Zelf heb ik zowel houten snijplanken als kunststof snijplanken omdat ik het handig vind om brood op hout te snijden en groente, vlees, vis en gevogelte op kunststof maar het feit dat een houten snijplank onhygiënisch zou zijn is daarvan niet de reden. Je kunt een houten snijplank namelijk prima gebruiken voor al je snijwerk, als je hem maar goed schoonmaakt (en dat geldt overigens ook voor kunststof). Bij hout heb je echter te maken met iets meer onderhoud dan als je kunststof snijplanken gebruikt. Hieronder leer je hoe je je houten snijplanken schoonmaakt en hoe je ze netjes en hygiënisch houdt.
Houten snijplank schoonmaken – Hoe doe je dat?
Natuurlijk was jij je houten snijplank altijd goed af met heet water en zeepsop, maar dood je daarmee ook alle bacteriën? Om er zeker van te zijn dat je snijplank goed schoon is gebruik je citroensap en zout. Om de plank mooi te houden gebruik je olie. Meer niet.
Schoonmaken met citroensap en zout
Pak je houten snijplank en pers een (halve) citroen uit boven de plank. Verdeel het sap over de snijplank en strooi er daarna een hand zout overheen en verdeel het zout over de plank. Laat de plank nu 15 minuten liggen. Spoel daarna het citroensap en het zout van de plank af en droog de snijplank goed af en laat hem daarna verder drogen. Je houten snijplank is nu ontdaan van schadelijke bacteriën en geuren en kleuren die je er niet op wilt hebben.
Het zuur in het citroensap heeft de bacteriën gedood en het zout heeft geur en kleur opgenomen. Bekijk hieronder een video van de stappen:
Inwrijven met olie
Als laatste stap wrijf je de plank, die inmiddels goed is opgedroogd, in met een geur- en smaakloze olie, zoals amandelolie of druivenpitolie. Het droge hout zal de olie opnemen en de poriën van het hout zullen daardoor ander vocht, met daarin mogelijk bacteriën, niet kunnen opnemen.
Een beetje onderhoud houdt je hout langer goed!
Reageren op bovenstaand artikel over Houten snijplank schoonmaken – Hoe doe je dat? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Laura zegt
Hoe vaak moet je je houten snijplank dan behandelen met zout en citroen, en met olie? Ik gok met citroen en zout na elke wasbeurt, maar moet je de plank ook na elke wasbeurt in de olie zetten?
(Ervan uitgaande dat je de plank dagelijks gebruikt)
Marian zegt
Ik doe zelf het reinigen met zout en citroen nadat ik de houten snijplank heb gebruikt voor met name kip. Tegenwoordig heb ik voor elk soort voedsel een aparte snijplank (vis-vlees-kip-groente) dus als ik keep snij dan maak ik daarna de kip-plank schoon met zout en citroen. (Tip: je kunt citroensap invriezen, of zelfs een hele citroen invriezen – zo heb je altijd citroen in huis).
Het met olie insmeren doe ik als ik merk dat de plank droog aanvoelt, dus niet na elke wasbeurt. Gewoon net zoals sommige mensen hun auto wassen: als je denkt dat het nodig is.
Corrie Kool zegt
?