Veel mensen koken in Nederland op gas: sinds jaar en dag is koken op gas in ons land de norm. Maar dat is rap aan het veranderen; door het afschalen van de gaswinning in Groningen en de nadelen van de afhankelijkheid voor gas van andere landen, kijken veel mensen naar alternatieven. Koken op elektra, en dan het liefste op inductie want dat is de meest efficiënte (zuinige) vorm van elektrisch koken. Hiervoor heb je een inductie kookplaat nodig. Maar wat is ’n inductie kookplaat eigenlijk?
Wat is ’n inductie kookplaat?
Een inductie kookplaat is een kookplaat die volledig vlak is (makkelijk met schoonmaken), waarop je pannen zet met voedsel om te koken. Je zet de pannen op de kookzones; meestal aangegeven met een cirkel of een kruis op de plaat. De pannen worden warm doordat de gebruiker de kookzones inschakelt via het bedieningspaneel aan de voorkant of zijkant van de kookplaat. Na inschakeling ontstaat een onzichtbaar magnetisch veld met de pan, en zal de pan opwarmen. Je kunt het vermogen hoger en lager zetten, je kunt een kookwekker instellen per ‘pit’ (kookzone), je kunt een warmhoud-stand inschakelen (‘4 minuten laten koken op 100 graden’ voor je eitjes bijvoorbeeld) en na gebruik schakelt de kookplaat vanzelf uit als jij de pan ervan afhaalt of je zet de kookplaat handmatig uit.
Soorten inductie kookplaten
We onderscheiden twee hoofdsoorten inductie kookplaten:
- De inbouw inductie kookplaat – wordt in het werkblad (aanrecht) geplaatst en aangesloten met een Perilex-stekker op een 2-fasen kookgroep, of met een Perilex-stekker op een 3-fasen kookgroep. Is verkrijgbaar in verschillende breedtes; hoe breder de kookplaat hoe meer ruimte om te koken. Hoe groter de kookplaat hoe meer vermogen ze doorgaans kunnen gebruiken en dus hoe meer pannen je tegelijkertijd kunt gebruiken.
- De vrijstaande inductie kookplaat – Wordt op het werkblad (aanrecht) geplaatst en kan eenvoudig verplaatst worden, wordt aangesloten met een normale Schiko/Gardy stekker met aarding. Vrijstaande inductie kookplaten worden verkocht in de varianten 1-kookzone, 2-kookzones en 4-kookzones. De vrijstaande inductie kookplaten zijn door hun aansluiting met ‘normale stekker’ beperkt in hun vermogen en bij gebruik van méér dan twee pannen tegelijkertijd (op inductiekookplaten met 4 kookzones) treedt een ‘power management functie’ in werking, die het beschikbare vermogen over de gebruikte kookzones verdeelt.
Er bestaan ook inductie fornuizen; deze zijn minder populair dan inductie kookplaten maar zeker de moeite van het bekijken waard.
Voordelen van de inductie kookplaat
De grote voordelen van koken op een inductie kookplaat zijn dat je zeer snel kunt koken (het is de snelste manier van koken), dat je zeer efficiënt kunt koken (het is de manier van koken waarbij het minste verlies van energie optreedt), dat het de minst gevaarlijke manier van koken is (er is geen open vuur zoals bij koken op gas, en de kookplaat zelf wordt nauwelijks heet, wat we wel zien gebeuren bij de andere kookplaten).
Inductie koken – Een vorm van elektrisch koken
Geen gas, dus dan koken op elektra. We onderscheiden vier vormen van elektrisch koken:
- De klassieke kookplaat – ronde plaatje op een metalen blad. De zwarte plaatje worden heet en de pan die je op deze plaatjes zet wordt daardoor ook warm. Warmte wordt vanaf de hete plaatjes overgenomen in de bodem van de pan, middels direct contact.
- De keramische kookplaaat – een vlakke vitrokeramische plaat met daaronder warmtespiralen. Deze spiralen worden letterlijk gloeiend heet. De warmte van deze spiralen wordt door de glasplaat overgenomen en de pan die je op deze plaat zet neemt op zijn beurt de warmte weer over van de keramische glasplaat.
- De halogeen kookplaat – een vlakke glasplaat met daaronder halogeenlampen. Halogeenlampen worden zeer heet en deze warmte wordt door de glasplaat overgenomen. De pannen die op de glasplaat staan nemen de warmte dan weer over vanaf de glasplaat.
- De inductie kookplaat – Een vitrokeramische glasplaat met daaronder spoelen van koperdraad. Zodra de spoelen onder spanning komen vormen zij een magnetisch veld met de metalen pan die op de plaat staat. Door de richting van dit magnetisch veld (de polen) razendsnel te wisselen ontstaat wrijving in het metaal van de pan, en hierdoor warmt deze op.
De inductie kookplaat ziet er dus uit zoals de meeste andere kookplaten, maar hij werkt heel anders. Dit merk je aan de snelheid in gebruik en het feit dat je energierekening lager is dan bij de andere vormen van koken. Ook kun je de inductie kookplaat na gebruik eenvoudig afnemen met een natte doek: hij is niet heet en zo weer schoon.
Bekijk hier een overzicht van inbouw inductie kookplaten of hier een overzicht van vrijstaande inductie kookplaten.
Niet overtuigd en heb je vragen over inductie koken? Lees dan hier verder over veelvoorkomende misverstanden over koken op inductie.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!