Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

      • Gerrit-Jan Zwiggelaar zegt

        wanneer de bodem van de pan bestaat uit verschillende materialen trekken pannen krom, zelfs le crueset. Maximaal stand 8, dus wordt nooit echt heet. Dan is een volledig stalen pan beter

        • Florian zegt

          Klopt: doordat verschillende metalen bij verschillende temperaturen uitzetten/krimpen zal de pan onherroepelijk kromtrekken. Het feit of pannen ‘kromtrekken’ of niet is voor koken op inductie echter veel minder relevant dan voor keramisch koken, immers: magnetisme werkt ook op kromme metalen. Daarnaast is ‘stand 8’ niet voor elke inductiekookplaat hetzelfde: bij kookplaten met maximaal 9 standen is stand 8 de één-na-hoogste stand, dus dan wordt de pan echt wel heet.

          De beste koekenpannen voor eigenlijk elke warmtebron zijn plaatstalen of gietijzeren modellen, zonder kunstmatige anti-aanbaklaag. Behandel ze goed (geen vaatwasser maar handwas, geen zeepsop maar heet water, goed drogen), warm ze geleidelijk op en gebruik houten gereedschap met voldoende vet in de pan en je hebt pannen voor het leven. Maar de realiteit is dat heel veel consumenten graag een lichte aluminium koekenpan willen met kunstmatige anti-aanbaklaag, simpelweg omdat het gewoon makkelijker is in gebruik. Ze nemen de nadelen dan graag voor lief.

          Kromtrekken is alleen echt relevant bij koken op een keramische kookplaat, want dan wordt de pan minder efficient, maar een beetje kromme pan is bij andere vormen van koken alleen storend omdat je eitje dan voornamelijk op een bepaalde plek in de pan wil liggen (daar waar het laagste punt is) en als je pan dusdanig vervormd is dat je hier last van gaat krijgen dan is het wellicht tijd voor een nieuwe pan. Opwarmen zal hij echter nog prima doen, zeker op inductie, en zeker als het een beetje een kwaliteitsproduct is.

          • Luke zegt

            Het punt wat je maakt dat gietijzeren pannen de beste zijn ben ik het mee eens. Maar zitten ook wel wat punten in je verhaal die niet helemaal kloppen.
            Krommen pannen doen wel degelijk kwaat. De inductie plaat wekt wel al de energie op maar kan deze niet op een goede manier kwijt en gaat hierdoor extra geluiden produceren en de voedings pcbs in de apparaaten slijten hierdoor extra snel. Vandaar ook nooit pannen gebruiken die op een andere hittebronnen zijn gebruikt.

            Mvg

          • Florian zegt

            Hoi Luke,

            Dank voor je reactie op mijn bericht, ik waardeer je inzicht in de materie en vind het fijn dat je de tijd neemt je kennis met ons en onze lezers te delen.

            Inhoudelijk:

            De vervorming van de panbodem is meestal zo minimaal dat het voor de functionaliteit niets uitmaakt. Natuurlijk: als de pan zichtbaar vervormd is, als je niet normaal een ei kunt bakken in de pan omdat hij niet plat genoeg is, ja dan is de pan eigenlijk afgeschreven, want je kunt er niet normaal in bakken, de pan is niet stabiel en kan glijden/vallen, en zoals jij zegt: de kookplaat kan zijn energie niet voldoende ‘kwijt’ in het metaal van de pan.

            Maar: veruit de meeste pannen zullen niet op die manier vervormen, en de minimale vervorming die wel optreedt bij gebruik op gas, zal alleen de functionaliteit bij een keramische kookplaat negatief beinvloeden, immers: bij keramisch koken wordt warmte via direct plaat-pancontact overgedragen, sluit de panbodem niet direct aan op de kookplaat dan zal de warmte niet voldoende kunnen worden overgegeven. Bij inductie gaat de overdracht ‘door de lucht’, dus is minimale vervorming van de panbodem veel minder relevant.

            Natuurlijk: perfect plat is beter dan niet-perfect plat, maar minimale vervorming speelt nauwelijks een rol. Wat een veel grotere rol speelt is op welke manier de fabrikant van de pan magnetiseerbaar metaal in de panbodem heeft verwerkt (bij een pan van aluminium of RVS). Is dit een O-vorm in de bodem (komt heel veel voor)? Of een volledig gevulde O maar is deze gevulde O niet volledig vullend over de gehele bodem (komt ook heel veel voor)? Dus: als jouw pan van gietijzxer is, dan is hij volledig magnetiseerbaar, is hij dan iets vervormd en kan de kookplaat daardoor zijn energie iets lastiger kwijt in de pan? Dan is dat sub-optimaal. Maar is jouw pan van aluminium (niet magnetiseerbaar) en zit er slechts een ongevulde O-vormig stuk magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan? Dan kan de kookplaat zijn energie nog veel minder goed kwijt in de pan, immers: er is veel minder magnetiseerbaar metaal dan bij de gietijzeren (iets vervormde) pan.

            Om het anders te verwoorden: We nemen twee koekenpannen van gelijke afmeting.
            Een gietijzeren pan is 100% magnetiseerbaar, laten we stellen dat hij door eerder gebruik op gas vervormd is en nu nog maar 95% magnetiseerbaar (hij is dus flink vervormd: de kookplaat kan 5% van het materiaal niet meer ‘bereiken’). We zetten daarnaast een gloednieuwe goedkope koekenpan van aluminium, met een prachtig glimmende anti-aanbaklaag. Volgens de fabrikant is deze pan ‘Geschikt voor inductie”. Maar in de praktijk is er een O-vorminge gietijzeren ring in de bodem van deze nieuwe pan geplaatst om hem te laten werken op inductie, en het magnetiseerbare materiaal dekt slechts 50% van de panbodem.

            De kookplaat gaat nu beide pannen voorzien van energie:
            In de ‘oude’ vervormde gietijzeren pan kan hij 95% van zijn energie kwijt, immers: deze was eerder op gas gebruikt en stevig vervormd. In de nieuwe koekenpan kan hij slechts 50% van zijn energie kwijt, immers: de bodem van deze nieuwe pan is voorzien van magnetiseerbaar metaal dat slechts 50% van de bodem bedekt.

            Welke koekenpan zal nu beter presteren/eerder opwarmen/de PCB’s minder hard laten slijten: de oude vervormde gietijzeren pan of de nieuwe volledig vlakke pan?

            In een ideale wereld zouden fabrikanten vermelden hoeveel magnetiseerbaar metaal verwerkt is in de bodem van hun pannen, zodat je als consument kunt kiezen: koop ik een goedkope pan die niet optimaal werkt maar die weinig kost bij aanschaf, of koop ik een duurdere pan waarvan de bodem vrijwel over het volledige oppervlak is voorzien van magnetiseerbaar metaal zodat de pan snel opwarmt, de kookplaat minder geluid maakt en ook minder snel slijt, maar de pan kost wel wat meer?

            Samenvattend: ik ben het met je eens dat perfect vlak (niet eerder op andere warmtebron gebruikt) het beste is, maar in de praktijk is een niet perfect vlakke gietijzeren pan altijd nog beter dan een nieuwe aluminium pan waar door de fabrikant een stukje magnetiseerbaar metaal in de bodem is geplaatst zodat hij op de meeste kookplaten warm wordt. Los hiervan speelt ook nog dat een aluminium/RVS pan extra zal vervormen doordat het magnetiseerbare metaal sneller opwarmt dan het andere materiaal in de panbodem, dit is een vaak gehoorde klacht. Dus mensen die een nieuwe koekenpan kopen en deze alleen op inductie gebruiken lopen geregeld tegen het probleem aan dat hun pan vervormt. Niet door gebruik op gas, maar simpelweg doordat hun inductiekookplaat de pan niet gelijkmatig verwarmt (doordat het magnetiseerbare metaal niet verwerkt is in de gehele bodem), waardoor deze vervormt. Dus ook het ‘alleen gebruiken op één soort warmtebron’ advies biedt geen garanties.

            Ik hoop dat mijn uitleg wat meer licht werpt op mijn stellig dat lichte vervorming van een gietijzeren of plaatstalen pan voor inductie niet zo veel uitmaakt.

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.