Pure frustratie: je hebt een aantal eieren gekookt, voor een eiersalade (lekker met wat mosterd!) of om te snijden, mooi op een broodje bijvoorbeeld, en bij het pellen gaat het helemaal mis – er komen grote stukken ei mee als je de schil er af haalt. Terwijl het ene ei mooi geschild kan worden blijft er bij het volgende ei weinig meer over en zitten er stukken eiwit aan de schil, die je er dan maar een beetje af peutert en in je mond stopt want het blijft lekker natuurlijk. Maar hoe komt het nou dat het ene ei heel gemakkelijk pelt en het andere ei moeilijk, en hoe los je het op?
Ei pellen – Waarom gaat dat soms zo moeilijk?
Natuurlijk kan je het oplossen door het ei uit te lepelen, maar als je nette plakjes nodig hebt of ze bijvoorbeeld in z’n geheel nog even wilt bakken voor bij de roti dan heb je mooie, hele eieren nodig. En ik heb echt wel eens de neiging om er gewoon mee te stoppen soms, met pellen, dan ben ik er zo klaar mee, dan smijt ik ze het liefst tegen de muur. Als de frustratie zo oploopt dan schuif ik het karwei meestal af naar iemand anders, die nog niet dat frustratie-niveau heeft bereikt. Altijd vraag ik me af hoe het toch komt dat sommige eieren goed pellen en anderen niet.
Vers of niet vers
Het komt door de leeftijd van de eieren. De versheid speelt een grote rol: verse eieren pellen heel slecht. Als de kip het ei legt en je zou het direct koken dan pelt het voor geen meter. Pas na ongeveer drie dagen zal je merken dat het ei goed te pellen is, en je weet meteen: als je eieren hebt gekocht en gekookt: pellen ze slecht dan waren de eieren heel vers. Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan. Pel je het ei dan neem je het vliesje mee en ook direct een deel van het eiwit. Is het ei ouder dan zit er wat meer lucht tussen de schaal en het vliesje en tussen het vliesje en het eiwit en dan laat het gemakkelijker los.
Wat kan je eraan doen?
Laten schrikken – Je kunt na het koken de eieren laten ‘schrikken’, we kennen het allemaal: eieren direct na het koken in koud water laten afkoelen, hierdoor zal het eiwit iets krimpen en daardoor loskomen van de schaal.
Schudden in de pan – Wat je ook kunt doen is de eieren, na het koken, afgieten en dan schudden in de pan, hierdoor zullen de eierschalen breken in kleine stukjes, spoel ze daarna met koud water en de kans dat een groot deel van de schil loskomt is groot. Dit werkt zeker goed als je veel eieren moet pellen!
Blazen – Je kunt ook, na het koken en laten schrikken, de onderkant van de schaak kapot maken en er even in blazen, hierdoor komt wat lucht tussen de schaal en het eiwit en komt de schaal makkelijker los.
Lepel – Breek de onderkant van het ei, na het koken en schrikken, open en duw een eetlepel tussen de schaal en het eiwit, je kunt zo proberen het eiwit lost te krijgen van de schaal en zo de schaal verwijderen terwijl het ei mooi blijft.
Schrikken en schudden is mijn favoriet, want het werkt snel en efficient met meerdere eieren. Weet jij een betere methode?
Reageren op bovenstaand artikel over Ei pellen – Waarom gaat dat soms zo moeilijk? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Miss It zegt
Net gelezen, een ei schudden in een half glas water en je pelt de schaal er zo vanaf…
Marianne zegt
Ik giet meestal een deel van het kook-water af en schud de eieren dan gewoon in de pan met een laagje water, dat werkt goed en je hebt ze direct allemaal gedaan :-)
Ida zegt
Hele goeie tip, bedankt!
Michel zegt
een beetje azijn bij het water doen tijdens het koken schijnt ook erg goed te helpen
Marian zegt
Ja dat heb ik ook wel eens gehoord, maar ik vraag me af: is de schil van een ei poreus genoeg om water met azijn door te laten? Zou best kunnen want kalk en azijn zijn geen vrienden. Maar ik vermoed dat het een truc is die afkomstig is van het pocheren van eieren (dit doe je in kokend water met veel azijn). Zou een en ander met elkaar verward kunnen zijn?
Ik ga het eens proberen, azijn toevoegen aan het water bij het koken van eieren, benieuwd of het werkt!
Rien zegt
Als de eieren al gekookt zijn en ze liggen een dag in de koelkast zijn ze ook erg moeilijk te pellen. Wat dan goed helpt is ze even kort afspoelen met heet (liefst kokend) water. Ze zullen dan veel makkelijker te pellen zijn.
Jeroen zegt
Gaatje erin prikken voor het koken
Richard zegt
Van dat een vers is is onzin. Ik heb hier eieren van bijna 2 weken oud en die pellen nog net zo beroerd. Ze pellen met de jaren steeds slechter en het staat me niet bij of dat 20 jaar geleden ook zo was maar het lijkt wel of steeds meer eieren beroerd te pellen zijn.
Sanne zegt
Ja het zelfde gemerkt , wat is het toch met die eieren van tegenwoordig?? vraag ik mij echt af!
Het wordt steeds erger met dat eieren pellen, tegenwoordig.
Het staat mij ook bij , dat je de eieren zelfs 10 jaar geleden vloeiend kon pellen, maar nu?
8 van de 10 keer is het gewoon pulken en het eiwit komt mee en, ja ook ik gooi het maar woest in de goot van frustratie! is gewoon niet te doen sorry! Ei! zeg ik dan! :-(
Houd geen Ei meer over de laatste tijd als de schil alles mee trekt, gisteren en vanmorgen weer… pffffffffffffffffffffff!! wat is er aan de hand in het Eierland??
Paulyn zegt
Ik had dit ook maar nu begrijp ik dat op een keramische kookplaat het water te langzaam op temperatuur komt.
Gekookt op mijn losse inductiekookplaat is het pellen peulenschil!!!
Mila zegt
Een gekookte en afgekoelde ei schudden in een half glas water is mij nog niet goed gelukt..
Een gaatje prikken en blazen is mijn volgende stap..
Colette zegt
Als je met de achterkant van een lepel een paar keer zachtjes tegen een rauw ei aan tikt, hoor je uiteindelijk een knap geluid. Dan is het vlies van binnen gebroken en haal je de schil er veel makkelijker af na het koken.
Mevrouw zegt
Nou niet soms hoor, alle keren dat ik eieren kook! Wat een gepriegel is het toch!
Bovenstaande is het enige dat ik nog niet geprobeerd heb.