Barbecueën of BBQ’en verschilt van grillen in het feit dat met grillen het kort verhitten van voedsel op een grillplaat of grillpan wordt bedoeld, en bij een barbecue is sprake van een rooster boven een warmtebron zoals gas, hete kolen of smeulend hout waarop voor langere tijd (enkele uren) vlees, vis en groente langzaam wordt gebraden of gerookt. Grillen is dus snel barbecueën. Maar ga met deze kennis niet je gasten vervelen, want dan komen ze nooit meer bij je eten ;-)
Het verschil tussen barbecue en grill
In Nederland wordt veelal kort gebarbecued op hoge temperatuur op een rooster boven een elektrisch verhitte spiraal, zeer hete kolen of een brede gasvlam, wat dus in feite grillen is. In landen waar het barbecueën een ware traditie en ‘way of life’ is wordt urenlang gebraden, gestoomd en gerookt op een barbecue op relatief lage temperaturen. Omdat wij in Nederland toch van mening zijn dat we barbecueën als we eigenlijk aan het grillen zijn houd ik het maar op barbecueën.
Barbecue of Barbeque
Volgens deskundigen komt het woord barbecue van het woord barabicu uit de taal van de Taíno, een volk uit het Caribische gebied (Bahama’s en de Antillen) en is in Europa geïntroduceerd als barbacoa, wat ‘heilige vuurplaats’ betekent, en wordt omschreven als een rooster van takken om vlees op te grillen. Het woord voor barbecue werd altijd als ‘barbecue’ geschreven totdat men de variatie ‘barbeque’ (of ‘bbq’) bedacht, dit is echter nooit een officiële benaming geweest voor het bereiden van voedsel op een grill boven een warmtebron zoals hierboven omschreven en is dus eigenlijk gewoon fout gespeld.
Wat is een goede barbecue?
Als je een goede barbecue wilt kopen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een gasbarbecue, een kolenbarbecue en een elektrische barbecue.
Gas barbecue
Het voordeel van een gas barbecue is dat deze direct op temperatuur is, goed controleerbaar is qua temperatuur en dat je geen schadelijke stoffen door verbranding van kolen op je voedsel krijgt. Nadeel van een gas barbecue is dat als je gas uit een gasfles gebruikt deze op kan raken en dan zit je zonder brandstof. Een ander nadeel is dat er niet gerookt kan worden (wel gestoomd) op een gas barbecue, en dat de smaak van kolen, die voor velen zo typerend is voor eten van een barbecue, niet aanwezig is.
Een uitgebreid overzicht van gas barbecues vind je hier.
Houtskool barbecue
Het voordeel van een barbecue op houtskool is die authentieke barbecue-smaak die ontstaat bij het bereiden van voedsel op een kolen barbecue. Daarnaast is een voordeel dat ook hout kan worden gebruikt als energiebron, waardoor de barbecue eigenlijk altijd kan worden gebruikt. Nadeel van een barbecue op kolen is dat er stoffen vrijkomen bij het verbranden van kolen, deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Een ander nadeel is dat de barbecue op kolen op tijd moet worden aangestoken, deze kan niet direct worden gebruikt en moet worden ‘bijgehouden’ om de juiste temperatuur te houden. Ook kan het lastig zijn de temperatuur van een kolenbarbecue goed te regelen.
Een uitgebreid overzicht van barbecues op houtskool vind je hier.
Elektrische barbeucue
Groot voordeel van een elektrische barbecue is dat de temperatuur goed te regelen is (hoewel minder direct dan bij gas), dat de barbecue enkele minuten nadat deze is aangezet kan worden gebruikt (minder snel dan op gas) en dat geen schadelijke stoffen vrijkomen bij bereiding van voedsel op een elektrische barbecue. Daarnaast is de elektrische barbecue overal te gebruiken waar een contactpunt beschikbaar is, en pas als er geen stroom meer is kan de elektrische barbecue niet meer werken.
Het nadeel van deze vorm van barbecueën is dat de smaak van het voedsel niet dat authentieke barbecue-gevoel geeft doordat geen kolen worden gebruikt, daarnaast kan er ook niet worden gerookt op een elektrische barbecue.
Een uitgebreid overzicht van elektrische barbecues vind je hier.
Een variant op de electrische barbecue of grill is de contacgrill: een electrische grill met twee grillkanten. Lees hier meer over de contactgrill.
Een barbecue op gas is wat mij betreft de beste keuze omdat dit de meeste controle geeft over de bereiding van het eten en qua smaak in de buurt komt van een barbecue op kolen.
Barbecue Weber
Barbecues van Weber (“Weber Grills”) zijn wereldberoemd en worden gemaakt door Weber-Stephen Products Co., een Amerikaanse producent van barbecues.
De oprichter van Weber-Stephen Products, George Stephen, zocht in 1952 naar een goed werkende barbecue. Stephen werkte voor Weber Brothers Metal Works in Chicago en laste daar boeien voor de locale kustwacht. Omdat hij geen goede grill kon kopen in de winkel bedacht hij zelf een oplossing van een boei en een ronde ketel, in het deksel maakte hij gaten en de eerste Weber barbecue was geboren.
Schoonmaken grill
Het schoonmaken van de grill is een van de dingen die ik niet leuk vind, en doe het dan ook het liefst zo weinig mogelijk. Vaak doe ik de grill direct na gebruik (en afkoelen) in de vaatwasser maar echt goed schoon krijg je hem met een schuurspons en goed schoonmaakmiddel, ik gebruik hiervoor de spray van Witte Reus, een goedkoop en zeer effectief middel (beter dan de middelen die zogenaamd speciaal voor het schoonmaken van oven en grill zijn).
Nederland sausland
Nederlanders zijn gek op sauzen, als je in een Nederlandse supermarkt kijkt naar het schap met sauzen dan is het verbluffend hoeveel verschillende varianten er zijn van de basissaus mayonaise. De grote meerderheid van kant-en-klaar sauzen in de supermarkt zijn helaas verre van gezond en omdat wij Nederlanders onze barbecue niet compleet vinden zonder een grote variatie aan sauzen is het aan te raden zelf wat sauzen voor te bereiden voor een barbecue.
Favoriet is de zelfgemaakte knoflooksaus. Je hebt nodig:
- Yoghurt (mager of vol, net wat je wilt)
- Mayonaise (of fritessaus)
- Verse knoflook
- Peper
- Peterselie
Bereiding voor 4 personen:
- Pers 3 tentjes knoflook in een bakje
- Doe 1 eetlepel mayonaise bij de knoflook
- Doe 5 eetlepels yoghurt bij het mengel
- Maal wat peper en roer alles door
- Snijd de peterselie fijn en strooi die over het mengel en roer alles goed door.
Knoflook heeft een verdovend effect op muggen, onderzoek door Alison Blackwell van de Edinburgh University wijst uit dat voornamelijk larven sterven door stoffen die in knoflook zitten. Het eten van veel knoflook is dus niet alleen gezond maar ook nog eens goed tegen muggenbeten. Nog een reden om een goede knoflooksaus bij de barbecue te serveren!

Reageren op bovenstaand artikel over Het verschil tussen barbecue en grill of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!