Wie ooit echte Amerikaanse cookie heeft geproefd wil voortaan altijd zo’n luchtig koekje. Eenmaal terug in Nederland zoek je je suf naar een zelfde soort koekje maar onze koekjes zijn altijd net een stuk harder en nooit zo lekker chewy. En waarom is dit precies? Het magische antwoord is ‘baking soda’. In al onze Nederlandse baksel gebruiken we bakpoeder wat een andere werking heeft dan baking soda (dus nooit 1 op 1 vervangen!). Baking Soda heeft zuur nodig om te rijzen (denk bijvoorbeeld aan azijn of kwark), zodra je dit toevoegt ontstaan er kleine luchtbelletjes waardoor je baksel nog luchtiger wordt dan met bakpoeder.
Baking Soda, het wondermiddel in en buiten de keuken
Tot voor kort was het nogal een zoektocht om baking soda te vinden. Ik haal de mijne dan ook bij de toko (omdat andere landen nu eenmaal wel al het licht hebben gezien wat betreft dit fantastische product). Deze komt meteen in een vrij grote verpakking waarvan je misschien denkt dat je hier de rest van je leven mee kan doen. Stel dat je nu alleen 1x per jaar die lekkere koekjes wilt bakken heeft dr Oetker nu voor jou de oplossing. Die kleine zakjes die ze bij de supermarkt verkopen met gist, bakpoeder etc die hebben ze nu dan ook met baking soda. Ideaal om eens uit te proberen.
Ben je net zoals ik en heb je al zo’n grote verpakking in je kast staan en houd je van schone tegels in je badkamer dan zit je goed! Schone tegels?? Ja, Baking Soda is namelijk ook perfect schoonmaakmiddel. Nee niet meteen afhaken, dit zou je misschien nog wel eerder moeten proberen dan die koekjes bakken.
Baking soda is een ideaal schuurmiddel. Gebruik een natte spons en strooi hier baking soda op en ga maar eens helemaal los op je tegels en de voegen van de badkamer. Wedden dat je ze nog nooit zo schoon hebt gehad. Op dezelfde manier kan je ook prima je pannen, magnetron, koelkast en wasbak schoonmaken (om hem maar weer even terug de keuken in te halen).
Maar mocht je dan heftig gekookt hebben dan wil het nog wel eens zijn dat er wat dingen zijn gaan stinken. En ja hoor, ook hier komt dit leuke product weer van pas! Strooi het bijvoorbeeld op je snijplank en schrob goed na om geurtjes weg te krijgen. Of zet een bakje in je koelkast en al je nare geurtjes verdwijnen direct (werkt trouwens ook prima in je kledingkast). Zelfs je huisdieren ontkomen er niet aan, borstel je hond of kat met wat soda op de huid en zelfs deze ruiken weer als een lentebriesje!
Nu schijnt het ook nog erg goed te werken als shampoo, tandpasta of gezicht scrub. Deze drie heb ik nog niet uitgeprobeerd en lijkt me dan toch ook wat typischer (vooral die tandpasta), maar ik nodig jullie uit om hier eens mee aan de slag te gaan en ik zie heel graag de resultaten (en foto’s!!) voorbij komen!
Reageren op bovenstaand artikel over Baking Soda, het wondermiddel in en buiten de keuken of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Joke zegt
Als backing soda hetzelfde is als natriumbicarbonaat dan poets ik er al meer dan een jaar mijn tanden mee en de tandarts is zeer te vreden. Je tanden worden witter en voelen schoon en glad aan .ik voeg kokosolie en pepermuntolie toe en pots hier 3x per dag mijn tanden mee.
Anne zegt
I.d.d. Kom je in de USA overal bakingsoda tegen voor allerlei doeleinden. Kijken er raar van op dat je het als Nederlander net kent. Het is niet de soda die we in Nederland gebruiken voor een aantal zelfde huishoudelijke schoonmaak activiteiten. Waar het ook goed tegen werkt is bij maagzuur. 1 kleine afgestreken theelepel bakingsoda in half glas water, doorroeren en opdrinken. Na klein poosje kun je gaan boeren en krijg je opluchting. Hou me ten goede, ik weet niet wat de nadelige effecten zijn van inname bakingsoda voor het lichaam. Dus nooit blijven doen, maagzuur krijgen aanpakken bij de oorzaak is verstandiger.
Olympia zegt
Gebruik de natriumbicarbonaat met mate , b.v. 1 lepelke per dag opgelostt in water . Een Italiaanse arts heeft bevonden dat matig gebruik het uitbreken van bepaalde vormen van kanker voorkomt . Het is o.h.a. goed voor de natuurlijke weerstand . Het is niet goed elke dag de tanden te borstelen met nabica : het tandglazuur wordt er op den duur door aangetast .
Evenveel zout voldoet overigens voor een goed onderhouden en sterk gebit . Wel uitspuwen .
Deze aanwijzingen gelden uiteraard voor een gezond voedingspatroon , voldoende beweging , enz.
EriQ te A zegt
Zuiveringszout / dubbelkoolzure soda / natriumbicarbonaat / E-nr.500 schadelijk voor het gebit? Zeer onwaarschijnlijk!
In chemische zin is er geen enkele aanleiding om aantasting van het tandglazuur hierdoor te veronderstellen.
Tegendeel: hoofdoorzaak van tanderosie is zuur en juist zuur wordt door zuiveringszout geneutraliseerd.
Er zijn zelfs tandpasta’s (o.a. Sensodine) die deze dit zuiveringszout ruim bevatten en waarmee je zonder problemen meermaals dagelijks kunt poetsen.
Hooguit zou je moeten uitkijken met de (nog) niet opgeloste kristallen die een schurend effect hebben, maar ook dit is zeer marginaal.
De oplossing is even simpel als letterlijk: schepje zuiveringszout met een slokje lauw water, even goed spoelen en dan meteen met tandpasta erbij en poetsen.
Francis Blake zegt
DKS of dubbel koolzure soda is al sinds het eind van de 18de eeuw bekend in Nederland. Dit samen met Potas en amonium. Alle drie worden nog steeds gebruikt en de verkrijgbare bakpoeders in de winkels zijn meestal een mengsel hiervan. In de jaren 20 t/m 70 werden deze nog goed gebruikt in de banketbakkerij. Sinds het gebruik van totaalpoeders voor cake en koek is het daar een beetje in ongebruik geraakt
Toch is voor een beter / best resultaat voor een product nog steeds aan te raden
Disclaimer: in deze reactie is sprake van Ammonium niet van Ammoniak of Ammonia welke beide vloeibaar en giftig zijn. Het poeder produceert ook gelijksoortige gassen maar verdampen razendsnel in het bakproduct door de verhitting. Hierdoor luchtbelletjes in de producten te plaatsen. Het overblijvende soda residu is minimaal en ongevaarlijk.
Moraal van dit verhaal DKS is al meer dan een eeuw bekend in Nederland. Kijk maar eens in oude bakboeken uit die tijd of wat dichter bij huis in de receptenboekjes die onze ouders of grootouders bij de aankopen van hun oven kregen.