Koken is improviseren, want je hebt niet alles in huis voor het gerecht dat je wilt maken, je krijgt gasten die iets niet willen of kunnen eten, of je wilt gewoon eens iets anders proberen, want zo worden de lekkerste gerechten uitgevonden. Maar wat zijn alternatieven voor dat ene ingredient dat je niet in huis hebt of niet wilt gebruiken? Hieronder vind je een verzameling van alternatieven. Onderaan dit bericht kun je jouw alternatieven opschrijven, ik vul dit bericht daar dan mee aan.
Alternatief voor ingredienten
Creme fraiche – Mascarpone – Witte wijn – Rode wijn – Brandy – Rum – Sherry – Kirsch – Cognac – Creme de menthe – Bakpoeder – Zure room – Slagroom – Roomkaas –Zelfrijzend bakmeel – Melk – Yoghurt
Alternatief voor crème fraiche
- Yoghurt (hoe dunner de yoghurt hoe minder je gebruikt)
- Huttekase
- (zure) room (ongeslagen)
- Kokosmelk
- Koffiemelk
Alternatief voor mascarpone
- Ricotta met yoghurt en een beetje honing
- Stevige magere kwark met een paar druppel vanille-extract
Alternatief voor witte wijn
- Witte balsamico azijn (op smaak)
- Appelsap (zelfde hoeveelheid als voorgeschreven wijnhoeveelheid)
- Appeldiksap verdund met water (zelfde hoeveelheid als voorgeschreven wijnhoeveelheid)
Alternatief voor rode wijn
- Rode balsamico azijn
- Rode wijnazijn
- Blauwe druivensap met een beetje citroen
Alternatief voor brandy / Brandewijn:
- Appelsap
- Peren siroop
- perzik siroop
Alternatief voor rum:
- Ananassap
- siroop met amandel extract
Alternatief voor sherry:
- Sinasappel
- ananassap
Alternatief voor kirsch:
- Kersensap
- Kersensiroop
- druivensap
Alternatief voor cognac:
- Perziksap
- Abrikozensap
- perensap
Alternatief voor crème de menthe:
- Pepermuntolie met water verdund
- Vermalen pepermunt met een beetje water
- Vermalen muntblaadjes in beetje water smaak laten afgeven dan zeven en water gebruiken
Alternatief bakpoeder
Natriumbicarbonaat (gebruik 25% van de hoeveelheid bakpoeder die je vervangt) +
- Wijnsteenzuur
- Karnemelk of yoghurt
- Azijn of citroensap
- Molasse, rietsuikerstroop of stroop (voor zoete recepten)
Alternatief zure room
- Magere yoghurt (zelfde hoeveelheid)
- Karnemelk of magere yoghurt (75%) met gesmolten boter (25%)
- Creme fraiche
- Citroensap met melk (paar minuten laten staan)
Alternatief voor slagroom
- Volle melk (zelfde hoeveelheid)
- Koffiemelk (zelfde hoeveelheid)
- (Magere) yoghurt met (magere) huttekase (50/50, zelfde hoeveelheid)
- Kookroom/koksroom (zelfde hoeveelheid) (dit is een mager alternatief voor slagroom. Deze room bevat de helft minder vet dan slagroom maar gaat toch niet schiften.)
- Crème fraîche (zelfde hoeveelheid) (magere variant)
Alternatief voor roomkaas
- Margarine en huttekase
Alternatief zelfrijzend bakmeel
- Bloem (250 gram) + bakpoeder of wijnsteenzuur (3 theelepels) + zout (1 theelepel), meng het en je hebt 250 gram zelfrijzend bakmeel
Alternatief melk
- Sojamelk
- Notenmelk
- Rijstmelk
Alternatief yoghurt
- Huttekase (verdund)
- Creme fraiche (verdund)
Reageren op bovenstaand artikel over Alternatief voor ingredienten of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!