Nu veel huishoudens willen overschakelen van gas naar inductie koken is de vraag natuurlijk: Wat kost een inductie kookplaat? Want de prijs is belangrijk, zeker als het gaat om grote aankopen die ook nog eens veel invloed hebben op de dagelijkse manier van koken. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten inductie kookplaten en de prijzen die daarbij horen. Ook bespreken we het verschil in verbruik tussen koken op gas en koken op inductie en hoe inductie koken zuiniger is dan koken op gas.
Wat is een inductie kookplaat?
Op een inductiekookplaat kun je voedsel bereiden (‘koken’), net als op een gasfornuis of keramische kookplaat. Het verschil is echter dat de inductie kookplaat voor warmte in plaats van een gasvlam (gasfornuis) of een warmtespiraal (keramische kookplaat) een aantal spoelen gebruikt om een magnetisch veld te creëren dat warmte in de pan laat ontstaan. De inductie kookplaat gebruikt dus elektriciteit in plaats van gas, en in plaats van dat er warmte in de kookplaat wordt gecreërd, wordt warmte in de bodem van de pan opgewekt.
Efficiënt
Bij het gasfornuis kan je voelen dat veel warmte langs de pan zo de afzuigkap in verdwijnt. Koken op gas is dan ook geen efficiënte manier van koken. Bij de keramische kookplaat merk je dat veel warmte in de kookplaat zelf blijft ‘hangen’; de glazen plaat wordt bijvoorbeeld heel erg warm, en alle warmte die niet in de pan terecht komt is ook verloren energie. Bij inductie wordt de warmte echt in de pan opgewekt, en dus is het verlies aan energie veel minder bij inductie dan bij gas, en ook minder dan bij keramisch koken.
Er zijn nog andere voordelen als het gaat om inductie koken: het is sneller dan koken op gas en keramisch, je kunt de temperatuur directer regelen en na afloop is het eenvoudig de kookplaat te reinigen door er een vochtig doekje over te halen.
Wat kost een inductie kookplaat?
Veel voordelen dus bij koken op inductie, maar wat kost een inductie kookplaat? We onderscheiden twee hoofdsoorten inductie kookplaten: de losstaande of vrijstaande inductiekookplaat, en de inbouw inductie kookplaat.
Wat kost een losstaande inductie kookplaat?
Een losstaande inductie kookplaat is een inductie kookplaat met maximaal vier kookzones (‘pitten’) en deze kookplaat kan je zelf plaatsen waar je wilt: op je aanrecht of op tafel bijvoorbeeld. De losstaande inductie kookplaten zijn verkrijgbaar als éénpits, tweepits en vierpits uitvoeringen en kosten tussen 50 euro voor éénpits kookplaten tot 550 euro voor vierpits modellen. Je kunt er voor kiezen om, in plaats van één vierpits inductie kookplaat, twee tweepits modellen te kopen; op die manier ben je flexibel met plaatsen, heb je meer vermogen ter beschikking en berg je gemakkelijk een kookplaat op als je maar twee pitten nodig hebt. Ook voor het op tafel plaatsen (warmhouden van soepen en sauzen bijvoorbeeld) kan het hebben van twee tweepits kookplaten handig zijn. En twee tweepits kosten meestal hetzelfde of minder dan één vierpits.
De vrijstaande inductie kookplaten worden meestal* aangesloten met een ‘normale’ Gardy/Schuko stekker op een geaard stopcontact. Dit betekent dat je geen extra kosten hebt voor installatie; je kunt hem overal plaatsen waar een geaard stopcontact in de buurt is. Het nadeel is dat een vrijstaande inductie kookplaat dan een maximaal vermogen van ~3500 Watt heeft, waardoor bij gebruik van meerdere kookzones (‘pitten’) tegelijkertijd het apparaat het vermogen zal verdelen over de actieve pitten, wat als ‘pendelen’ wordt ervaren door gebruikers. Deze beperking op gebied van vermogen speelt echter alleen bij de vierpits inductie kookplaten die worden aangesloten met normale stekker; de enkele modellen die met Perilex (2-fasen) stekker worden aangesloten kennen dit probleem niet. Bij de éénpits en tweepits kookplaten met normale stekker speelt het pendel-probleem ook niet.
Wat kost een inbouw inductie kookplaat?
Inbouw inductie kookplaten zijn de meest gangbare inductie kookplaten en zijn zeer breed verkrijgbaar: van eenvoudige vierpits modellen tot uitgebreide zespits modellen met alle toeters en bellen die je je maar kunt voorstellen. Maar toeters en bellen zijn niet goedkoop: voor een eenvoudige vierpits inductiekookplaat betaal je zo’n 200 euro, maar de meest uitgebreide modellen kunnen wel 2500 euro kosten. Als we kijken naar het aantal kookzones (‘pitten’) dan geldt: hoe meer pitten hoe groter de kookplaat, maar er zijn uitzonderingen. Zo bestaan er inbouw inductie kookplaten met maar één kookzone, maar dit is dan een hele grote kookzone waar je zo veel pannen op kunt zetten als er fysiek op passen, dit is dan een grote flexzone. Er bestaan ook modellen die twee flexzones hebben, en daarop kun je dan verschillende pannen zetten op de gehele zone. Dit zijn de duurdere kookplaten. De meeste modellen worden geleverd met vier kookzones, iets minder modellen met vijf kookzones en daarna loopt het aanbod snel terug. De prijs zit ‘em voornamelijk in de functies: flexzones zijn duur, koppeling met een afzuigkap is duur en ingebouwde afzuiging is duur. De overigen opties (pangrootteherkenning, braadzone, timers, overkookbeveiliging, etc.) zijn bij de wat luxere kookplaten standaard. Voor 1000 euro koop je een hele populaire en goed presterende inbouw inductie kookplaat van een goed aangeschreven merk. Wil je méér luxe dan gaat de prijs omhoog.
De meeste inbouw inductie kookplaten worden aangesloten met een 2-fasen Perilex stekker of zelfs met een 3-fasen perilex stekker. De 2-fasen modellen moeten worden gevoed met een kookgroep in de meterkast, de 3-fasen modellen vereisen een krachtgroep. Deze speciale groepen bieden de kookplaat meer vermogen, en het probleem zoals beschreven bij de vrijstaande vierpits inductie kookplaten hierboven speelt dan ook niet bij de inbouw modellen. Het laten aanleggen van deze stopcontacten en groep kan kostbaar zijn, afhankelijk van wat er reeds aanwezig is in de woning. Maar deze kosten dien je wel op te tellen bij de aanschaf van de inductie kookplaat.
Inductie fornuis
Er zijn ook inductie fornuizen: inductie kookplaten met daaronder een oven. Je lees hier meer over inductie fornuizen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!