Dat koken op gas niet meer zo normaal is als het 10 jaar geleden was (en waarschijnlijk nooit meer gaat worden), daarvan zijn veel Nederlanders inmiddels wel overtuigd. We moeten elektrisch gaan koken, en hoewel velen dit al doen is het toch niet zo duidelijk allemaal, want met ‘elektrisch koken’ ben je er nog niet: er zijn verschillende vormen van elektrisch koken. De belangrijkste twee zijn keramisch en inductie, maar wat is het verschil tussen deze twee populaire vormen van koken?
Wat is het verschil tussen keramisch en inductie?
Laten we beide vormen van koken eens met elkaar vergelijken:
- De keramische kookplaaat is een vlakke vitrokeramische glasplaat met daaronder warmtespiralen in een metalen fram. Deze spiralen worden letterlijk gloeiend heet doordat er veel energie doorheen gaat. De warmte van deze spiralen wordt door de glasplaat overgenomen en de pan die je op deze plaat zet neemt op zijn beurt de warmte weer over van de keramische glasplaat.
- De inductie kookplaat is een vitrokeramische glasplaat met daaronder spoelen van koperdraad in een metalen frame. Zodra de spoelen onder spanning komen vormen zij een magnetisch veld met de metalen pan die op de plaat staat. Door de richting van dit magnetisch veld (de polen) razendsnel te wisselen ontstaat wrijving in het metaal van de pan, en hierdoor warmt deze op.
UIiterlijk verschil keramisch en inductie
Op het eerste gezicht kan je aan een kookplaat niet direct zien of het een keramische kookplaat is of een inductie kookplaat, maar als je kijkt naar de kookzones als de platen aan staan dan zie je het wel: de spiralen onder de keramische kookplaat worden roodgloeiend en de plaat voelt heet aan. De inductie kookplaat blijft koel en zal alleen warm worden als de pan die er op staat ook warm wordt. Ook hebben de meeste inductie kookplaten meer functies dan keramische kookplaten, zoals flexzones, maar de bediening en de platen zelf zien er vrijwel hetzelfde uit.
Een ander duidelijk verschil tussen keramisch en inductie is dat keramische kookplaten alleen als inbouwkookplaten worden verkocht, en dat inductie kookplaten ook als vrijstaande (losstaande) modellen beschikbaar zijn. Keramische kookplaten zijn er dan ook met 3 tot 6 kookzones, inductie kookplaten zijn er in uitvoeringen van 1, 2 en 4 kookzones (vrijstaand) en 3 tot 6 kookzones (inbouw) en alle varianten daartussen.
Verschillen in gebruik keramisch en inductie
In gebruik betekent dit verschil dat bij keramisch koken de extra warmte die in de kookplaat ‘gaat zitten’ verloren energie betekent, en ook alle warmte die vanaf de plaat omhoog gaat is verloren warmte. Bij inductie wordt alleen de pan zelf opgewarmd dus is er veel minder verlies. Ook is de opwekking van warmte in de pan directer en sneller bij inductie dan bij keramisch en kunnen inductie kookplaten beschikken over flexzones: een manier om kookzones te koppelen tot één grote kookzone, en bestaan er zelfs inductie kookplaten waarbij de gehele plaat één grote kookzone is; zet je pan neer waar je wilt. Zowel keramische kookplaten als inductie kookplaten worden uitgerust met ventilatoren om overtollige warmte af te voeren vanuit de kookplaat. Deze ventilatoren kunnen hoorbaar zijn (maar komen meestal niet boven het geluid van de afzuigkap uit).
Voor- en nadelen keramisch en inductie
Zowel de keramische als de inductie kookplaat hebben het voordeel dat ze volledig vlak zijn, dus je kunt de platen na gebruik gemakkelijk met een doek afnemen. Bij keramisch is het wel zo dat de plaat zeer heet kan worden, dus wachten met reinigen is zeker aan te raden. Ook kan voedsel dat op de plaat gemorst wordt inbranden in de keramische kookplaat (het bakt er letterlijk in), dit komt bij inductie niet voor omdat deze plaat zelf niet wordt verhit, enkel wat restwarmte van de pan zal de plaat wat opwarmen. Je kunt de inductie plaat dus ook vrijwel direct na gebruik reinigen. Beiden zijn echter altijd nog beter reinigbaar dan gasfornuizen.
Bij inductie is er (afhankelijk van de kwaliteit van de kookplaat en de pannen) soms sprake van wat geluid; een soort tjirpend geluid dat door de spoelen wordt geproduceerd.
Ook heb je voor zowel keramisch als inductie koken een Perilex-aansluiting nodig; dit is een stopcontact met een groter vermogen dan een normaal stopcontact, en deze aansluiting dient door een professional te worden gedaan. Afhankelijk van het vermogen van de kookplaat spreken we dan over een 2-fasen kookgroep of een 3-fasen krachtgroep.
Bekijk hier een overzicht van inbouw inductie kookplaten of hier een overzicht van vrijstaande inductie kookplaten. Keramische kookplaten vind je hier.
Niet overtuigd en heb je vragen over inductie koken? Lees dan hier verder over veelvoorkomende misverstanden over koken op inductie.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!