand die je kunt opvouwen wanneer je hem niet gebruikt. Dus eigenlijk gelijk aan de waszak wasmand, maar dan zonder frame.
Wat zo geweldig is aan de opvouwbare wasmand, is dat hij weinig ruimte in beslag neemt als je hem niet nodig hebt. Dus, als je klaar bent met je was en je wilt de wasmand opbergen, kun je hem gewoon opvouwen tot een compact formaat dat gemakkelijk in een kast of achter een deur past.
Deze wasmanden zijn meestal gemaakt van duurzaam materiaal zoals kunststof of stof en hebben vaak handige handvatten om het dragen te vergemakkelijken. Dus, als je in een kleine ruimte woont of gewoon ruimte wilt besparen, is de opvouwbare wasmand een slimme keuze.
Het is ook handig om mee te nemen als je op reis gaat, omdat je het gemakkelijk in je koffer kunt stoppen. Dus, als je op zoek bent naar een wasmand die flexibel en ruimtebesparend is, is de opvouwbare wasmand zeker iets om te overwegen.
Een ruimer overzicht van opvouwbare wasmanden vind je hier>>
De Heupwasmand
De heupwasmand is de traditionele wasmand die je naast je draagt, tegen je heup aan, vandaar de naam. De heupwasmand is meestal compact van formaat en kan zowel voor het verzamelen van vuile was als voor het dragen van schone was worden gebruikt. Je plaatst dit type wasmand eenvoudig vóór de wasmachine zodat je de schone was uit de wasmachine kunt trekken – zo de wasmand in.
Dit type wasmand heeft geen deksel maar meestal wel op vier plekken handvatten zodat je de wasmand zowel in de lengte als de breedte kunt dragen (handig bij de trap op of aflopen). Bij ons in huis is de heupwasmand het type wasmand voor het vervoeren van schone was naar het wasrek, en van het wasrek naar de plek om de was op te vouwen (vaak voor de TV maar dan duurt het wel langer voordat het klaar is meestal…)
Een ruimer overzicht van heupwasmanden vind je hier>>
Welke wasmand kiezen?
Als je nog geen enkele wasmand hebt dan is de meest voor de hand liggende keuze een wassorteerder wasmand, omdat je hierin je vuile was direct kunt sorteren (scheelt een hoop werk tijdens het wassen zelf) en je kunt de vuile was netjes uit het zicht wegzetten, vaak met een deksel erop. Je kunt hier ook kiezen voor een wasbox (met één vak) en daar dan twee exemplaren van gebruiken, zodat je er eenvoud één mee kunt nemen naar de wasmachine en de ander laten staan.
Als je dan de was hebt gedaan dan zit je met schone was die je gaat ophangen (of in de wasdroger stoppen, dat kan ook nog). Om de schone was te vervoeren gebruik je het liefst een heupwasmand: je trekt de schone was zo uit de machine de wasmand in, en draagt deze dan naar het wasrek of de waslijn. Als je twee heupwasmanden gaat gebruiken, kies dan voor twee identieke modellen (kleur mag natuurlijk wel verschillen) zodat je ze in elkaar kunt stapelen als ze leeg zijn – scheelt ruimte.
Je kunt elk van deze typen wasmanden ook vervangen door een waszak of opvouwbare wasmand, en dat is, zeker als de ruimtes niet al te groot zijn, een goed idee, want wasmanden nemen nu eenmaal veel ruimte in beslag.
Kortom: Bekijk was in je wasroutine past en welk maat wasmand in je woning past – maak dan de keuze voor de juiste wasmand.
Bekijk hieronder een overzicht van wasmanden bij verschillende aanbieders:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!