Afgelopen week kwam mijn DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b espressomachine binnen en inmiddels ben ik nu een paar kopjes koffie verder met deze volautomatische espressomachine. De grote vraag voor mij: welke bonen moet ik gebruiken en welke maalstand kan ik het beste installen? In dit artikel tracht ik bij te houden welke maalstand ik gebruik voor de verschillende soorten bonen zodat het wat eenvoudiger wordt de juiste instelling te vinden voor deze espressomachine.
DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b espressomachine – Welke maalstand?
Ik test de maalstanden en bonen door espresso’s te maken, omdat dit de meest pure vorm van koffie is die de espressomachine kan maken.Een espresso moet worden gezet met verse bonen (niet te oud), de juiste watertemperatuur, de juiste fijnheid van malen, de juiste waterdruk en de juiste doorlooptijd. Nu is het belangrijk bij een test om zo veel mogelijk constante factoren te hanteren want anders wordt het lastig conclusies te trekken. Ik heb daarom enkel de verschillende maalstanden getest, met dezelfde watertemperatuur en dezelfde bonen.
Koffiebonen
Ik kie medium gebrande bonen en vermijd donker gebrande bonen omdat de smaak voor mij te zwaar is, vaak wat bitter en branderig*. Koffie benamingen als ‘dark’, ‘black’ en zuid-Italiaanse steden hebben vaak een donker gebrande smaak en zijn ook herkenbaar aan kleine oliedruppeltjes op de bonen, die kunnen duiden op het feit dat de bonen te lang zijn gebrand* maar kunnen er ook voor zorgen dat de bonenmaler van de espressomachine sneller verstopt raakt*. Ik kies altijd voor bonen die zowel voor espresso als voor lungo geschikt zijn omdat beiden hier in huis worden gedronken.
*De meningen onder espresso afficionado’s zijn hierover verdeeld.
Maalstanden Lavazza ‘Caffe Espresso’ koffiebonen
De koffiebonen waar ik direct aan kon komen zijn de Lavazza Caffe Espresso koffiebonen. Dit zijn medium gebrande koffiebonen die bij veel supermarkten te verkrijgen zijn. Supermarktbonen worden in de wereld van de koffieliefhebber niet gewaardeerd, en daarom heb ik ook bij een Nederlandse koffiebrander vers gebrande bonen gekocht, maar daarover later meer. Eerst eens bekijken en proeven wat deze espresso-bonen van Lavazza mij voor espresso geven uit de DeLonghi Magnifica S. Let op: maalstand alleen aanpassen als er gemalen wordt, het aanpassen van de stand als de bonenmaler stil staat kan deze beschadigen.
De maalstanden
Maalstand 4,5 – Beginstand
Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen. Ik heb dit dus na ongeveer 10 kopjes koffie wel gedaan omdat ik wilde weten op welk punt de espressomachine gaat druppelen en geen egale stroom koffie meer produceert, maar vooral welke bonen op welke stand de beste smaak produceert. Stand 4,5 met de Lavazza Cafe Espresso geeft een espresso die niet zuur of bitter is maar een donker blonde crema heeft, waar lichtbruin meer wordt gewaardeerd.
Maalstand 4
Maalstand 4 geeft een iets dikkere espresso en een iets donkerdere crema dan maalstand 4,5. De smaak is iets beter dan stand 4,5.
Maalstand 3
Maalstand 3 geeft een iets bitterder smaak dan maalstand 4, crema lijkt iets lichter.
Maalstand 2
Maalstand 2 geeft met deze bonen en deze espressomachine een stroom koffie die bijna niet wordt onderbroken. De crema-laag is donkerder maar de espresso is bitter.
Maalstand 1
Maalstand 1 geeft met deze bonen een druppelende espresso die bitter is. Dit is duidelijk een te fijne maalstand voor deze bonen in deze espressomachine.
Beste keuze maalstand
Lavazza ‘Caffe Espresso’ koffiebonen in de DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b espressomachine geven de beste espresso op maalstand 4, wat mij betreft.
Heb je zelf een DeLonghi magnifica s ecam 22.110 espressomachine en heb je een lekkere bonen/maalstand-combinatie gevonden? Deel je kennis door hieronder een berichtje te plaatsen, zo kunnen we allemaal van de lekkerste koffie genieten!
Reageren op bovenstaand artikel over DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b espressomachine – Welke maalstand? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Peustjens Theo zegt
Beste ,
Heeft dit toestel nu een display of niet ? Men zegt dat je beter een toestel met display koopt omdat wanneer er iets mis gaat met het toestel je dit onmiddellijk op het display kunt zien
Marian zegt
Dit toestel heeft wel degelijk een display, ik heb even twee foto’s genomen van het display (excuses voor de slechte focus):
Op de eerste foto zie je dat het toestel op de ECO-stand staat.
Op de tweede foto heb ik het water-reservoir uit het toestel genomen, het display laat zien dat er een ‘probleem’ is; namelijk dat het water reservoir niet is ingeschoven of leeg is.
Als de opvangbak voor koffieprut (de ‘pucks’) vol is gaat een ander icoontje op het display branden, als er schoongemaakt moet worden gaat er een rood lampje branden aan de voorkant van het toestel.
Je weet dus altijd direct wat er aan de hand is, en dit vind ik prettig, inderdaad.
Peustjens Theo zegt
Bedankt .
Peustjens Theo zegt
Maar als ik de duurdere machines bekijk daar kan je op het display de gehele vooruitgang van het bereiden van de koffie volgen . Dat is hier niet het geval denk ik . Kan dit kloppen ?
Marian zegt
Dat klopt: bij deze machine zie je op het display niet wat de voortgang is van het zetproces.
Ik heb een duurdere machines (een Saeco) gehad waarop je dat wel kon zien; je zag dan een kopje in het display (dus letterlijk de afbeelding van een kopje) en daaronder zag je een balkje lopen, het balkje liep gedurende het zetproces vol.
Wat je daaraan hebt (behalve dan dat het er leuk uit ziet) is me nooit duidelijk geworden, want er komt niet in beeld dat er wordt gemalen (dit hoor je), dat de zetgroep wordt voorbereid (dit hoor je) of dat er water door de zetgroep wordt gepompt (dit hoor je). En dit horen doe je ook met de DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b.
En wat helemaal vreemd was: toen de Saeco de geest gaf werd dit op het display niet duidelijk, dat wil zeggen: het display gaf ‘error’ aan, verder niets. Dus moest ik alsnog op zoek naar waar de fout zat door de machine open te maken. Uiteindelijk bleek dat ik de Saeco niet correct had geregistreerd bij Philips, waardoor mijn garantie korter was dan door de fabrikant aangegeven, en ik dus meer moest betalen voor onderzoek en reparatie aan de Saeco dan dat een nieuwe DeLonghi magnifica s ecam 22.110.b me zou gaan kosten.
Het display op de duurdere Saeco gaf dus een status-balk weer, maar daar had je in feite helemaal niets aan. Het is wel leuk om te zien, de eerste paar keer.
Peustjens Theo zegt
Heeft het een meerwaarde om de volledige voortgang van het zetproces te kunnen volgen via het display ? Deze toestellen kosten dan al gauw enkele honderden euro’s meer .
Welke waarschuwingen worden er op de 22110 getoond ?
Marian zegt
Wat mij betreft heeft het kunnen volgen van het zetprocess op het display geen meerwaarde, ik zou er in ieder geval geen euro extra voor uitgeven.
Uiteraard geldt: als de prijs niet relevant dan zou ik een toestel kopen met alle toeters en bellen, een display waar de voetbal-uitslagen op te volgen zijn en waar mijn favoriete muziek uit komt. Gekkigheid natuurlijk maar dit was mijn afweging:
Ik kan óf een machine van €2000+ kopen voor een zeer lekkere kop koffie en hoge onderhoudskosten, maar dan met een display dat het zetprocess weergeeft, en daarnaast elke melding die er maar is, temperatuur van de omgeving, temperatuur van het water, etc. Of ik koop een machine dat nog geen kwart van die prijs kost maar een lekkere kop koffie zet, en waarbij het display enkel storingen, noodzaak voor reiniging, ‘water-bijvullen nodig’ en ‘opvangbakje vol’ aangeeft (de 22110).
Als mijn 22110 het over 3 jaar begeeft, dan heb ik er geen slapeloze nacht van, dan ga ik op zoek naar een nieuwe machine, en koop ik de machine die op dat moment de beste prijs/kwaliteit-verhouding heeft. Een machine van €2000+ die het begeeft en waarvan de onderhoudskosten astronimisch zijn, ja daar zou ik wel onrustig van worden. Simpelweg omdat dat voor mij veel geld is. Natuurlijk: krijg ik zo’n dure machine kado, ja dan is het onderhoud eigenlijk de prijs die je betaalt voor de machine, en dan zal ik met plezier naar het display kijken, maar missen doe ik een LCD-display op de 22110 niet, omdat er gewoon lekkere koffie uit komt en de machine niet zo duur is en gemakkelijk schoon te maken.
Het enige nadeel van de 22110 vind ik dat hij zo ‘dorstig’ is: de lekbak raakt vol, niet door gelekte koffie maar door spoelen van de machine (vermoed ik). Dus die lekbak leeg ik als ik ook water bijvul en het opvangbakje leeg (‘de routine’). Is dat onhandig? Nee. Lastig? Nee. Blijft alles daardoor lekker fris en schoon? Ja. Zou ik liever hebben dat hij niet zo dorstig was? Natuurlijk.
Maar de koffie is lekker, de machine is niet duur, onderhoud is eenvoudig.
En een LCD-display? Ach, ik mis het niet, met het display van de 22110 zit het wel goed.
Sander zegt
Dank voor delen van je koffieonderzoek, ik zit met dezelfde vraag, heb dezelfde machine maar ik mis in je verhaal nog de hoeveelheid bonen, dit kan je met de knop op de voorzijde regelen… (overigens mag je de maalgraad alleen aanpassen als de maler in werking is had ik begrepen, misschien goed om te vermelden…). Dus welke stand op voorzijde? Die van mij staat iets over de helft, fijnste maling en Lidl ‘dark’ espresso bonen uit de zwarte zak, ik had hier wel hoge verwachtingen van, maar de rode zak is het beste qua prijs kwaliteit wat ons betreft…zachtere maar toch volle smaak. Ik ga nog even door met deze bonen en apparaat testen. Misschien lees ik je reactie nog over de setting van aantal bonen!
Marian zegt
Ha die Sander,
Je hebt gelijk: maalstand mag alleen aangepast worden als de machiner maalt, ik zal dat nog even aanpassen.
Antwoord op je vraag: ik zet het aantal bonen (knop aan de voorkant) op ‘3 uur’, maar alleen voor caffeine-vrije bonen.
Voor gewone koffie zet ik ‘em op ‘2 uur’.
Het ‘probleem’ is dat elke soort bonen eigenlijk een andere maalstand en andere hoeveelheid vereist. Dit zal je merken als je andere bonen probeert met een maalstand en hoeveelheid bonen: soms komt er niet eens koffie uit met de ene koffie, en met de andere loopt het er vlotjes uit.
Er zijn in ons geval (met een volautomaat) drie variabelen:
Maalstand (hoe fijn worden de bonen vermalen)
Hoeveelheid koffie (de knop aan de voorkant – hoeveel bonen maalt hij voor 1 shot)
Soort bonen (merk, soort roast zoals dark of medium)
Het is verstandig, denk ik, om twee variabelen ‘vast’ te zetten, zodat je maar met één variabele hoeft te experimenteren. Ik kies er zelf voor om één soort bonen te gebruiken (liefst medium roast, dat geeft een zachtere smaak vind ik) en een vast hoeveelheid koffie (je kunt er een stickertje op plakken als dat handig is, bij die knop).
Dan is het een kwestie van de maalstand bepalen, maar inderdaad: je mag pas draaien aan de maalstand als die al maalt, dus het shot dat op dat moment wordt gemaakt ‘telt’ eigenlijk niet mee in het experiment.
Dus: voor mij is ‘2 uur’ voor gewone bonen (medium roast) een goede stand voor de hoeveelheid te malen bonen, en ‘3 uur’ een goede stand voor caffeine-vrije bonen.
Overigens haal ik mijn bonen bij een koffiebrander, omdat je bij bonen uit de supermarkt niet weet hoe vers ze zijn (tenzij dat er op staat). Want de versheid van bonen is ook een variabele: stel je koopt een zak bonen die 6 maanden daarvoor is gebrand, die zal nooit dezelfde koffie geven als een zak bonen die 2 dagen daarvoor is gebrand, ook al is het merk en type hetzelfde.
In de supermarkt weet je niet wanneer de bonen zijn gebrand (dus een onbekende variabele in het experiment), bij de branderij wel (nooit ouder dan 2 dagen), dus heb je een vaste variabele.
Koffie van de branderij is iets duurder, maar het scheelt weinig en ze worden netjes thuis bezorgd (of als je vlakbij een branderij woont dan is even langs gaan nog leuker en goedkoper natuurlijk).
Peustjens Theo zegt
Vandaag naar de Mediamarkt in Maastricht om onze De Longhi Ecam 22110 Magnifica zilver aan de promoprijs van € 289 te gaan kopen .
Marian zegt
Een goede keus, denk ik. De zilveren versie vind ik zelf mooier, maar hij is altijd duurder. Veel plezier!
Tom zegt
Daar ben je straks heel blij mee
Wij hebben de zelfde machine al 6 jaar resultaat uitstekende koffie weinig onderhoud en lekker bakkie espresso ,en dat met bonen van de Hema dus gewoon top !!!
Groeten Tom
Peustjens Theo zegt
Wilde straks een kopje koffie maken , bonen in het bovenste vakje gedaan en op het knopje voor één tas gedrukt maar er kwam alleen maar water uit .
Peustjens Theo zegt
Hoe komt het dat wanneer ik na een tijdje terug een tas koffie wil nemen dat er dan eerst water uitkomt ???
Marian zegt
Hoi Theo,
Ik hoop dat je de bonen niet in dat kleine vakje (met dat klepje met spleetjes erin) doet maar ze in in het grote reservoir doet, met dat deksel met rubberen rand, dat je er volledig af kunt halen.
Onder dat deksel gaan de bonen, daar zit ook de draaiknop om de maalstand in te stellen. Daar hoef je nog niets mee te doen maar daar moeten wel de bonen in.
Als er alleen water uitkomt dan vrees ik dat er iets niet goed gaat.
Bij mij maalt hij eerst de bonen, laat daarna een seconde water door de koffie lopen (ter voorkoming van een kanaaltje in de koffie), en daarna wordt er water onder druk door het filter met koffie geperst.
Zou je anders een foto kunnen maken van waar je de koffiebonen in doet?
Als je voorgemalen koffie gebruikt moet het overigens in het kleine vakje met dat klepje met spleetjes, maximaal 1 schep (van het bijgeleverde schepje).
Peustjens Theo zegt
Het is opgelost . De bonen zitten goed in het grote oppervlak . Het kleine vakje heb ik ook al gebruikt om een schepje gemalen koffie in te doen . Maar als ik ’s morgens het toestel aan zet aan de achterzijde en ik druk daarna op de powertoets aan de voorzijde , begint het toestel geluid te maken en komt er na een tijdje wat water uitgelopen terwijl het oranje lichtje naast de powertoets knippert . Vervolgens stopt de toevoer van het water en gaat het oranje lichtje uit en gaan de groene lichtjes naast de toetsen van de kopjes aan . Pas daarna kan ik mijn keuze maken , klein kopje of groot kopje en komt er heerlijke koffie uit .
Dus dat water wat er eerst uit komt is normaal volgens mij . Vooral als het toestel een hele nacht heeft uitgestaan . Dat beetje water wat er dan uitkomt na die nacht niet in gebruik dient om de leidingen zuiver te maken . Klopt dat ?
Marian zegt
Ja dat klopt: als je het toestel aanzet spoelt hij de leidingen en zetgroep door, zodat je koffie niet naar oude koffie smaakt :-)
Ik zet het toestel (ook ‘s nachts) alleen aan de voorkant uit, niet met de knop aan de achterkant, dat doe ik alleen als ik voor langere tijd weg ga (vakantie etc.)
Dus als ik koffie wil zetten ‘s morgens dan druk ik aan de voorkant op de power-knop (links bovenin). Dan maakt het toestel geluid, dan spoelt hij zichzelf schoon (kopje eronder is een goed idee, dan is je lekbak niet zo vies/snel vol). Dan gaan de lampjes bij de knopjes voor kopjes branden, dan is hij klaar voor het zetten.
Ik druk dan op espresso (links middelste knop) of rechts middelste knop. Dan gaat hij een espresso (links) of een lungo (rechts) zetten.
Ik vind zelf de smaak van een dubbele espresso via de dubbele-espresso-knop minder lekker dan als ik handmatig 2 espresso’s zet. Ik zou je ook willen aanraden de dubbel-knop niet te gebruiken (ook niet voor lungo).
Hij zet ‘weinig koffie’ maar dat is relatief denk ik. Hij zet namelijk precies de hoeveelheid (bij mij) zoals het hoort: een espresso is echt de juiste hoeveelheid en een lungo is feitelijk een espresso met meer water.
Als ik koffie heb gezet druk ik linksboven op de machine op de aan/uit-knop, dan gaat hij de zetgroep weer doorspoelen en in de slaap-stand. Ik zet hem dus niet uit aan de achterkant.
Het doorspoelen bij opstart en afsluit is echt een goede zaak. Als ik koffie ga zetten zet ik eerst de machine aan (die spoelt dan door en warmt op), dan was ik mijn handen, pak kopjes, etc. Tegen die tijd is de machine klaar met zijn opstartfase en kan ik koffie zetten.
Als je de machine aan de achterkant aan zet dan kan het best zijn dan het opstarten langer duurt, dat heb ik niet getest, wellicht dat het daarom lang duurt voor je gevoel?
Peustjens Theo zegt
Dat het apparaat bij het opstarten spoelt vooraleer je een kopje koffie kunt nemen vind ik logisch maar als hij dan na een uurtje terug begint te spoelen zonder dat wij iets aan het toestel hebben gedaan vind ik wel eigenaardig .
Marian zegt
Bij mij spoelt ‘ie bij aanzetten en bij uitzetten. Ook als ik hem aanlaat gaat hij na 15 minuten vanzelf uit (op stand-by stand) en dan spoelt hij ook weer (net zoals hij dat doet als je hem zelf op stand-by zet).
Als hij dat pas na een uurtje doet dan heb je wellicht de ECO-instelling uit staan, deze instelling zorgt ervoor dat de machine eerder op stand-by gaat (dus minder energie verbruikt).
Ik weet niet zeker of het 15 minuten is bij ECO stand, maar volgens mij zoiets, de handleiding biedt uitkomst uiteraard.
Peustjens Theo zegt
Ergens heb ik gelezen dat hoe hoger de druk is , des te beter de koffie .
Waar kan ik de druk regelen of zien ?
Marian zegt
Deze espressomachine is een zogenaamde vol-automaat, dat wil zeggen dat zowel watertemperatuur als waterdruk als doorlooptijd (hoeveelheid water die gegeven wordt) automatisch wordt geregeld en dus niet bijgesteld kan worden.
Bij een half-automaat kan je zelf de hoeveelheid water bepalen en moet je ook zelf de koffie malen in een aparte koffiebonenmaler.
Bij een handmatige espressomachine bepaal je zelf de waterdruk, watertemperatuur, hoeveelheid water die gegeven wordt, bepaal je zelf de fijnheid van de maling middels een externe koffiebonenmaler en ook de hoeveelheid koffie.
De SECAM is dus een volautomaat, waterdruk is daarbij niet te regelen. Ik vraag me overigens af of in hoeverre ‘hoe hoger de druk hoe beter de koffie smaakt’ op waarheid berust. Ik denk dat je qua smaak veel meer kunt winnen door goede verse koffiebonen te gebruiken. Het regelen van waterdruk is echt iets voor dure professionele espressomachines. Probeer het verschil eens tussen koffiebonen van de supermarkt en vers gebrande koffiebonen van een bonenbrander (je kunt ook vers online bestellen). Daar zit al een wereld van verschil tussen. En het verschil tussen een ‘dark roast’ en een ‘medium roast’ is ook enorm.
Peustjens Theo zegt
We hadden nu koffiebonen van uit de Mediamarkt mee genomen maar de volgende pakken zullen van een koffiebrander bij ons in de geburen komen . Ben eens benieuwd naar het verschil .
Marian zegt
Ik denk dat je blij verrast zult zijn met het verschil in smaak :-)
Peustjens Theo zegt
Het lampje voor het ontkalken van de machine flikkerde , dus tijd om te ontkalken . Na de hele procedure doorlopen te hebben en vers water in het reservoir gedaan te hebben bleven alle lampjes die maar kunnen flikkeren branden , ook weer het lampje voor het ontkalkingsproces . Ook maakte het toestel een ratelend geluid nadat ik het had uitgezet en terug aan .
Marian zegt
Hmm dat heb ik nog niet ervaren. Voor mij lijkt het alsof de zet-unit niet correct is teruggeplaatst, immers: dat is wat de machine activeert zodra hij wordt aangezet. Je hoort dan dat de zet-unit ‘in stelling’ wordt gebracht en doorgespoeld. Als er een ratelend geluid te horen is dan is daar mogelijk iets mis. Wellicht even de machine geheel uitschakelen en de zet-unit eruit halen, schoonmaken en terug plaatsen?
N.B.: de zet-unit kan alleen worden verwijderd als de machine volledig is uitgeschakeld, anders zit er een beveiliging op.
Wat zegt de handleiding over de storingsmelding?
Peustjens Theo zegt
De zet-unit is er niet uit geweest om te ontkalken . Het is nu wel weer in orde maar het waarschuwingslichtje lichtje om te ontkalken blijft branden . Koffie kunnen wij terug nemen .
Wat ik ook raar vind is dat we al moeten ontkalken terwijl het toestel nog geen 3 weken in gebruik is .
Marian zegt
Als er lampjes blijven branden, en in verband met het ratelende geluid zou ik je willen aanraden contact op te nemen met de verkoper of met de leverancier/fabrikant. Als je hebt gereinigd en hij blijft aangeven dat je moet reinigen dan klopt dat niet. Ook ben ik het met je eens dat na 3 weken wel erg snel is voor reinigen (maar ik weet niet hoeveel kopjes je zet per dag natuurlijk).
Als het mijn machine was zou ik contact opnemen voor advies en eventueel reparatie. Het is geen apparaat van een paar tientjes en je hebt volledig recht op garantie en advies. Maak er gebruik van zou ik willen aanraden.
Peustjens Theo zegt
Alles in orde nu . Procedure ontkalken nogmaals uitgevoerd zonder het product en ditmaal is het waarschuwingslichtje om te ontkalken uitgegaan en ook uit gebleven .
Marian zegt
Ah dus wellicht had de machine de schoonmaak niet (goed) geregistreerd. Slim dat je hem nogmaals hebt doorlopen zonder ontkalker, nu ‘weet’ de machine dat hij schoon is.
Peustjens Theo zegt
Ik denk dat we een groot probleem hebben . De zet-unit is er verkeerd ingezet . Hij staat nu recht i.p.v. scheef en zit pot vast . Oplossing ?
Peustjens Theo zegt
Het eigenaardige is dat de machine geen foutmelding aangeeft en dat we toch nog koffie kunnen maken .
Maar zo als eerder gezegd , de zetgroep zit pot vast .
Peustjens Theo zegt
Opgelost !!!
Deze procedure gevolgd :
De zetgroep is geblokkeerd.
Maak een reset:
Stap 1: Schakel het apparaat uit aan de achterkant en trek de stekker uit het stopcontact.
Stap 2: Wacht 20 seconden en steek dan de stekker terug in het stopcontact.
Stap 3: Schakel het apparaat weer in aan de achterkant, de zetgroep beweegt nu en zet zich op de goede plaats.
Stap 4: Druk op de aan/uit knop aan de voorkant en wacht totdat het apparaat klaar is voor gebruik.
Nu staat de drukgroep weer gelijk hij altijd heeft gestaan , zijdelings in de opening . Maar hoe komt het dat hij voor ik die procedure heb gevolgd , recht stond ???
Marian zegt
De zet-groep is vergrendeld in de machine zolang er stroom op het apparaat staat, dit is ter beveiliging. De zet-groep beweegt bij het zetten van koffie (of: onderdelen bewegen), vandaar ook dat hij niet uit de machine kan worden gehaald zolang er stroom op de machine staat.
Het is dus heel normaal dat de zet-groep van positie verandert, en ook is het normaal dat hij weer op z’n plek gaat nadat de machine weer stroom krijgt.
De zet-groep alleen uitnemen als de stroom van de machine is, als je hem wilt reinigen, anders gewoon laten zitten en er zeker niet uit proberen te halen.
Als de machine nog normaal koffie zet, dan is het niet nodig om de zet-groep te gaan bekijken of uit de machine te halen, als je koffie zet hoor je de zet-groep ook bewegen in de machine, dit is dus normaal gedrag.
Theo zegt
Bedankt . Ik dacht dat mijn echtgenote de zetgroep verkeerd hadden geplaatst na het kuisen maar bij nader inzicht kan dit niet .
Dus de zetgroep verandert van positie . Fijn dit te weten . Nogmaals bedankt en de koffie van de koffiebranderij smaakt heerlijk . Wat een verschil met de senseopads .
Peustjens Theo zegt
Moet er een waarschuwingslampje gaan branden als de koffiebonen op zijn ? Bij ons is dit niet geval . Als ik in de handleiding kijk zou dit wel het geval moeten zijn .
Marian zegt
Volgens mij niet, bij mij brandt er in ieder geval geen lampje als de bonen op zijn. Ik zou ook niet weten welk lampje zou moeten gaan branden, als ze allemaal branden dan zit er geen lampje/icoontje bij dat op ‘bonen op’ zou moeten wijzen volgens mij.
Ik controleer altijd voor het maken van de koffie even het bonen-reservoir, en vul dat aan indien nodig. Overigens vind ik het prettiger om net genoeg bonen in het reservoir te doen om de koffie te maken, zodat de bonen niet te oud worden. Het is wel wat meer werk om telkens bij te moeten vullen maar de bonen blijven wel versers als je ze luchtdicht kunt afsluiten en dus niet ovenin de machine.
Ralph zegt
Welke online koffiebrander raad je aan wat verhouding in prijs en kwaliteit betreft?
Florian zegt
Wij bestellen de koffie bij Fascino. Ze hebben lekkere koffie, branden dagelijks, noteren de branddatum op de verpakking en verzenden snel. Wij vinden het een stuk lekkerder dan bonen uit de supermarkt, maar of de prijs-/kwaliteitsverhouding goed is weet ik niet, ze zijn niet de goedkoopste in ieder geval.
ronwiegers zegt
Als tevreden eigenaar sinds november 2019 wil ik ook graag een duit in het zakje doen, Over de Lidl bonen in de rode zak… Dat is volgens mij een mix van Arabica en Robusta en ik heb gelezen dat je de Robusta beter niet in de Magnifica kunt gebruiken, omdat ze te vet zijn en daardoor het maalwerk kunnen verontreinigen. Klopt dat? Want ook ik zou liever de bonen uit de rode zak gebruiken; vind de zwarte en grijze zak van Lidl een tikkie te bitter namelijk.
Florian zegt
Wij gebruiken al jaren een combinatie van Robusta en Arabica bonen, van verschillende merken, branderijen en zelfs cafeïne vrije bonen – nooit problemen gehad met het maalwerk. Wel heeft de pomp of de sensor van de waterdruk het ooit begeven (dat geeft dezelfde storingsmelding, dus vandaar dat niet duidelijk was welke van de twee defect was), beiden zijn door DeLonghi vervangen (net binnen de garantie overigens, dus niet ‘net erna’ wat je weleens hoort over producten) en sindsdien lo… maalt hij weer als een zonnetje :-)
Over ‘vette bonen’ is de koffiegemeenschap verdeeld, overigens: de één vindt dat juist de olie in de bonen de smaak geeft, de ander vindt dat je bonen niet op hun ‘vetheid’ kunt beoordelen en dat je dus niet kunt zeggen dat vettere bonen beter smaken dan ‘droge’ bonen.
Maar dat je één van de meest gebruikte bonensoorten (Robusta) ter wereld niet in één van de populairste volautomatische espressomachines van Nederland zou kunnen gebruiken is voor mij nieuw, en ik heb dus zelf die ervaring niet. In tegendeel: nog niet een probleem met het maalwerk gehad.
Overigens liet één van de DeLonghi-monteurs mij weten dat veel onderdelen (waaronder de pomp) in deze espressomachine identiek is aan de pomp die wordt gebruikt in de luxere (lees: veel duurdere) espressomachines van dit merk. Of dat voor het maalwerk ook geldt weet ik niet, maar ik betwijfel dat je een zeer gangbare bonensoort niet zou kunnen gebruiken.
Wat ik wel weet is dat de monteurs bij een storing vragen welk merk bonen je gebruikt, zodat ze kunnen inventariseren of een bepaalde storing vaker voorkomt bij een bepaald merk bonen, maar ze vragen niet naar het soort bonen, dus opnieuw lijkt het me vreemd om een bepaalde bonensoort uit te sluiten.
Ik hoop dat je gewoon de bonen gaat gebruiken die je zelf het lekkerst vindt, want daar gaat het om, de smaak, toch?
Florian zegt
Ik zie inderdaad deze tekst over Robusta bonen staan op de Belgische website van DeLonghi Club:
De fabrikant raadt dus de Robusta-bonen af voor de volautomaat. Ik zou me daar dan ook aan houden – tenzij je het met mij eens bent dat een advies iets anders is dan een voorschrift en dat je dus best een melange (Arabica en Robusta) kunt gebruiken…
ronwiegers zegt
Beetje vreemd wat je hier nu zegt. Allereerst adviseer je om de raad van de fabrikant op te volgen en vervolgens zeg je dat je best een keer een melange van beide bonen kunt gebruiken. Als de fabrikant kennelijk de ervaring heeft dat je met Robusta kans op verstopping hebt, waarom daar dan eigenwijs vanaf wijken?
Florian zegt
Vind ik niet raar: ik advieseer altijd te doen wat de fabrikant aanraadt. Daarom schrijf ik ook:
De fabrikant raadt dus de Robusta-bonen af voor de volautomaat. Ik zou me daar dan ook aan houden
Maar ik voeg daar aan toe:
– tenzij je het met mij eens bent dat een advies iets anders is dan een voorschrift en dat je dus best een melange (Arabica en Robusta) kunt gebruiken…
Dus als jij niet onder die ‘tenzij’-groep valt dan dus houden aan het advies van de Fabrikant.
Je schrijft:
De fabrikant zegt letterlijk dat je bij gebruik van 100% Arabica “minder kans op verstoppingen in je volautomaat” hebt, ze schrijven niet dat je alleen met Robusta bonen kans op verstopping hebt, enkel dat de kans daarop met Arabica minder is.
Je gaf eerder aan dat je liever de melange van Lidl gebruikt, daar zitten Robusta bonen in, de fabrikant van je machine zegt dat ze adviseren alleen Arabica te gebruiken, en je vraagt mij vervolgens wat ik daarvan vind.
Ik vind dat je je altijd aan de voorschriften van de fabrikant moet houden (ook al vind je de koffie dan minder lekker).
Beter zo?
ronwiegers zegt
Ik zeg op voorhand niet, dat ik de Arabica/Robusta melange van Lidl lekker vind, want heb deze nog nooit geprobeerd. Ik zeg alleen dat ik de Expresso varianten (met 100% Arabica) van Lidl wat te bitter vind. Ik zou daarom liever eens de -in theorie- wat minder heftige variant ‘roodmerk’ proberen. Maar omdat daar Robusta in zit, realiseer ik mij tegelijkertijd dat dat roodmerk mij dan ook niet de oplossing gaat bieden. Enerzijds vanwege de potentiele verstopping door de Robusta (ahum), anderzijds dat het juist de Robusta bonen zijn die velen als bitter ervaren. Dus zou ‘roodmerk’ misschien nog wel bitterder uit kunnen pakken. Nou ja, nu binnenkort een zak Hema bonen proberen.
Florian zegt
Ja het is wat tegenstrijdig als juist de melange met Robusta dan milder zou zijn.
Waar ik inmiddels achter ben is dat als je ‘dark roast’ bonen koopt, ze meestal wat bitterder zijn dan als je ‘medium roast’/normale bonen neemt. Zelf neem ik daarom geen speciale ‘espresso bonen’ maar medium gebrande koffiebonen.
Bij anderen, die dezelfde espressomachine hebben, krijg ik meestal Douwe Egberts Roodmerk geserveerd, en dat is ook prima te doen, wellicht iets duurder dan de ‘rode’ van Lidl maar dat weet ik niet precies. Het zou het proberen waard kunnen zijn.
Het is, zeker in het begin, even wat testen. Als je kleinere hoeveelheden van verschillende smaken zoekt dan is een proefpakket van een koffiebrander als Fascino wellicht een optie. Zij branden vers en versturen snel, waardoor je echt verse bonen hebt (en dus niet bonen die mogelijk maanden daarvoor gebrand zijn).
Ron Wiegers zegt
Ik heb ontdekt, dat deze machine in de ‘ready-stand’ iets minder stroom verbruikt dan in de standby-stand. Je zou het omgekeerde verwachten.
In ‘ready’ (led op voorzijde brandt en begint vrijwel direct met tappen als je op de koffie-keuzetoets drukt) verbruikt het apparaat 0,5 Watt.
In ‘standby’ stand (aan/uit op achterzijde staat aan, maar voorop brandt er niets) verbruikt ie 0,8 Watt. Kennelijk wordt er dan ‘gescand’ of er een toets ingedrukt wordt en vergt dat iets meer stroom.
Dit is voor ons reden geweest om de standby-stand automatisch te laten be-eindigen als het apparaat twee uur aangestaan heeft. We hadden dat eerst op de kortste waarde (15 minuten), maar vaak wil je na een eerste kopje nog een tweede kopje en je zult net zien dat het standby-kwartiertje dan al voorbij is. Dan moet je het apparaat weer opstarten (opwarmen en spoelen) en duurt het al met al langer dan dat ie al in standby gestaan zou hebben. Bovendien kost het spoelen en verwarmen ook iets meer energie. Al met al denken wij, dat we met een standby-stand van 2 uur iets economischer uit zijn, hoewel dat op jaarbasis te verwaarlozen zal zijn, maar zal het gebruiksgemak en het comfort groter zijn. We zouden de standby-tijd nog kunnen verlengen naar de maximale tijd van drie uur.
Bovengenoemde waarden zijn gemeten met een betrouwbare kWh-meter.
Florian zegt
Hoi Ron,
Dat is wel heel opvallend inderdaad, zeker omdat de machine in de ‘ready stand’ op temperatuur is (hij kan direct koffie tappen) en in de ‘stand-by stand’ moet hij nog opwarmen, en is hij inderdaad alleen bezig in de gaten te houden of er op de ‘wake up’ knop aan de voorzijde wordt gedrukt.
Je zou denken dat hij dus meer energie verbruikt als hij zijn boiler op temperatuur moet houden dan als hij dat niet hoeft te doen.
Zou je denken… Maar meten is weten. Jouw bevindingen zijn voor mij reden om de machine gewoon ‘hard’ uit te zetten met de knop aan de achterkant, kleine moeite om hem weer aan te zetten voor gebruik, maar het moet wel in je routine passen inderdaad.
gaetan zegt
ik ben zeer tevreden van mijn magnifica s 22.110b, super prijs ook, 289 bij Cool blue gekocht, maakt ook veel minder lawaai dan mijn vorige Krups machine. Volgens mij is dit momenteel de beste koop als je een volautomaat wil, ook handig dat je de zetgroep kan uithalen, is ie kapot? geen probleem, je kan deze kopen voor slechts 30 eu online.
Ik heb het beste resultaat met malingsgraad 4/ 4.5 en de Espresso bonen van den Aldi, verder heb ik de hoogste temperatuur ingesteld en ECO op uit, hoeveelheid koffie staat meestal in het midden.
Ron Wiegers zegt
Dank voor de tip(s), Gaetan. Omdat wij nog wat aan het experimenteren zijn met de bonen, ben ik benieuwd naar die koffie van Aldi, die jij aanbeveelt. Op de site van Aldi zie ik alleen de crema bonen staan. Bedoel jij die ook?
https://www.aldi.nl/onze-producten/aldi-merken/moreno/koffiebonen-crema-3440.article.html
gaetanbouvie zegt
sorry voor de laattijdige reply, nee het is deze koffie: https://www.aldi.be/nl/producten/assortiment/koffie-thee-cacao/koffie/espressokoffiebonen-440.article.html
Cynthia zegt
Ik heb per ongeluk bij het instellen van de machine de maalgraad aangepast (dacht dat het de knop voor koffiesterkte was) zonder dat de machine op dat moment aan het malen was. Is dit heel erg? Je moet dus echt op het moment dat je koffie zet en de machine maalt hier aan draaien? We hebben nu inmiddels veel kopjes gezet maar de koffie lijkt erg waterig/smaakloos. Welke maalgraad is het meest gebruikelijk? We krijgen hem maar niet goed ingesteld :(
Florian zegt
Bij ons staat de maalgraad op 3 (draaien als er gemalen wordt inderdaad, geen ramp als je draait als hij niet maalt maar beter alleen als hij maalt). Dan koffiesterkte volledig.
Loopt de koffie te snel door en loopt er koffie uit tijdens het voorwellen? Dan de maalgraad fijner instellen (3,5 bij voorbeeld). Koffie te sterk? Dan koffiesterkte met 1 standje verminderen.
Succes!
Diane Dauwe zegt
Als ik op het dubbele kopje drukt komt er maar aan 1 kant koffie uit gelopen
Kan dus geen 2 kopjes te gelijk zetten.
Florian zegt
Ik zou meteen even een schoonmaak-cyclus starten op de machine, want het lijkt er voor mij op dat één van de openingen verstopt zit. Je kunt ook op dat kleine lampje aan de voorkant drukken, dan komt er voor 1 kopje water uit de machine, misschine dat het daarmee wat doorspoelt?