Als je pitig eet dan drink je water, of bier, of limonade kreeg ik laatst als tip. Maar dit blijken geen goede tips; ze werken niet tegen te pittig eten. Om te weten wat wel werkt hebben we gelukkig de wetenschap. Ook het brandende gevoel in de mond na het eten van pittig voedsel blijkt toe te kunnen worden geschreven aan bepaalde stoffen, en het is dan een kwestie van bekijken op welke manier die stoffen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Leer hieronder hoe en waarmee.
Ook al weten we dat we er achteraf, wanneer onze mond in brand staat, vaak spijt van krijgen, toch kunnen we het niet laten om pittig voedsel te eten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dat branderige gevoel weg te nemen. Wat in ieder geval niet helpt, is het drinken van een koud glas water, limonade of bier.
De olie in de pepers en scherpe kruiden lost niet op in water, maar verspreidt zich juist nog meer door je mond waardoor de pijn alleen maar erger wordt. Alcohol kan trouwens wel helpen, maar het percentage in bier is lang niet hoog genoeg.
Wat helpt dan wel?
1. Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter en kaas. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken.
2. Brood, rijst, aardappelen en andere voedingsmiddelen met veel zetmeel. Zetmeel zorgt voor een soort afscheiding tussen de capsaïcine en je mond waardoor je de pijn minder voelt.
3. Suiker breekt capsaïcine niet af, maar leidt de aandacht van je zintuigen tijdelijk af. Het werkt minder goed dan zuivelproducten, maar wanneer je die niet bij de hand hebt is het een bruikbaar alternatief. Bedek je tong een tijdje met een laagje suiker en spuug het daarna weer uit.
4. Citroen, limoen, sinaasappel en ananas: het zuur in deze vruchten helpt om het effect van de capsaïcine te neutraliseren.
Lees verder: Wat te doen na het eten van pittig voedsel?
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!