Op kantoor hebben we de koffie- en de thee-collega’s. De koffie-collega is over het algemeen een rustige man die je bedankt als je koffie voor hem hebt ingeschonken. De thee-collega is over het algemeen een wat drukke vrouw die, als je vraagt of ze thee wil, wat moeilijk tot een “…eh ja maar…” komt. Wat blijkt: koffie is koffie, maar thee is groen, rooibos, wit, zwart of kruiden. En waag het niet de verschillende soorten en de smaken in deze verschillende soorten door elkaar te halen en de verkeerde soort en smaak-combinatie bij de thee-collega neer te zetten… Maar hoe zit dat eigenlijk met thee, en weet de drinker wel wat voor thee ze drinkt?
Ondanks hun grote onderlinge verschillen zijn witte, groene, zwarte, Pu-Erh en Oolong thee allemaal afkomstig van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Het verschil zit hem in de manier waarop de blaadjes bewerkt worden. Hieronder worden de verschillende theesoorten opgelijst van het minst bewerkt naar het meest bewerkt:
Witte thee is amper of niet gefermenteerd en dus ook bijna niet bewerkt. Zowel witte als groene thee worden niet geoxideerd: in plaats van de blaadjes te kneuzen om vrij spel te geven aan de lucht, worden theeblaadjes net gekoesterd opdat deze niet zouden beginnen te ‘roesten’. Het verschil in groene en witte thee zit hem in de soorten blaadjes die gebruikt worden: voor witte thee worden enkel de allerjongste scheutjes gebruikt. Hierdoor is witte thee het “puurste” en bevat ze nog alle natuurlijke antioxidanten. Bovendien is witte thee zeer goed voor de huid, verkleurt deze soort je tanden niet en is het goed voor mensen met (kans op) diabetes. De theesoort bevat ook amper cafeïne, maar heeft daarnaast ook niet zoveel smaak of kleur.
Groene thee wordt alom geprezen om zijn “gezonde” karakter maar de reden hiervoor is voornamelijk dezelfde als die van witte thee: de blaadjes worden amper geoxideerd en worden om dat te voorkomen gewokt (China) of gestoomd (Japan). Groene thee zit daarnaast boordevol catechinen (waaronder EGCG en ECGC) die een antioxiderende werking hebben, het metabolisme stimuleren en vetverbranding in de hand zouden werken.
Oolong thee wordt gedeeltelijk gefermenteerd en krijgt nog een extra stap waarin de blaadjes gekneusd of geschud worden waardoor er meer smaken vrijkomen. Oolong thee kan donkergroen tot zwart zijn en heeft een meer bloemige smaak. Oolong bevat ook meer cafeïne maar ook minder antioxidanten dan groene of witte thee.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten. Deze theesoort zou dan weer wel goed zijn voor het verlagen van cholesterol en osteoporose en zou je immuunsysteem versterken, omdat de theanine in de thee een uniek aminozuur bevat dat bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt.
Lees verder: Wat is het verschil tussen witte, zwarte en groene thee?
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!